Közélet

Közgyűlés: titok maradt, mennyibe kerül a szegedi adózóknak az MSZP-s propaganda + FOTÓK

Közgyűlés: titok maradt, mennyibe kerül a szegedi adózóknak az MSZP-s propaganda + FOTÓK

2017. szeptember 22., péntek
Közgyűlés: titok maradt, mennyibe kerül a szegedi adózóknak az MSZP-s propaganda + FOTÓK

Merthogy Botka László nem árulta el a jobboldali képviselők kérdésére, mennyit költ a város a Szegedi Tükör című propagandalapra, és fizetett-e abban a reklámcikkekért az MSZP. A 76-os és a 13-as busz mellett demonstrálni szándékozó szegedi lakosokat nem engedték fel a karzatra a biztonságiak. A balliberális városvezetés nem enged a buszügyben, de a sztori gennyesedését mutatja, hogy Móraváros Botka-párti képviselője is az alpolgármester ellen szavazott.

11.46:

A Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszerhez való csatlakozást és az Amerikai Sarok kialakítását mindenki támogatta, ahogy a Kass-emlékművet is, a Szegedi Tudós Akadémia támogatásánál 27 igen mellett Tóth Péter tartózkodott. A szavazások befejeződtek, az ülés véget ért, köszönjük mai figyelmüket! A későbbiekben politikusi értékelésekkel is jelentkezünk majd!

11.45:

A Román Kulturális Intézet bérleti szerződésének hosszabbításáról Haág Zalán külön szavazást kér, hogy Szeged kifejezhesse szolidaritását a magyar kisebbséggel. Botka László ezt nem teszi lehetővé. 21 igen mellett így 7 tartózkodás érkezik a preferált szervezetek kérelmei című előterjesztésre.

11.40:

A költségvetési rendelet módosítását 18 igen, 8 nem és 2 tartózkodás (Szentistványi István, Farkas László) mellett szavazta meg a közgyűlés.

11.35:

A helyi közszolgáltatásokról szóló rendelet 19 igen, 8 tartózkodás és Szentistványi István nem szavazata mellett kapott többséget, a helyi védelemről szóló rendelet 20 igen, 8 tartózkodás mellett. Az állattartási rendelet módosítását 27 igennel fogadták el, Szentistványi tartózkodott. A települési arculati kézikönyvet és a rendeletet egyhangúlag támogatták.

11.25:

Rövid zárt ülés után kis szünet, majd következik a szavazás.

11.15:

Haág Zalán hús-vér emberekkel találkozik és találkozott, így nem tudja elfogadni a választ, mert a jelenlegi menetrend és útvonal hátrányosan érinti a szentmihályiakat és a móravárosiakat. A közgyűlés baloldali többsége 15 igen, 8 nem és 2 tartózkodással elfogadta az alpolgármesteri választ. Érdekesség, hogy Tóth Péter mellett Kardos Irén is tartózkodott...

11.12:

Nagy Sándor alpolgármester írásbeli választ adott, szóban is jelzi, hogy a közösségi közlekedés állami finanszírozása évről évre csökken, ezzel párhuzamosan helyben az ágazat hiénya növekszik, ezért volt szükség a menetrend átalakítására, a járatok átszervezésére. Szigorú költséghatékonyságot kell érvényesítenie a városnak. Furcsának tartja, hogy a jobboldal szerint a móravárosiak többsége feladná a 13-as belvárosi kapcsolatát. A városháza felmérése szerint a lakosok kétharmada pont ellenkezőleg gondolkodik. Épp ezért nem látja szükségét további intézkedésnek.

11.09:

Haág Zalán a buszmenetrend ügyében interpellált. Szóban is ismerteti. Arról érdeklődik, miért nem hajlik az önkormányzat a Szentmihállyal és Móravárossal való kompromisszumra, a 76-os és a 13-as busz ügyének rendezésére. Jelzi, ez nem pártpolitikai kérdés, hiszen a Nógrádi Tibor-féle módosító javaslat kidolgozásában Kardos Irén (Összefogás Szegedért) is komoly szerepet játszott.

11.07:

A napirendi pontok végére érkeztünk.

11.06:

Haladunk tovább az előterjesztésekkel, hozzászólás nélkül: American Corner, Kass-emléktábla, Szegedi Tudós Akadémia támogatása.

