//

Szemléletformáló erővel bír a röszkei napkollektor

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az általános iskola felújításának utolsó fázisát is befejezték Röszkén. Az intézmény tetőterére felhelyezett napkollektoroknak köszönhetően az új tanév az energiatakarékosság jegyében telik.

A röszkei Orbán Dénes Általános Iskola napelemes fejlesztése elkészült. Borbásné Márki Márta polgármester hírportálunknak elmondta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretein belül valósulhatott meg a beruházás. „Az épületre 72 darab 260 W-os polikristályos napelem modul került fel, amelyek éves szinten 15 ezer kW energiát juttatnak a hálózatba. A számítások szerint az energiafelhasználás mintegy 70 százalékát megtermeljük a fejlesztés által, az energiatermelést egy távleolvasó rendszeren keresztül nyomon tudjuk követni. A beruházás költsége mintegy 10 millió forintot tett ki, ez száz százalékban pályázati forrásból finanszírozott összeget jelent” – emelte ki a településvezető, hozzátéve, az intézmény üzemeltetése az állam kezében van, így a megspórolt kiadás az állami költségvetésnek jelent megtakarítást. Az iskolát továbbra is magukénak tekintik, mindent megtesznek annak érdekében, hogy magas színvonalon, minél jobb és esztétikusabb körülmények között tanulhassanak a röszkei gyermekek.

Borbásné Márki Márta elmondta, a „zöld” fejlesztésnek egyben üzenete is van a lakosság számára, hogy érdemes a megújuló energiaforrások hasznosításában gondolkodni. Reményei szerint ez egyfajta szemléletváltáshoz is vezethet. A polgármester kiemelte, a napelemes fejlesztés az iskola teljes körű felújításának utolsó fázisa volt. A korábbi években egyéb pályázati forrásokból és önkormányzati önerő biztosítása mellet megújulhatott az intézmény kívül és belül egyaránt, így többek között a tantermek és a szociális helyiségek is. Az épület tetőterében kiépítettek egy új szintet, kialakítottak az intézményben új tantermeket, tanári szobát, nyelvi- és természettudományi tantermet, emellett megújulhatott a fűtésrendszer és a homlokzat szigetelése. Szintén pályázati forrásból eszközbeszerzésre is lehetőségük adódott, az informatikai eszközállomány jelentős mértékben fejlődött új laptopok, interaktív táblák, valamint a nyelvi labor eszközállományának bővítése által.

Előző sztori

Iránytévesztés

Következő sztori

Versenyt főztek a polgármesterek Deszken + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek