Molnár nem érti, miért utasították el Botka ajánlatát

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megdöbbentette Molnár Gyulát, hogy ilyen elutasítás fogadta Botka László együttműködési ajánlatát. A Liberálisok kivételével az összes érintett ellenzéki párt nemet mondott.

Ahogy arról a SZEGEDma.hu is beszámolt, hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be Botka László Hiller István választmányi elnökkel és Molnár Gyula pártelnökkel, hogy a szocialisták egy “nagyvonalú” ajánlatot tesznek le a demokratikus ellenzéki pártok elé a listás helyek elosztásával kapcsolatban. Az LMP, a DK, az Együtt, a Momentum, a Párbeszéd és a Liberálisok vezetőinek és vezető testületeinek küldik meg az ajánlatot.

A bejelentett „nagyvonalú ajánlatnak” az a lényege Botka szerint, hogy a koordinált indulás helyett fel kell állítani egy egységes országos listát, és a 106 körzetben közös jelöltet kell indítani, és egységes miniszterelnök-jelöltre van szükség. Ezzel szeretné megteremteni a kormányváltók szövetségét. Az országos lista pártok szerinti összetételét illetően azt mondta Botka, hogy a helyek felére tart igényt a szocialista párt, a másik felén a többi hat szövetséges ellenzéki párt osztozna – írja az atv.hu.

Hétfő délutánra a Liberálisok kivételével az összes érintett ellenzéki párt visszautasította Botka László együttműködési ajánlatát.

Molnár Gyula az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: megdöbbent, hogy ilyen elutasítás fogadta az ajánlatukat. „Azt vártam volna, hogy eljön a pillanat, hogy mindenki egyetért, és hogy elgondolkodnak, hogy 1 és 3 százalékkal hogyan vesz ebben részt” – fogalmazott. Hozzátette: félre kellene tenni, hogy ki mit gondol múltról és jövőről, az emberek 40 százaléka ugyanis még nem döntötte el, hogy kire szavaz.

A pártelnök úgy fogalmazott: nem kizárt, hogy a bizonytalanok a végén a sok pénzzel rendelkező és magának sokat megengedő Jobbikra mondanak majd igent. Molnár Gyula hangsúlyozta: minden józan javaslatra nyitottak, de néhány héten belül döntenek az indulás stratégiájáról. Elutasította, hogy diktátumot tettek volna, szerinte csak egy gáláns ajánlatról van szó. „Készen állunk a tárgyalásra. Megkaptuk a sajtóosztályoktól a nemeket, de testületi döntéseket várunk” – tette hozzá.

Közben kedd reggel már arról írt a Magyar Nemzet, hogy Botka László nem ülne egy tárgyalóasztalhoz Gyurcsány Ferenccel, ha összejön az egyeztetés a baloldali együttműködésről. A lap úgy tudja, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje helyett Molnár Gyula pártelnök és Hiller István választmányi elnök egyeztetne a DK-val.

Előző sztori

Kosárlabda: először hazai pályán a Kosársuli

Következő sztori

Acappella fesztivált rendeznek Szegeden