11.04:

Haág Zalán ügyrendi javaslata: hivatalosan is tájékoztatást kér a Szegedi Tükörrel kapcsolatos költségekről, másolatot a Szegedi Tükörrel kapcsolatos összes szerződésről.

10.58:

Történelmi vitának lehetünk fültanúi a világháborús emlékmű kapcsán. Botka László azzal vezette fel, hogy nemcsak a Trianon-emlékmű köszönhető a jobboldalnak, hanem maga Trianon is a jobboldali politika eredménye. A Jobbik és a KDNP képviselői osztják egymást, de abban egyetértenek, hogy Trianonban Károlyi Mihálynak volt komoly szerepe, ezt Botka szemére vetik.

10.54:

Binszki József álláspontja szerint európaiságunk, civilizáltságunk szégyene, hogy a román kulturális központ bérleti szerződésének ügyéről egyáltalán vita robbanhat ki Szegeden, és a jobboldali politikusok milyen érvekkel állnak elő.

10.51:

Kozma József (MSZP) a kulturális bizottság elnökeként európai példát szolgáltatna ebben az ügyben, jelezvén, a testület egyhangúlag támogatta a szerződés hosszabbítását.

10.47:

Póda Jenő szerint furcsa az a kommunista "merjünk kicsik lenni" logika, hogy ne merjük képviselni a határon túli magyarok érdekeit, mert azzal ártunk nekik. Nem tréfadologról van szó, jelzi, a kormány határozott fellépése rendkívül eredményes, érdemes ahhoz az önkormányzatoknak is csatlakozniuk.

10.44:

A román kulturális központ ingatlanszerződésének meghosszabbítása körül bontakozik ki vita, tekintettel a marosvásárhelyi gimnázium ügye körül jelenleg is zajló háborúskodásra. Póda Jenő Szegedről is figyelmeztető jelet küldene a románoknak, a magyarság egységes, és nem szórakozhat a román állam a kinti magyarokkal. Botka azt mondja, nincs konkrét módosító javaslat, amiről szavazhatnának. Itt vagy meghosszabbíthatják a román kulturális központ szerződését vagy sem, és mindenki eldöntheti, ez segíti-e a határon túli magyarok sorsát vagy sem.

10.38:

Tóth Péter furcsállja, hogy városi cégek fognak önkormányzati lapot finanszírozni. Érdeklődik, ha ez most hatékony lesz, akkor eddig miért magántulajdonban lévő lapokat támogattak ezek a cégek. Botka kibújik a válaszadás alól, lezárja a vitát.

10.37:

Botka László szerint ez a jelenlegi módosító nem tartalmaz konkrét költségvetési előirányzatot, csupán olcsóbbá és hatékonyabbá teszik az önkormányzat és cégei hirdetési rendszerét.

10.35:

Mennyibe kerül a városnak az MSZP-s párthirdetés? - ismétli meg kérdését Haág Zalán. A SZEGEDma.hu kapcsán pedig odaveti Botkának, hogy a Délmagyar is magántulajdonban van, az ottani jelentős volumenű hirdetések eddig valahogy mégsem zavarták a városházát. Vajon mi és miért változik most?

10.34:

Botka szerint minden szám nyilvános, a konkrét kérdésekre konkrét válaszok fognak majd érkezni. Kitart mellette, hogy olcsóbbá válnak az önkormányzati cégek hirdetései, mint eddig. Megemlíti, hogy 2014 előtt a magántulajdonban lévő SZEGEDma.hu felületén kiemelten hirdettek a városi cégek.

10.33:

Botka László nem ad választ ezekre a kérdésekre. Póda Jenő számokat vár, nem maszatolást, mert a képviselőknek és a szegedieknek joguk van megtudniuk, ez a propagandalap évente mennyibe kerül. Hogyan kerül bele például az MSZP kormányprogramja, országos hírek, melyek korábban a Népszabadságban jelentek meg? - kérdezi, jelezve, ezeket szabálytalan a szegedi költségvetésből finanszírozni.

10.32:

Tóth Péter szerint a Jobbik képviselőinak munkájáról soha nem számol be ez a lap, a baloldal felé tolódik el.

10.31:

Botka válasza: az önkormányzat és az önkormányzati cégek hirdetései olcsóbbak lesznek, mint az eddigi rendszerben.

