Közélet

Szeged zászlóshajója a bajnokcsapat

Szeged zászlóshajója a bajnokcsapat

2017. szeptember 6., szerda
Szeged zászlóshajója a bajnokcsapat

Harmadik alkalommal hódította el a Szegedi Fegyház és Börtön büntetés-végrehajtási csapata a Hivatás Mestere Kupát, mely országos küzdelemre huszonnyolc büntetés-végrehajtási intézet kvalifikálta magát. A bajnokok névsora: Szentesi - Nagy Mariann címzetes százados, Légrádi Zoltán címzetes százados, Zombori Zoltán százados, Nagy Gábor címzetes törzszászlós, Varga Attila törzszászlós és Almási Zoltán címzetes főtörzsőrmester.

A szegediek alapmagja nem változott az évek folyamán, a siker ennek is köszönhető.

Tikász Sándor

bv. dandártábornok, intézetparancsnok elmondta, hogy nagy büszkeség ez az intézetnek, hogy ilyen felkészült, kiváló együttes képviselte a Csillagbörtönt. Az országos küzdelmet megelőzte egy regionális selejtező, amelyen régiónként 6-6 csapat vett részt, és csak a legjobb társaság juthatott tovább az igali országos döntőbe. A hat fős szegedi közösséget

Zombori Zoltán

százados vezette, aki elmondta, hogy idén harmadik alkalommal sikerült megszerezniük a győzelmet. A kétévente megrendezett versenyen a résztvevők különböző képességeit mérik le, mind az elméleti tesztek, mind pedig a gyakorlati, illetve szituációs feladatok szintjén. A regionális megmérettetésen a szegedi Csillagbörtön csapata három ponttal bizonyult jobbnak az ellenfeleknél, ahol egy elméleti tesztet kellett kitölteniük a hatályos jogszabályokra vonatkozóan. Ezt követte a fegyverzeti ismeret, mely során egy géppisztolyt szereltek össze időre. Végezetül pedig egy előállítással kapcsolatos szituációs gyakorlatot teljesítettek. Augusztus végén, Igalon rendezték a kétnapos országos döntőt. Első feladatként egy bírósági tárgyalásra való előállítás szerepelt, ahol egy lőfegyvert előzetesen elrejtettek a bíróság mosdójában. Ezt a feladatot sikeresen vette a szegedi küldöttség. Folyamatosan, 0-24 órában kapcsolatban voltak egymással, az eligazítás telefonon keresztül is történt. Este összehívták a huszonnyolc csapatkapitányt, és rövid eligazítást tartottak számukra a további teendőkről azért, hogy másnap reggel a beállított szituációs gyakorlaton, harmincperces felkészülési idő után sikerrel vegyék a kihívást. A gyakorlat után egy ötven elméleti kérdésből álló teszt következett.

Nagy Gábor

, a szegedi büntetés-végrehajtási intézmény tagja egy lőgyakorlaton vett részt, mely során három támadó alakot kellett leküzdenie, figyelve a lőszervizsgálatra és a tárazásra is. Ezen a megpróbáltatáson a jó teljesítménynek köszönhetően az élmezőnyben végeztek. Ezután következett egy zárkában előidézett krízishelyzet megoldása. Itt nemcsak szakmaiságból, hanem emberségből és segítőkészségből vizsgáztak a börtönőrök. Szentesi-Nagy Mariann századosra várt a feladat, hogy két női fogoly egy zárkában való problémáit megoldja. Az egyik rab folyamatosan jelzett, hogy szeretne beszélni a vallási tanítójával, azonban ezt csak ajtóban állva volt lehetőség megoldani. Az egyik fő cél, az öngyilkosság megelőzésére irányult. Izgalmas és egyben összetett feladatokat oldottak meg. A hatfős csapat minden tagjának akadt testhezálló kihívás, amelyet sikerrel teljesíthetett. Egy problémás fogvatartott nem volt együttműködő, ezért külön bánásmódra szorult. Szándékos hiányosságok voltak elrejtve az adott rab nyilvántartásában, amiket észleltek a versenyzők. A bajnokcsapatból két személy mind a három győzelem részese volt. A győztes szegedi küldöttség jelképes pénzjutalomban részesült, valamint érmét, kitűzőt, diplomát, illetve egy ajándékkosarat kapott. Zombori százados szeptember elsejétől előléptetésben részesült, így osztályvezető helyettesként dolgozik tovább, akiből egyszer még akár országos parancsnok is válhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.