Közélet

Szemléletformáló erővel bír a röszkei napkollektor

Szemléletformáló erővel bír a röszkei napkollektor

2017. szeptember 3., vasárnap
Szemléletformáló erővel bír a röszkei napkollektor

Az általános iskola felújításának utolsó fázisát is befejezték Röszkén. Az intézmény tetőterére felhelyezett napkollektoroknak köszönhetően az új tanév az energiatakarékosság jegyében telik.

A röszkei Orbán Dénes Általános Iskola napelemes fejlesztése elkészült.

Borbásné Márki Márta

polgármester hírportálunknak elmondta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretein belül valósulhatott meg a beruházás. „Az épületre 72 darab 260 W-os polikristályos napelem modul került fel, amelyek éves szinten 15 ezer kW energiát juttatnak a hálózatba. A számítások szerint az energiafelhasználás mintegy 70 százalékát megtermeljük a fejlesztés által, az energiatermelést egy távleolvasó rendszeren keresztül nyomon tudjuk követni. A beruházás költsége mintegy 10 millió forintot tett ki, ez száz százalékban pályázati forrásból finanszírozott összeget jelent” – emelte ki a településvezető, hozzátéve, az intézmény üzemeltetése az állam kezében van, így a megspórolt kiadás az állami költségvetésnek jelent megtakarítást. Az iskolát továbbra is magukénak tekintik, mindent megtesznek annak érdekében, hogy magas színvonalon, minél jobb és esztétikusabb körülmények között tanulhassanak a röszkei gyermekek. Borbásné Márki Márta elmondta, a „zöld” fejlesztésnek egyben üzenete is van a lakosság számára, hogy érdemes a megújuló energiaforrások hasznosításában gondolkodni. Reményei szerint ez egyfajta szemléletváltáshoz is vezethet. A polgármester kiemelte, a napelemes fejlesztés az iskola teljes körű felújításának utolsó fázisa volt. A korábbi években egyéb pályázati forrásokból és önkormányzati önerő biztosítása mellet megújulhatott az intézmény kívül és belül egyaránt, így többek között a tantermek és a szociális helyiségek is. Az épület tetőterében kiépítettek egy új szintet, kialakítottak az intézményben új tantermeket, tanári szobát, nyelvi- és természettudományi tantermet, emellett megújulhatott a fűtésrendszer és a homlokzat szigetelése. Szintén pályázati forrásból eszközbeszerzésre is lehetőségük adódott, az informatikai eszközállomány jelentős mértékben fejlődött új laptopok, interaktív táblák, valamint a nyelvi labor eszközállományának bővítése által.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.