10.30:

Haág Zalán megismétli kérdéseit, mennyibe kerül a szegedieknek a Szegedi Tükör kiadása 2017-ben, és mennyit fizet az MSZP az ebben megjelent hirdetéseiért.

10.29:

Botka László és Ménesi Imre arról értekeznek, hogy a kormányzat célja az önkormányzatok kivéreztetése, Szeged városa saját erőből emel most illetményt, mert az érintettek megérdemlik, fontos feladatokat látnak el.

10.26:

Botka László szerint vicces, hogy a fideszesek aggódnak a sajtószabadságért. A Délmagyarnak 16 ezer szegedi előfizetője van - állítja, miközben a Szegedi Tükör 70 ezer szegedi háztartásba jut el, az önkormányzatnak kötelessége a hirdetményeit ezekbe eljuttatni.

10.24:

Haág Zalán is furcsának nevezi, hogy hiteles, pontos és gyors lenne a Szegedi Tükör, ebből szerinte egy szó sem igaz. Érdeklődik, mennyibe kerül a szegedi adófizetőknek a Botka Tükör kiadása. A lapban MSZP-s pártrendezvényről és MSZP-s programról tudósítanak hosszasan, ami pártpropaganda, hirdetés, azt is megkérdezi tehát, mennyit fizetett ezért az MSZP. A szeptember 9-i számban ugyanis Botka László nem polgármesterként, hanem MSZP-s miniszterelnök-jelöltként nyilatkozott az újságban, és bőségesen idéztek az MSZP készülő kormányprogramjából is, ezeket pedig nehéz önkormányzati érdekeltségű tájékoztató anyagoknak nevezni...

10.22:

Tóth Péter a Szegedi Tükör támogatásáról beszél, ügyes trükknek nevezi, hogy a városháza szerint a szegediek megszerették és igénylik ezt a lapot. Őszintébbnek nevezi, hogy Berkesi Ottó napirend előtt beismerte, le fogja mondani a kormányközeli kézbe került Délmagyarországot. Tóth Péter szerint álszent, hogy a Délmagyarból a Szegedi Tükörbe terelik át a városházi propagandát.

10.17:

Megérkeztünk a költségvetés módosításához. Szentgyörgyi Pál (MSZP) alpolgármester ismerteti az egyes tételeket. 50 üres önkormányzati lakást újítanak például fel, ezeket a pályázható szociális bérlakások közé vezetik be jövőre. Egyébiránt jobbára fejlesztésekhez, pályázatokhoz kapcsolódnak az előirányzatok. A sportuszoda és a műjégpálya TAO-s sportberuházásához 29+10 millió forint pluszforrás szükséges. A sportuszoda felújítása sajnos csúszik, mert előre nem látható munkálatok merültek fel.

10.13:

Nagy Sándor tájékoztat, jelen rendeletben is bővítik a helyi védelem alatt álló épületek körét. A tervtanács pedig számos esetben utasít el olyan felújítási terveket, melyek nem illeszkednek az arculathoz, a városképhez, a folyamatos szakmai figyelem tehát biztosított.

10.07:

Haág Zalán emlékeztet, volt már sajnos olyan, hogy gazdasági érdekek miatt vettek le épületeket Szegeden a helyi védettségi listáról, ami rendkívül szomorú. Az Élhető Szegedért Egyesület egyébiránt a hosszú távú szegedi városképi víziót hiányolja az arculati kézikönyvből, amit Botka 15 éves polgármestersége alatt már fel lehetett volna azért vázolni. Több olyan szakmai és civil vélemény is érkezett, hogy eltűnik a szemünk elől a régi Szeged, ez pedig szintén sajnálatos.

10.04:

Tóth Péter szerint van Szegeden egy olyan felnövő generáció, melynek szüksége lenne erre a lokálpatrióta, helytörténeti gondolkodásra, ezért a kézikönyvet a középiskolások számára is elérhetővé tenné.

10.01:

Szegeden a legtöbb a helyi védelmet élvező házak száma a magyarországi nagyvárosok sorában, messze több, mint Pécsett vagy Debrecenben, ez alapján Botka visszautasítja, hogy nem figyelnek oda a valóban megvédendő építészeti örökségre.

