Tiszteletre szólított fel Áder János a zentai csata évfordulóján

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egymás tiszteletére és megbecsülésére szólította a szerbeket és a magyarokat Áder János köztársasági elnök hétfőn Zentán, ahol a törökök leverésével zárult zentai csata 320. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vett részt szerb kollégájával, Aleksandar Vuciccsal.

Áder János úgy fogalmazott: ahogy 320 évvel ezelőtt, úgy “ma sem mindegy, hogy milyen békét kötünk egymással, a körülöttünk élőkkel, végső soron önmagunkkal, és hogy mit hagyunk örökül az utánunk jövőknek. Nekünk, kései utódoknak, az a feladatunk, hogy egymás megbecsülésével őrizzük sokszínű hagyományainkat, kulturális örökségünket.”

Kifejtette: nem mindegy, hogy az utódok mit hagynak hátra, véres indulatokat vagy tiszteletet egymás teljesítménye iránt, kicsinyes ellenségeskedést vagy közös célokat, részvétlenséget a bajban vagy európai összefogást, “a 20. század sok-sok embertelenségét vagy a 21. század őszinte bocsánatkérését, a cinizmus sötét árnyait vagy annak bizonyságát, hogy hazánkért, közösségeinkért, európai kultúránkért érdemes közösen küzdenünk”. Végül leszögezte: Szerbia és Európa számíthat Magyarországra.

Aleksandar Vucic: Szerbia számára fontos a szomszédos országok támogatása

A szerbek régóta tudják, hogy az Európába vezető út számukra Budapesten és Bécsen keresztül vezet, ezért is fontos a szomszédos országok támogatása – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök hétfőn Zentán, ahol a török hadak felett aratott győzelemmel zárult zentai csata 320. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vett részt Áder János magyar államfővel.

Aleksandar Vucic a felszólalásában rámutatott: a zentai csata is azt bizonyítja, “közösen mindenre képesek vagyunk, de ha nem vagyunk egységesek, minden harcot elveszítünk”. Hozzátette: a két ország kapcsolata soha korábban nem volt olyan jó, mint most, a gazdasági kapcsolatok gyümölcsözőek, ami a két nép jólétéhez is hozzájárul, és a Szerbiában élő magyar kisebbség, valamint a Magyarországon élő szerb kisebbség is széles körű jogokat élvez.

Aleksandar Vucic aláhúzta: Szerbia számára fontos Magyarország támogatása, ez erősíti Szerbiát. Az erős Szerbia erős Balkánt és erős térséget jelent, ami minden itt élő számára fontos.

Előző sztori

Tíz hektáron égett az aljnövényzet vasárnap délután

Következő sztori

Közös kutatás-fejlesztési projektet indított a Pick és a szegedi egyetem