Közélet

Szakértői vélemény: gyorsulnak az adóperes eljárások

Szakértői vélemény: gyorsulnak az adóperes eljárások

2017. szeptember 23., szombat
Szakértői vélemény: gyorsulnak az adóperes eljárások

Jelentősen gyorsítja és hatékonyabbá teszi az adóperes eljárásokat jövő év január elsejétől az új jogi szabályozás - közölték az MTI-vel a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda szakértői az EY szakmai konferenciájáról kiadott közleményben.

Az adóperes szakma a hat új eljárási törvénynek köszönhetően az utóbbi évtizedek legnagyobb átalakulásán mehet keresztül - olvasható az ügyvédi iroda anyagában.

Rozsnyai Krisztina

, az új Közigazgatási perrendtartás kodifikációjáért felelős, volt miniszteri biztos azt hangsúlyozta: az új perjogi szabályok újabb eszközöket adnak a vállalatok kezébe az érdekérvényesítéshez. A döntést hozó adóhatósággal együtt perelhető lesz például az a másik közigazgatási szerv, amelyiknek a véleményén az adóhatóság döntése alapult. Az MTI érdeklődésére az ügyvédi iroda egyik szakértője példaként elmondta, az adóhivatal vizsgálni szokta, hogy a cégek kutatási és fejlesztési tevékenysége valóban megfelel-e a törvényi kritériumoknak. Az adóhatóság a minősítés érdekében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát keresi meg. Ha ilyen esetben elmarasztaló döntés születik, a határozat megtámadható, és az új szabályok alapján perbe lehet vonni a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát is, amely a szakmai hátteret adta a döntéshez. Az EY szakértői kiemelték: az új eljárási törvények célja, hogy a bírósági jogvita rövidüljön és a bíróságon a felek már ne a tényállásról vitatkozzanak. Ez azonban azt követeli meg, hogy az adózók sokkal felkészültebben vegyenek részt az ellenőrzési eljárásban. A későn ébredő adózók könnyen abba a csapdába eshetnek, hogy új bizonyítékot akár már a fellebbezésükhöz sem csatolhatnak - olvasható a közleményben. Az új peres és adóeljárási jogszabályi keretek - néhány kivételtől eltekintve - a tervek szerint január 1-jétől a folyamatban lévő adóellenőrzésekre is alkalmazhatóak lesznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.