09.59:

Haág Zalán (KDNP) egyetért azzal, hogy a vonatkozó rendelet és az arculati kézikönyv a kormányzati döntéseknek megfelelően pozitív fejlemény. Megjegyzi, a kormányzat döntése kellett ahhoz, hogy Szeged város végre foglalkozzon építészeti örökségével. Keserű, mert az utóbbi évtizedekben eltűnt, hasonló építészeti értékekkel rendelkező szegedi építményekről több hasonló kézikönyvet össze lehetett volna állítani. A Bécsi körúton és a Boldogasszony sugárúton most nyáron is komoly építészeti értékkel bíró épületek tűntek el, melyeket érdemes lett volna megóvni.

09.53:

Nagy Sándor alpolgármester úgy összegez, olyan dokumentum ez, mely pozitív szándékot türköz, viszont olyan lehetőséget teremtett, hogy jó példákkal tanácsadó jellegű információkat gyűjtsenek össze az építész szakmának és a laikus megrendelőknek egyaránt.

09.51:

A településképi arculati kézikönyvről szóló vita indulhat meg.

09.50:

Póda Jenő a fegyelmezett gondolkodás és a racionális szelekció fontosságára hívja fel Nagy Sándor és Botka László figyelmét. Mint mondja, más az intézkedések, a politikai irányvonal és egy személyiség kritikája. Nagy Sándor például az imént a kijelölt minisztert, Kósa Lajost gyalázott visszafogottan, személyében támadta, címkézte, minősítette. Ezután miért várhatná a város, hogy a program végrehajtása során kiemelten segítsék, miközben az emberi együttműködéseken alapul a fejlesztések lebonyolítása. Ezért szerencsétlen az is, hogy Botka folyamatosan páros lábbal száll bele kormányzati személyekbe.

09.47:

Nagy Sándor alpolgármester azt mondja, lassan, vontatottan halad a Modern Városok Program, de az önkormányzat és az illetékes minisztériumok együttműködése szakmai alapokon kifogástalan. Szegednek pedig egy szabad országban járnak fejlesztési pénzek, ha ő például azt állítja, hogy az oktatásban, az egészségügyben és a hulladékgazdálkodásban vagy a tömegközlekedésben évek óta pusztítás zajlik. Ha persze Magyarország nem szabad ország, és egy önkormányzatnak hűbéresként kell nyilatkoznia, akkor más a helyzet...

09.43:

Póda Jenő (KDNP) több előterjesztésben is felfedezi, hogy a Modern Városok Programban vállalt kormányzati fejlesztések szépen haladnak előre akár a vasúti beruházás, akár más projektek esetében. Felhívja a polgármester figyelmét, az együttműködés és a szakmaiság inkább előremutató, mint a kormányellenes kirohanások. Az itt élők érdeke, hogy a több tízmilliárd forint megérkezzen, és azt a város javára lehessen fordítani. A kormányellenes kirohanások ártanak ennek, ezért Botkának igazodni kell esküjéhez, a város és az itt élők érdekeit képviselve. Botka László nem érti, milyen összefüggés lehet egy demokráciában az ő politikusi véleménye és a városnak járó szegedi fejlesztési források között.

09.40:

Kothencz János (Fidesz-L.É.T.) hangsúlyozza, teljes Tarjánt és a Szilléri sugárutat kiszolgálja az új Zápor-tavi futtató. Örömmel számol be rajta, hogy sokat fejlődött a lakótelepeken a kutyatartás kultúrája. Korábban számtalan feszültséget okozott a kutyapiszok és a szájkosár hiánya, a színvonalas kutyafuttatók kialakítása tovább erősíti ezt a kultúrát, a lakossági odafigyelést.

09.38:

Rózsavölgyi József köszönetet mond Kothencz János tarjáni képviselőnek, hogy a kutyások érdekeit képviseli. Hiányolja a rendeletből, hogy nem tartalmazza, ki takarítja, majd fertőtleníti a kutyafuttatókat, melyek "koncentráltan szennyeződnek". A polgármester azt feleli, a környezetgazdálkodási cég feladata a takarítás.

09.36:

A lezárt karzaton Szabó Bálint foglal helyet biztonsági őrök társaságában...

09.35:

Az új kutyafuttatók létesítése kapcsán Tóth Péter kér szót. Az állattartási rendelet ügyében jelzi, hogy bizonyos haszonállatok tartása megrontja a szomszédi viszonyokat, a Budaoesti körútnál öszvérek legelnek, ami balkáni hangulatot kölcsönöz Szegednek, a Cserepes soron pedig birkák legelnek a betonon. Erősebb önkormányzati ellenőrzést sürget. Botka azt feleli, az országos törvények mérvadóak, az önkormányzat haszonállatok tartása ügyében nem hozhat szigorítást helyi rendeletében.

