Röplabda: beérett a több évnyi munka a SZRSE-nél

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több évnyi munka után ismét felnőtt női csapatot indít az NB II-ben a Szegedi Röplabda Sportegyesület. A klub elsősorban a saját nevelésű játékosokra támaszkodik majd, kiegészülve az előző szezonban az SZTE EHÖK SE-ben szereplő négy profi röplabdázóval.

A másodosztályú felnőtt csapat indításában nagy szerepet játszott, hogy a Magyar Röplabda Szövetség a 2017/2018-as szezontól megváltoztatta a bajnokság kiírását, amelynek értelmében az NB II-es felnőtt bajnokság kiegészül az első osztályú klubok junior csapatait felvonultató U21-es bajnoksággal, miközben az NB II-es junior bajnokságot eltörlik. Ennek következtében döntött úgy a Szegedi RSE vezetősége, hogy a játékosok szakmai fejlődését előtérbe helyezve saját csapatot indít a másodosztályban. A gárda mellett az eddigiekhez hasonlóan Strezenecki Gyula dolgozik edzőként, míg Bondor Tamás a másodedzői és a technikai vezetői feladatokat látja el. „Ez a döntés félig a bajnokság átstrukturálása, félig pedig a saját döntésünk következtében született meg, hiszen most már évek óta dolgozunk azon, hogy saját nevelésű játékosokra építve felnőtt női csapatot tudjunk elindítani. Ez a csapat javarészt utánpótláskorú játékosokra épül, éppen ebből kifolyólag szerettünk volna egy junior csapattal részt venni a junior bajnokságban is, hogy kevesebb teher legyen a lányokon, de ezt az új rendszer nem teszi lehetővé” – mondta el megkeresésünkre Dávid Tibor, a Szegedi Röplabda Sportegyesület ügyvezető-elnökhelyettese. Az SZRSE juniorjait négy, a tavalyi szezonban az SZTE EHÖK SE csapatában röplabdázó játékossal egészítik ki, ám a két klub közötti korábbi együttműködés most megszakad, hiszen az SZTE EHÖK SE égisze alatt is a Szegedi Röplabda Sportegyesület játékosai szerepeltek az előző szezonokban.

Az idei bajnokság kiírása értelmében a SZRSE a másodosztály közép-magyarországi csoportjába került, ahol az Újpest, az MTK, a Palota RSC és a Gödöllői RC junior csapataival, valamint a Közgáz SC, a HÉP-RÖPKE SE, a Delta RSE Érd, a TAC-SZESE és a Kalocsai SE felnőtt csapataival küzdhet meg. Az alapszakaszban a csapatok oda-vissza vágós rendszerben két fordulót játszanak, majd a rájátszásban a női felnőtt NB II-es bajnokság csapatai egy külön fordulót játszanak már az U21-es csapatok nélkül. A rájátszásba a csapatok magukkal viszik az alapszakaszban elért eredményüket, beleértve a junior csapatok elleni mérkőzéseket is.

Közben az is kiderült, hogy a klub hat év után a férfi Magyar Kupában is indít felnőtt csapatot. A Szegedi RSE férfi csapata az elmúlt években egyetemi egyesületként szerepelt a másodosztályú bajnokságban és a Magyar Kupában is, sőt zsinórban három bajnoki címet zsebelt be. A klub ebből a megfontolásból szeretett volna feljebb lépni és az élvonalban elindulni, ezt azonban jelenleg az anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé, így az augusztusi egyeztetéseket követően úgy döntöttek, hogy idén nem vesznek részt a másodosztály küzdelmeiben, ellenben a Magyar Kupában elindulnak. „Az is egy jó dolog, ha a csapat halmozza a sikereket és a trófeákat, de az NB II-ben nyert bajnoki címek után a játékosok is új kihívásokra vágynak. Egyelőre nem sikerült biztosítani a feltételeket egy első osztályú gárda elindításához, azonban szeretnénk egyben tartani a csapatot, éppen ezért döntöttünk a kupaindulás mellett. Talán ezután az átmeneti év után jövőre már lesz lehetőségünk kipróbálni magunkat az élvonalban és az is egészen egyedülálló lenne, ha esetleg mindkét csapatunk az NB I-ben szerepelne idővel, mert ezt nem nagyon mondhatja el más klub magáról Magyarországon” – tette hozzá Dávid Tibor.

A küzdelmeket a selejtező körben a tavalyi NBII-es bajnokság bronzérmes csapatával, a nyíregyházi GLP SE-vel kezdik meg a szegediek. A csapat küzdelemre való felkészítését a 2017/2018-as szezonban az eddigi csapatkapitány Bondor Tamás veszi át az öt idényen át remek munkát végző Strezeneczki Gyulától.

Előző sztori

Fekete pont - szeméthegy Újszegeden a szelektív gyűjtőnél

Default thumbnail
Következő sztori

Kézilabda: szombaton teheti meg az első lépést az SZKKSE

Legutóbbi hasonló cikkek