Írjon nekünk

Kultúra

Új művészekkel bővült a szegedi színház társulata+ FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A három hónapos nyári szünet után ismét megtelik „könnyekkel” és „nevetéssel” a Szegedi Nemzeti Színház nézőtere, a főigazgató változatos programokat ígér a közönségnek. A pénteki évadnyitón ismertették a jövő évadot, új tagokat vettek fel az örökös társulatba és fiatal tehetségeket köszöntöttek soraik között.

A hagyományos évadnyitó társulati ülés a múlt évadra való visszatekintéssel indult, így első ízben Tajti Gabriella, a SZTE kulturális irodájának vezetője átadta az előző évre vonatkozó közönségdíjat Kárász Zénónak, aki az évadzárón nem tudott részt venni. Gyüdi Sándor főigazgató kiemelte, sokszínű évadot állítottak össze. „A legfontosabb közegünk a közönség, amelynek élményt kell adnunk. De azzal is számolunk, hogy az élmény nagyon sokféle lehet. Létezik könnyedebb, szórakoztató és mély katartikus is. Ezért nekünk, a régió egyetlen nagy színházának kötelességünk, hogy minden színházi élményre vágyónak adjunk valamit” – fogalmazott, majd kiemelte, ezzel is a nézők és a jegybevételek számának növekedését szeretnék elérni.

A főigazgató a nyári sikerek közt említette például az Armel Operaverseny és Fesztiválon való részvételt, ahol Donizetti Farsangi kalamajka című vígoperájával arattak sikert. Majd augusztusban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadán az Evita produkció vendégszerepelt. A magas számú nézői érdeklődésre való tekintettel fontolgatják a további vendégszerepléseket is. Spiró György művészeti főtanácsadó kihangsúlyozta: arra törekedtek, hogy minden előadásra 5-6 nappal több próbaidő jusson. „ A hosszabb próbalehetőség lehetőséget ad arra, hogy a színészek jobban elmélyüljenek egy-egy szerepben, hiszen ez a játék lényege”– mondta.

A 2017/2018-as évadban a Szegedi Nemzeti Színház 16 produkcióval várja a színház szerelmeseit: a teatrum három opera, egy operett, két gyerekdarab és hat színmű bemutatásával készül. A kortársbalett – mely idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját – két balettel áll elő. Az évad kettő ősbemutatót is tartogat, amelyhez nagy reményeket fűznek.

Az új társulati tagok között köszöntötték Molnár Erikát, Waskovics Andreát, Figeczky Bencét, Gyöngyösi Zoltánt, Olasz Renátót és Vicei Zsoltot. A Szegedi Kortárs Balett soraiba négy táncművésznő: Kovács Enikő, Nier Janka, Tokai Rita és Wéninger Dalma érkezett. Ezt követően átadták a színház legnagyobb presztízsértékű címét. Örökös tagnak választották: Kovács Kornélia karigazgatót és Molnár Zsuzsa díszlet és jelmeztervezőt.

Kommentek

Hírzóna

Nyolcvan művész alkotásait válogatták be a jubileumi szegedi Nyári Tárlatra

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nyolcvan művész alkotásait válogatta be a zsűri a jubileumi, negyvenedik szegedi Nyári Tárlatra, így a meghívott alkotók munkáival együtt száznál is több festmény, szobor és grafika fogadja május 24-től a látogatókat a Reök-palotában – írta a szervező Szegedi Szabadtéri Játékok sajtóreferense. Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Félmilliót ad a Médiatanács a szegedi filmfesztivál közönségdíjas alkotásának

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Még másik három magyar filmszemle-győztest is díjaz.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vers- és novellaíró diákok versenyeztek Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Rékasi Károly fia is megmérette magát.

Tovább olvasom

Aktuál