09.33:

Rózsavölgyi József (Fidesz-L.É.T.) szerint a külvárosi részen fontos ez az új lehetőség. A belvárosban viszont növelheti a zajterhelést a vasárnapi lomtalanítás, azt meg kellene hagyni a pihenésnek és a nyugalomnak. Át kellene rakni szombatra a lomtalanítást. Botka László értetlenkedik egy sort, hogy a lakosok jelölik ki az időpontot, mire Solymos László alpolgármester felhívja a figyelmét, hogy a rendelettervezet szerint a belvárosban megmarad a vasárnapi időpont...

09.31:

Tóth Péter azt mondja, fontos társadalmi igényt elégíthet ki az e lépés. Eddig veszélyes közbiztonsági hangulat uralkodott, mikor a lomtalanítás zajlott egy-egy környéken, és "bizonyos csoportok" megjelentek, mostantól kezdve ezek a kellemetlen helyzetek elkerülhetőek lesznek.

09.28:

Az egyes helyi közszolgáltatásokról szóló rendelet, a március 15-től november 15-ig tartó időszakra bevezetnék a házhoz menő lomtalanítást más városok tapasztalatai alapján.

09.27:

Elfogadták a napirendet, mégpedig 29 igennel.

09.26:

Tóth Péter (Jobbik) a Tóth Péter-palota sorsát mutatja be. Szeged egyik ékköve volt az épület, melynek állagáért két napja civilek demonstráltak. Felhívja a megyés püspök figyelmét, a városképi jelentőségű épület felújítására is fordítson figyelmet mint tulajdonos, ne csak futballstadiont akarjon építeni. Egyúttal jelzi, a Jobbik kezdeményezné, hogy ismét vezessék be a napijegy lehetőségét a szegedi parkolási rendszerben. Tegnap ezt a városüzemeltetési bizottság elé terjesztették, de nem tárgyalta a többség. Egyéni indítványként terjeszti majd elő a következő közgyűlésen. Botka László arra kéri Nagy Sándor alpolgármestert, az SZKT vezetésével az eddigi tapasztalatok alapján tekintse át a kérdést.

09.23:

Binszki József (DK) szerint a Fidesz kisebbségbe szorult a magyar politikai viszonyok között, mégis kényelmes többsége van a saját képére formált választási törvény miatt. Ez így is marad, ha nem lesz baloldali összefogás. Ha lesz ilyen, azt a választók jutalmazzák, ha nem, azt büntetni fogják - üzeni Botka Lászlónak az időközi választások eredményeit is sorolva. Ha összefog az ellenzék, egyharmad alá is szoríthatja a Fideszt, ha nem, kétharmada lesz a Fidesznek - állítja. Hozzáteszi, a két héttel ezelőtti algyői választás is ezt támasztotta alá, a báránybőrbe bújt farkast megismerik az emberek. Össze kell fogni, egyesíteni az erőket.

09.20:

Szentistványi István (független) szerint ideje ráeszmélni, hogy amit itt évek óta képvisel, nem is létezik. Magyarország talán a létező világok legjobbika, és a sok kudarcos élet, amit maga körül lát, csak a képzelete szüleménye - mondja ironikusan. A kormánypárti sajtó majdnem meggyőzte, hogy itt a Kánaán, de a migránsok és az álcivilek mindig veszélyeztetnek bennünket. A szegedieket még ráadásul egy kiváló polgármester is boldogítja, az itt élők boldogok, gazdagok, aki itt hajléktalan, az bizonyára romániai jöttment.

09.17:

Botka László aljas hazugságnak nevezi, hogy ő a kerítés lebontásáról nyilatkozott volna. Az ország legnagyobb problémája szerinte a magyarok kivándorlása, bármivel is riogat a Fidesz.

