Nyolc év fegyház kábítószer birtoklásáért

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Helybenhagyva az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék büntetési tételre vonatkozó döntését nyolc év szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a férfit különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt, aki 30 millió forint értékű kábítószert rejtett el domaszéki házában. Ugyanakkor megváltoztatta a táblabíróság a büntetés végrehajtásának fokozatát, amit börtön helyett fegyházba rendelte letölteni.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az első fokú bíróság által kiszabott nyolc év szabadságvesztés az elkövetett cselekménnyel arányos büntetés, sem súlyosítása, sem enyhítése nem indokolt. A vádlott egészségi állapota lehetővé teszi, hogy büntetését fegyházban töltse le, ezért szabta ki az ítélőtábla ezt a büntetés-végrehajtási fokozatot.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

A bűncselekményről:

2015. május 21-én este a Csongrád megyei rendőrök Domaszéken ellenőrzésre leállították H. Tibor vádlott személykocsiját. Ezt követően házkutatást is tartottak a férfi domaszéki házában. A főépület és a tárolóként szolgáló melléképület közötti nyitott szín kettős tetőszerkezete között 4 csomagban összesen nettó 5.945 gramm heroin tartalmú anyagot, míg az udvari tárolóban nettó 46 ezer 140 gramm össztömegű koffein és paracetamol tartalmú sárgás port (ez a heroin jellemző hígítószere), a főépület alsó szobájában a heroin tartalmú anyag csomagolásához használt ragasztószalagot találtak a rendőrök.

A vádlottól lefoglalt kábítószerek heroin-bázis tartalma 1700+/- 100 gramm, ami meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, még a vádlottra nézve kedvezőbb adattal számolva is az alsó határ több mint 13-szorosa. A kábítószer feketepiaci értéke több mint 30 millió forint.

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2016. szeptember 28-án H. Tibor (1961 – szerb-magyar állampolgár) vádlottat, és ezért őt 8 év börtönre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása és fegyház fokozatban történő letöltés érdekében nyújtott be fellebbezést, míg a vádlott elsődleges felmentés, másodlagosan enyhítés, védője elsődlegesen megalapozatlanság okából történő felmentés, a bizonyítási indítványok elutasítása miatt, továbbá enyhítés érdekekében jelentett be fellebbezést. Így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Előző sztori

Ebzárlat és legeltetési tilalom Szatymazon

Következő sztori

Eurostat: az EU-ban átlagosan 35,6 év a munkával töltött évek száma