Közélet

Machetés vitában tett igazságot a Szegedi Ítélőbtábla

Machetés vitában tett igazságot a Szegedi Ítélőbtábla

2017. szeptember 26., kedd
Machetés vitában tett igazságot a Szegedi Ítélőbtábla

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt F. Pál és társa ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I fokon kimondott ítéletét. Így az I. rendű vádlott jogerős ítélete 3 év börtön és 3 év közügyektől eltiltás, a II. rendű vádlotté 2 év 8 hónap börtön és 3 év közügyektől eltiltásra lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon eljáró bíróság az elkövetett cselekmény súlyához mérten arányos büntetést szabott ki, így annak lényeges enyhítését a táblabírság nem látta indokoltnak. A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

A bűncselekményről

Az I. rendű vádlott

F. Pál

és a sértett

Zs. L.

2014-ben Szolnokon egy lépcsőházban laktak. A két férfi korábban jó viszonyban volt egymással, erre tekintettel a sértett 2014 májusáig 55 ezer forintot adott kölcsön az I. rendű vádlottnak. Májusban az I. rendű vádlott újabb 100 ezer forintot kért azért, hogy autót vehessen, azt ígérve, hogy a kocsit később eladja, és a kapott pénzből a kölcsönt visszafizeti. Azonban ez – a sértett többszöri kérése ellenére – nem történt meg. 2014. augusztus 1-jén emiatt a férfiak a ház előtt összevitatkoztak, és az I. rendű vádlott közölte: a pénzt nem nem fizeti vissza, mert nem sikerült az autós üzlet. Este az I. rendű vádlott telefonált barátjának, a II. rendű vádlottnak, hogy segítsen neki, vigyen neki pénzt. Amikor a férfi megérkezett, az I. rendű vádlott elpanaszolta, hogy a sértett követeli tőle a tartozást, sérelmezte, hogy ezt nagy nyilvánosság előtt mondta, ezért beszélni kellene vele, hogy hagyja abba ezt a viselkedést. A II. rendű vádlott később egy büfében elmondta az I. rendű vádlott üzenetét, ekkor tettlegességre nem került sor. Ám amikor a sértett hazatért a büféből, ismét vita támadt, amikor az ittas sértett egyszer arcon ütötte az I. rendű vádlottat. Ezután a lépcsőházban, az I. rendű vádlott egy baseball ütővel, a II. rendű egy machetével támadt a sértettre, aminek következtében az 8 napon túl, ténylegesen 4-5 hét alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett el. De ha a férfi a kezével nem tudja elhárítani a rá zúduló ütéseket, akár életveszéllyel járó sérüléseket is kialakulhattak volna. A sértetthez élettársa hívott mentősöket, míg a II. rendű vádlott a helyszínt elhagyta, és a cselekményhez használt eszközöket elrejtette.

Az I. fokú ítéletről

Társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2017. február 3-án F. Pál (1965) I. rendű és

F. István

II. rendű vádlottakat. Ezért a törvényszék az I. rendű vádlottat 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra, a II. rendű vádlottat 2 év 8 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak a büntetés enyhítése, védőik elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.