Közélet

Takács Szabolcs: nincs elmaradásunk a migrációs kiadásokkal

Takács Szabolcs: nincs elmaradásunk a migrációs kiadásokkal

2017. szeptember 25., hétfő
Takács Szabolcs: nincs elmaradásunk a migrációs kiadásokkal

Magyarországnak nincs elmaradása a migráció kezelésével kapcsolatos kiadások tekintetében, adóssága más országoknak van Magyarországgal szemben - jelentette ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára az általános uniós ügyekkel foglalkozó miniszteri EU-tanács hétfői ülését követően Brüsszelben.

Kifejtette, a migráció kezeléséhez köthető kiadások tekintetében Magyarország jelentősen kivette a részét, más országokhoz képest is "elég jól áll". A migrációs válságkezelés jelentette teherviselést közösen kell vállalni - húzta alá. A migráció kezelésének egyik legfontosabb feladata az okok minél hatékonyabb kezelése az unión kívüli partnerországokkal való együttműködés erősítése által. A megoldás érdekében fenntartható eredményeket és valódi ellenőrzést kell elérni - hangoztatta az államtitkár az októberi uniós csúcs előkészítésével foglakozó ülést követően. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Törökország továbbra is az Európai Unió fontos szomszédja marad. Ha az unió nem találja meg a kellő tisztelet hangját Ankarával, az a jelenleginél nehezebb helyzetet okozhat - vélekedett.

Takács Szabolcs

elmondta, Magyarországot aggasztja, hogy bizonyos országok a schengeni térségen belüli, ideiglenesen bevezetett határellenőrzések további fenntartása mellett érvelnek. Véleménye szerint ennek beláthatatlan következményei lehetnek a belső piacra és ismeretlen gazdasági hatásokat generálhat. Elismerte ugyanakkor, hogy olyan komoly biztonsági kockázatok jelentkeztek az unión belül, mint a terrorizmus. A belső biztonságot fenyegető veszélyek csökkentése azonban az unió külső határainak védelme erősítése által jöhet létre - húzta alá. Magyarország véleménye az, hogy az uniónak még áthatóbb biztonságpolitikai koncepcióra van szüksége, amely az EU-NATO együttműködés hatékonyságának növelése által erősödhet - tette hozzá. Az államtitkár a Brexit-tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta, az októberi uniós tanács előkészítésével foglakozó ülésen a politikusok konstruktívnak nevezték Theresa May brit miniszterelnök múlt héten elmondott beszédét. Az elmondottakat véleményük szerint konkrét tárgyalási folyamatba kell átültetni. A Lengyelország ellen indított kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban Fazekas Szablcs sajnálatosnak nevezte, hogy egyes tagállamok ellen politikai "boszorkányüldözést" folyhat, miközben az uniós szerződés rögzíti azokat a pontokat, amelyek mentén egy jogállamisági vitát le kell folytatni. Hangsúlyozta, hogy ha egy tagországban tervezett törvénymódosítással egy másik tagállamnak problémája van, akkor a meglévő jogállamisági vita menetrendjét rögzítő uniós szabályozáshoz ragaszkodva kell eljárni. Magyarország véleménye szerint a Lengyelország elleni támadás kevésbé jogi, hanem inkább politikai természetű. Lengyelország több tiszteletet és több türelmet érdemel - jelentette ki. Európának a széthúzás helyet olyan egységet kell mutatnia, amely meg tudja erősíteni és ki tudja hozni a válságokkal terhelt helyzetéből - tette hozzá Takács Szabolcs.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.