09.16:

Haág Zalán (KDNP) a röszkei csata kétéves évfordulóját idézi fel. 2015. szeptember 16-án kemény, véres harcot vívtak a magyar rendfenntartók az erőszakos migránsokkal szemben, ezúton is köszöni helytállásukat. Mint mondja, az Orbán-kormány védi meg biztonságunkat, identitásunkat a muszlim bevándorlóktól. Miközben a németországi baltás támadó Szegeden haladt át, Botka László azt állította, a szegedieket nem zavarják a migránsok, kidobott pénznek és hasztalannak nevezte a határzárat, de még idén májusban is a kerítésbontás mellett tett hitet a Reuters hírügynökségnek. A magyarok és a szegediek nem ezt várják, a lakosság 99 százaléka elutasítja a baloldal migránspárti álláspontját.

09.13:

Berkesi Ottó (Összefogás Szegedért) a Délmagyarország megvásárlásáról beszél. Minden reggel félve nyitja ki a friss lapot, hogy mikor következik be az arculatváltás, mikor kell majd lemondania az újságot. "Nem akármilyen lapot készülnek a mocsokba lerántani" - fogalmaz, egy a társadalomba mélyen beágyazott, 107 éves sajtóterméket állítana szolgálatába a kormányzat. Azt mondja, a Délmagyar a rendszerváltás óta őrizte függetlenségét, ezt most elveszíti. Bízik benne, lesz még a független Délmagyar olvasója.

09.09:

Ménesi Imre (MSZP) arról szól, hogy a nyár folyamán a járásbíróság zárolta a Mars téri piac 2014 előtti igazgatójának ingó- és ingatlanvagyonát, bankszámláját. Úgy értékel, mára egyértelmű, hogy a fideszes többség miért ragaszkodott az igazgató személyéhez, túlárazott szerződésekkel lopták ki a pénzt a kasszából. Azt állítja, a közpénz elveszíti közpénz jellegét, és fideszes módszerekkel magánzsebekbe vándorol.

09.06:

Nagy Sándor (Együtt) alpolgármester állítja, Nógrádi Tibor 2015 novemberében elsőként kapta meg az átszervezés tervezetét, majd a 2016 nyári módosítás után még korrekció is történt, így méltatlannak tartja, hogy még most is a busz ügyéről vitatkoznak. Inkább arról beszél, hogy az Együtt üdvözli a szegedi iskolarendszer fejlesztését. Jelzi, hogy az iskola nemcsak tégla és malter, de élő közösség is, melynek véleménye van a saját sorsáról. Sajnos ezt a véleményt a fideszes kormányzat nem veszi figyelembe. A gyermekek túlterheltek, a nemzetközi felmérések szerint egyre kevesebbet tudnak. Követeli, az iskolák kapják vissza autonómiájukat, az iskolaigazgatók jogosítványaikat.

09.03:

Nógrádi Tibor (Fidesz-L.É.T.) napirend előtt a buszügy előzményeit foglalja össze. Hibának nevezi, hogy Móraváros elveszítette a 13-as buszt, az összeköttetést a Mars térrel és a II-es kórházzal, Szentmihály és Kecskés is olyan útvonalat kapott, mely az élettől, minden fontos intézménytől elzárja őket. Ő maga a lakossággal összefogva olyan kompromisszumos megoldást keresett, mely mindenkinek kedvező. A 76-os régi útvonala állna vissza, és a 13-as körjárat elégítené a móravárosiak igényeit. Felháborítónak tartja, hogy Nagy Sándor alpolgármester hazug cikket jelentetett meg a Szegedi Tükörben, ahol Komócsin kommunista gúnynevét alkalmazta ráadásul Szentmihályra. A lakosok fórumra hívták meg a polgármestert, aki azonban nem ment el erre. Gyalázatosnak nevezi, hogy az itt megjelent szegedi lakosokat nem engedik fel a karzatra. Egy kecskési lakos januári levelét is átadja Botka Lászlónak, aki semmit sem reagál.

09.00:

Az üres karzatokon biztonsági őrök. Tiszta a levegő - állapíthatják meg, miközben Botka László megnyitja az ülést. A polgármester bejelenti, tegnap Szegeden ülésezett a Széchenyi Kör, mely ajándékot is hozott, Széchenyi István szegedi díszpolgári oklevelét, melynek eredetijét az MTA őrzi.

Karzati demonstráció betiltva!

