Pásztor István: nem tudunk jobbat az összefogásnál

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

“A történelem arra tanít, hogy a nemzetek csakis kölcsönös megbecsülésben, érdekérvényesítéssel tudnak előre haladni” – mondta el a zentai csata 320. évfordulóján tartott megemlékezésen Pásztor István VMSZ-elnök.

“320 évvel ezelőtt világtörténelmi jelentőségű csata zajlott le Zenta határában, hadászati, történelmi, kulturális szempontok alapján is történelmi volt: nem csoda, hogy tíz nappal később, szeptember 21-én a díszbe öltözött Bécs hatalmas feliratokon hirdette Vienna ad Zentam servata, vagyis Bécs Zentánál megszabadíttatott” – fogalmazott ünnepi beszédében Pásztor István.

Kiemelte: mi, magyarok történelmünket előszeretettel értelmezzük a veszteségek felől, ami önfelmentést is jelent, ezt rendelte a sors, és Mohácsra gondolunk, pontosabban Ady Endrére: ,,Nekünk Mohács kell”.

A zentaiak a ’90-es évek elején úgy döntöttek, hogy városnapjuk egy fényes győzelem napjának emlékére szeptember 11-e lesz, a nap, melyen Savoyai Jenő olyan erős csapást mért a török hadakra, hogy azt már ki sem tudták heverni – idézte fel a politikus. Bátor cselekedet volt ez a zentaiaktól akkoriban, tüntető kiállás azért, hogy megértessék, a világnak ebben a sarkában nem tudunk jobbat és bölcsebbet az összefogásnál. “A haladásnak, a győzelemnek, a győztes csatáknak mindig eljön az ideje, ha megvan a bátorság, az ész, a kitartás és az elképzelés” – hangsúlyozta Pásztor István. “A zentaiak 1992-ben korszerű és erős üzenetet fogalmaztak meg, noha nem a világnak, csak szűkebb pátriájuknak és legfőképpen egymásnak, nekünk, magunknak: a győztes csaták fénye messzire világít. Nem fogjuk feladni” – tette hozzá.

A politikus szerint a zentai csata azt szombolizálja, hogy elsősorban értékrendek mentén építhető a partnerség, de semmiképpen sem az értékrendek, a keresztény európai értékek tagadásával.

“A történelem bennünket arra tanított, hogy a nemzetek és országok csakis kölcsönös megbecsülésben, érdekérvényesítő képességgel tudnak előre haladni. És ha ez így van, akkor közösen tudnak emlékezni és ünnepelni is” – emelte ki a VMSZ elnöke.

Előző sztori

Szolgálaton kívüli rendőrök fogták el a betörőt

Következő sztori

Kedden is viharkárokat számoltak fel a tűzoltók