Rekord: mintegy ezren élesztettek újra a szegedi rakparton + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeged városa új országos rekorddal büszkélkedhet, közel ezer fő ismerkedhetett meg az újraélesztés alaptechnikájával a Huszár Mátyás rakparton.

A helyszínen Cserjés Andrea főorvos és Buresch Györgyi főszervező irányításával a szegedi SBO dolgozóinak szakmai felügyelete mellett 150 gyakorlóbabán oktattak a nap során. A Huszár Mátyás rakparton több körben, hivatalosan 982 fő sajátította el az alaptechnikát, a kezdeményezéssel országos rekordot állítottak fel a szegediek.

„A nyugat-európai országokban élők jobban informáltak az újraélesztés terén, holott könnyen elsajátítható mozdulatokról beszélünk, amelyek alkalmazásával emberéletek menthetőek. Folyamatosan kapunk visszajelzéseket afelől, hogy az oktatott ismereteket elsajátítók segíteni tudnak egy-egy bajbajutotton. A megfelelő információk birtokában a félelemérzet is csökkenthető, egy, az utcán összeeső társán bátrabban tud segíteni a mentő kiérkezéséig az, aki tudja, mi ilyenkor a teendő” – fogalmazott Cserjés Andrea, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályának klinikai szakorvosa. A résztvevői létszámot hitelesítő Fülöp Éva, a Magyar Rekord Egyesület jogi képviselője a SZEGEDma.hu-nak elmondta, ilyen tárgykörben elsőként Szegeden születhetett rekord.

A lélekjelenlét és a tudás életet menthet

Bárki kerülhet olyan élethelyzetbe, amikor hirtelen kell cselekednie. A statisztikák szerint évente 20-25 ezer honfitársunkat veszítjük el hirtelen szívleállás következtében, holott az esetek jelentős hányadában még meg lehetne menteni őket.

A szegedi rekordfelállításban a résztvevők sorát diákok, rendőrök, tűzoltók, egészségügyben dolgozók is alkották a további érdeklődők között. „Olyan hasznos információkkal gazdagodtam, amelyek elsajátítására korábban nem volt lehetőségem. Úgy gondolom, éles helyzetben is tudnám az elhangzottakat alkalmazni” – nyilatkozta az egyik résztvevő általános iskolás, Dombi Gergő. A rekord részese volt egy szegedi orvostanhallgató is. Vidács Dániel hírportálunknak elmondta, missziónak is tekinti az újraélesztés technikájának széles körű ismertetését. „A társadalom túlnyomó része nincs tisztában azzal, mit kellene egy vészhelyzetet jelentő szituációban tennie. Egy közösségi kezdeményezés élménye jobban megmarad az emberekben. Támogatandó alkalom volt a szegedi, örömmel voltam a részese” – emelte ki. A kísérletet követően egy, a rakpartra leszálló mentőhelikoptert is megtekinthettek a résztvevők.

Tanulja meg Ön is az újraélesztés alaptechnikáját az Országos Mentőszolgálat kisfilmje alapján!

no images were found

Előző sztori

Jubilál a Szegedi Kortárs Balett + FOTÓK

Következő sztori

Szegeden nyitna irodát az Európai Közjogi Szervezet