08.55: Nógrádi Tibor bejelenti a SZEGEDma.hu-nak, hogy a napirend előtti felszólalást a buszbalhéról a városháza előtt mondja el a lakosok jelenlétében. Felháborítónak nevezi egyúttal, hogy Botka László nemtelen eszközökkel akarja elhallgattatni a szegedieket. 08.50: Nógrádi Tibor képviselő tájékoztatja a lakosokat, hogy a biztonságiak felszólították, el kell hagyniuk a karzatot, mert azt lezárják. "Nem mondhatják el a véleményüket az emberek, milyen rendszer ez?" - méltatlankodnak a megjelentek. "Ez akar miniszterelnök lenni?" - kérdezi hangosan egy hölgy, Botkának üzenve. Az érintettek egyébként a városrészek neveit tartalmazó táblákkal jelentek meg. 08.45: Köszöntjük Önöket a városháza díszterméből! A karzaton gyülekeznek az érdeklődők, értesüléseink szerint szentmihályi és móravárosi lakosok érkeztek a 76-os és a 13-as buszok mellett demonstrálni.

A közgyűlés elé:

Három hónapnyi szünetet követően tart újra rendes ülést Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése. Fontos helyi ügyek kerülnek terítékre, ennek ellenére biztosra vehető, hogy legalább annyira a választási kampányról, valamint az európai helyzetről, illetve az országos politika fejleményeiről szól majd a vita, mint Szegedről. Tartsanak velünk ezúttal is, semmiről sem maradnak le! Az ülésen egyebek mellett szó lesz az egyes helyi közszolgáltatások ellátásáról szóló rendeletről, módosítják az idei költségvetést, a város településszerkezeti tervét és építési szabályzatát, és helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról is dönthetnek.

Tovább gennyesedhet a buszbalhé

Minden bizonnyal komoly verbális összecsapás bontakozik ki a helyi tömegközlekedés ügye kapcsán. Korábban többször megírtuk, Nógrádi Tibor (Fidesz-L.É.T.) képviselő állt az élére annak a széles lakossági kezdeményezésnek, mely a 76-os busz régi útvonalának visszaállítását és a 13-as körjárat megindítását követeli. Haág Zalán (KDNP) interpellációt is benyújtott a közgyűlésre, de az írásbeli válaszból úgy tűnik, Botka László (MSZP) polgármester és Nagy Sándor (Együtt) alpolgármester hajthatatlan, nem veszi figyelembe a szentmihályi és a móravárosi közösségek ilyen irányú igényét.

DM vs. Tükör - médiaháború Botkáék millióiért

Terítékre kerülhet a Délmagyarország tulajdonosváltásának kérdése is. Botka László igen izgalmas költségvetési módosító javaslattal állt elő, melynek értelmében gyakorlatilag az önkormányzathoz tartozó valamennyi fizetős médiamegjelenést kivonná az Andy Vajnához tartó helyi napilapból, és azokat a Szegedi Tükörbe csoportosítaná át. Mint fogalmaz: "Szeged Város lakosságának hiteles, pontos és gyors tájékoztatása céljából SZMJV Polgármesteri Hivatala gondoskodik a Szegedi Tükör című közszolgálati lap kiadásáról", a továbbiakban ez lenne valamennyi önkormányzati érdekeltségű tájékoztató anyag megjelentetésének helye. A trükköt a Jobbik szúrta ki először, csütörtöki sajtótájékoztatóján a párt meg is fogalmazta, Botkáék "ezzel igazolják, hogy az újság egy a város irányába elkötelezett baloldali médium volt." Arra is kíváncsiak, milyen forrásból jelenik meg egyre sűrűbben (immár hetente - a szerk.) a szegedi adófizetők pénzén szerkesztett Szegedi Tükör, melynek "a közügyet kellene szolgálnia, nem pedig az MSZP propagandáját."

