Rétvári: csaknem egymilliárd maradt a diákok zsebében

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A közigazgatási rezsicsökkentés keretében a felsőoktatási felvételi alapdíját is eltörölték sok egyéb eljárásé mellett, ennek köszönhetően csaknem egymilliárd forint maradt a diákok zsebében – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Magyar Időknek.

A lap szerdai számában olvasható cikkben Rétvári Bence ismertette, hogy a kilencezer forintos alapdíjat tavaly törölték el, így azt már két éve nem kell kifizetniük a felvételizőknek. Hangsúlyozta: az intézkedés anyagilag tehermentesíti a diákokat és családjukat, valamint még inkább ösztönzi a továbbtanulást. Az ingyenes felvételi eljárás is segít abban, hogy ne legyen anyagi akadálya a valóban jó teljesítményű érettségizők egyetemi felvételi jelentkezésének, és csak a tudás számítson a továbbtanuláskor – tette hozzá az államtitkár.

Rétvári Bence kiemelte, hogy a díj eltörlése minden tavalyi és idei felvételizőt érintett, az intézkedésnek köszönhetően az elmúlt években 952 millió forintot takarítottak meg a felsőoktatásba jelentkezők. Megjegyezte, bár a felvételi kérelmet legfeljebb hat helyre lehet beadni, a statisztikák szerint nem jellemző, hogy a diákok további szakokat jelölnek meg: 2014 óta átlagosan 3,3-3,4 helyre jelentkeztek. Azt mondta, a kiegészítő díjat csak azoknak a felvételizőknek kell kifizetniük, akik az átlagosnál több helyet írtak be. A hallgatók képzésének egyre színvonalasabbá és versenyképesebbé tétele érdekében a kormány jövőre 37 milliárd forint többletforrást biztosít az egyetemeknek és a főiskoláknak. Ebből 15 milliárdot fordíthatnak kutatás-fejlesztésre, ami korábban nem látott kutatási lehetőséget teremt – nyilatkozta a lapnak Rétvári Bence.

Előző sztori

Online is igényelhető a diákhitel

Következő sztori

Megőrizte pozícióját az SZTE a nemzetközi rangsorban