Közélet

Nyolc év fegyház kábítószer birtoklásáért

Nyolc év fegyház kábítószer birtoklásáért

2017. szeptember 20., szerda
Nyolc év fegyház kábítószer birtoklásáért

Helybenhagyva az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék büntetési tételre vonatkozó döntését nyolc év szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a férfit különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt, aki 30 millió forint értékű kábítószert rejtett el domaszéki házában. Ugyanakkor megváltoztatta a táblabíróság a büntetés végrehajtásának fokozatát, amit börtön helyett fegyházba rendelte letölteni.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az első fokú bíróság által kiszabott nyolc év szabadságvesztés az elkövetett cselekménnyel arányos büntetés, sem súlyosítása, sem enyhítése nem indokolt. A vádlott egészségi állapota lehetővé teszi, hogy büntetését fegyházban töltse le, ezért szabta ki az ítélőtábla ezt a büntetés-végrehajtási fokozatot. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

A bűncselekményről:

2015. május 21-én este a Csongrád megyei rendőrök Domaszéken ellenőrzésre leállították

H. Tibor

vádlott személykocsiját. Ezt követően házkutatást is tartottak a férfi domaszéki házában. A főépület és a tárolóként szolgáló melléképület közötti nyitott szín kettős tetőszerkezete között 4 csomagban összesen nettó 5.945 gramm heroin tartalmú anyagot, míg az udvari tárolóban nettó 46 ezer 140 gramm össztömegű koffein és paracetamol tartalmú sárgás port (ez a heroin jellemző hígítószere), a főépület alsó szobájában a heroin tartalmú anyag csomagolásához használt ragasztószalagot találtak a rendőrök. A vádlottól lefoglalt kábítószerek heroin-bázis tartalma 1700+/- 100 gramm, ami meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, még a vádlottra nézve kedvezőbb adattal számolva is az alsó határ több mint 13-szorosa. A kábítószer feketepiaci értéke több mint 30 millió forint. Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2016. szeptember 28-án H. Tibor (1961 – szerb-magyar állampolgár) vádlottat, és ezért őt 8 év börtönre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása és fegyház fokozatban történő letöltés érdekében nyújtott be fellebbezést, míg a vádlott elsődleges felmentés, másodlagosan enyhítés, védője elsődlegesen megalapozatlanság okából történő felmentés, a bizonyítási indítványok elutasítása miatt, továbbá enyhítés érdekekében jelentett be fellebbezést. Így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.