Hitel, hulladék, hangos ugatás

A közgyűlés dönteni fog egyes önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat érintő kérdésekben, amellyel kapcsolatban Szentgyörgyi Pál (MSZP) alpolgármester emlékeztetett, korábban 200 millió forintos hitelkeretet vettek fel, hogy a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. működését biztosítsák, miután az állami holding az elvégzett munka után nem fizetett ki mindent. Problémát okoz, hogy a lakosság még csak az első negyedéves számlákat kapta meg, így nincs is bevétele az állami cégnek, amiből ki tudná fizetni a helyi társaságot. Most azt hagyhatja jóvá a közgyűlés, hogy további 150 millióval növeljék a hitelkeretet, ami azért is fontos, mert jelenleg 770 milliós vesztesége van a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft.-nek, és tartozásokat is felhalmozott. Házhoz menő lomtalanítási rendszer bevezetésére tesz javaslatot a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft., álláspontjuk szerint így jóval gazdaságosabban lehetne elvégezni a lomtalanítást. Ezzel megakadályozható lenne, hogy a lomizók széthordják a közterületen a számukra értéktelen hulladékot, továbbá az is az előnye lenne a már több városban sikeren működő rendszernek, hogy nem szállítanának el olyan hulladékokat, amelyekre nincs engedélyük, például a megunt vagy elromlott elektronikai berendezéseket elkülönítetten kell gyűjteni. A rendszer újdonsága lenne továbbá, hogy az adott ingatlant használóknak időpontot kellene egyeztetniük a közszolgáltatóval, hogy pontosan mikor is érkezzenek. Módosíthatják az állatok tartásáról szóló helyi rendeletet is, ugyanis több képviselő jelezte, hogy körzetében zárt kutyafuttatók kialakítására lenne igény. A Zápor-tó mellett Kothencz János (Fidesz-L.É.T.) nemrég alakított ki egy kutyás ügyességi pályát, a tervek szerint újabb kutyafuttatót létesítenek a Szilléri sugárút 45. számú ingatlan mögött, továbbá a Margaréta és Sárosi utca kereszteződésénél lévő körbekerített, jelenleg labdapályaként használt területet is átengednék az ebtartóknak. A Csongrádi sugárúti futtatót pedig áthelyeznék a városházi előterjesztés szerint, mivel Nagy Sándor előterjesztése szerint "az esti és kora reggeli órákban a hangos ugatás különösen zavarja a lakók nyugalmát." A Szeged-Rendező–Röszke–Szabadka vasúti vonalszakasz rekonstrukciója során a mai műszaki elvárásokhoz igazodva építik át a Harcos utcai vasúti átjárót, ennek kapcsán módosítani szükséges a helyi védelemről szóló rendeletet, valamint a településszerkezeti tervet és építési szabályzatot is, ezekről tehát szintén szavazniuk kell a városatyáknak. Amennyiben a közgyűlés támogatja, Pécs, Veszprém, Debrecen és Budapest után Szegeden, az Agórában is nyitna az Egyesült Államok nagykövetsége American Cornert. A Cornerek regionális információs és programközpontként működnek, megismertetik az amerikai kultúrát, történelmet, aktuális eseményeket, a kormányzatot. Vitaköröket, találkozókat, szemináriumokat, digitális videokonferenciákat, kiállításoknak tartanak, vagy biztosítanak ezeknek helyeket. Partnerségi alapon működve az Egyesült Államok biztosítja a berendezéseket és az anyagokat, a szegedi önkormányzat és a Szent-Györgyi Albert Agóra pedig a személyzetet és a helyiségek ingyenes használatát és a működtetést nyújtaná. Idén is csatlakozhat az önkormányzat a Bursa Hungarica programhoz, amelynek keretében hátrányos helyzetű szegedi felsőoktatási hallgatókat támogatnak. A tavalyi évhez hasonlóan erre 15 millió forintot szánnak (ugyanennyit ad az állam is), ebből az összegből 288 hallgatót segítenének. A Szegedi Tudós Akadémiát – a várható magas színvonalú tudományos munka miatt – a város 30 millió forinttal támogathatja, míg a Kass János Baráti Kör kezdeményezésére Kass János grafikusművész születésének 90. évfordulója alkalmából domborműves emléktáblát helyezhetnek el szülőházán a Kass Szálló (ma Hungi) Dózsa György utca felőli homlokzatán. Írásbeli kérdést tett fel Botka Lászlónak Nógrádi Tibor, aki arról érdeklődik, hogy a Szeged Megyei Jogú Város tulajdonában lévő, Szeged-Szentmihályon található volt Gárdonyi Géza Általános Iskola épületének használatáért mennyi bérleti díjat fizetett az elmúlt években a MigSzol szervezet. Az ülés végén erre is választ kapunk.

Ez történt a bizottsági üléseken:

A közgyűlés előtt olvassa el a jogi, a pénzügyi, a kulturális, a sport- és a városüzemeltetési bizottság e heti üléseiről szóló tudósításainkat is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.