/

Mint a mesében – határokon átnyúló kultúrmisszió

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több évtizeddel ezelőtt alakult meg a szegedi bábszínház, amely működésének hetedik évtizedében is a kezdeti lelkesedéssel várja a város apraját és nagyját. Kövér László igazgatót az új évadról és a kulisszatitkokról kérdeztük.

A Kövér Béla Bábszínház 1946 óta szolgálja közönségét Szegeden, kicsiket és nagyokat egyaránt. Immár a negyedik generáció kapja az első színházi élményt ettől a kis társulattól. A hosszú amatőr múlt után egy évtizede a hivatásos együttesként működő színház igyekszik hű maradni az alapító, Kövér Béla által teremtett hagyományokhoz, de nyitott minden új, korszerű bábszínházi törekvésre is. „Ebben az évadban is igyekszünk minden eddig vívmányunkat felhasználni, mégis némi újdonsággal bővíteni az általunk nyújtott élmények körét. A mai számítógépen felnövekvő generációnak bizony szüksége van a hagyományostól eltérő, a korlátokból kilépő produkciókra, ezért újításként vetítéseket is belecsempészünk az előadásainkba” – nyilatkozta portálunknak Kövér László, a Kövér Béla Bábszínház igazgatója. Majd hozzátette: eredendően éles határvonallal el kellene különíteni a 0-3 éves korig terjedő, úgynevezett csecsemő korcsoportot, az óvodás, kisiskolás, kamasz illetve felnőtt korosztályt.

„Általában véve olyan produkciókat tűzünk műsorra, amelyek ezeket a korosztályokat kiszolgálják. Anyagi támogatások híján az óvodásoknak és az iskolásoknak szóló darabok gyakran egybeolvadnak, ezért volt márt rá példa, hogy előadás után megbeszéltük a színpadon látottakat a gyerekekkel. Sőt, a pedagógusoktól is azt kérjük, előzetesen készítsék fel a fiatalokat a darabra, hiszen ez hozzátartozik a nevelő munkához.”– mondta az igazgató, aki azt is elárulta, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is készülnek felnőtteknek szóló produkcióval, illetve ezúttal egy a tinédzser korosztálynak szóló játék is színesíti a palettát. „A felnőtteknek szóló előadás olyan témákat érint, amely nagyobb és mélyebb tudást igényel. A tizenéves korosztály felé is szerettünk volna nyitni, mégis olyan osztálytermi előadással, amely mondhatni a mindennapok részéhez hozzátartozó, húsbavágó témákat dolgoz fel, így esett a választásunk a preventív jellegű bábjátékra, melynek címe Herbál-meghívó, utalva a herbál nevű manapság divatos drogra” – hangsúlyozta ki, mikor a hangzatos darab címéről kérdeztük.

A bábszínház jegyárai az idén sem emelkedtek. Kövér László meghatározónak tartja az első színházi élményeket, ezért így próbálnak meg segítséget nyújtani a kisgyermekes családoknak. Mint mondja, nem mindegy, hol szerzi meg a gyermek az első ilyen jellegű élményét. Fontos, hogy minőségi produkciót tekintsenek meg először, ezért az idei évadot gondos válogatással állították össze. A társulat első premierje október 1-jén Valentyin Katajev ismert meséje, a Hétszínvirág lesz Kovács Petra rendezésében, majd szintén októberben tűzik műsorra La Fontaine Tücsök és a hangya című meséjét Szabó Attila átiratában és rendezésében. November utolsó vasárnapján pedig Adela Moldovan aradi rendezőnő állítja színpadra a Grimm testvérek Jancsi és Juliskáját, februártól pedig Benedek Elek A fekete ország című meséjének bábszínházi változatát is láthatja a közönség Hurka Gyurka címmel. Természetesen a legkisebbekről sem feledkeztek meg a Nyuszi-Hopp! csecsemőszínházi előadással kedveskednek nekik.

Mindezen túl a bábszínház folyamatos, élő kapcsolatot tart fenn a régió magyarlakta területein működő gyermekszínházakkal. Az együttes rendszeresen látogat el Románia és Szerbia közeli településeire. „A határainkon átívelő kapcsolatokat kultúrmissziónak tekintjük, hiszen a magyarlakta területekre visszük el a játékunkat. Más szempontból viszont esetlegesen közös produkciókat hozunk létre vagy más szemléleteket integrálunk a saját produkcióinkba, amely egyfajta fejlődésként hat a társulatra” – fogalmazott Kövér László, aki kiemelte, hogy az elmúlt több évtizedes Szabadkai Gyermekszínházzal zajló együttműködésük gyümölcse, számtalan nagysikerű produkció. „Bizalommal tekintek a mostani, évadra, ahogy az eddigiekre is”– mondta végezetül a bábszínház igazgatója, majd kiemelte, bízik benne, hogy az eddig hozzájuk látogató családok idén sem hagyják cserben őket.

Előző sztori

Visszatért a politikai életbe Silvio Berlusconi

Következő sztori

Az LMP alternatívát kíván nyújtani Szegeden