Közélet

Lázár: nagy csatára kell készülnünk Brüsszellel

Lázár: nagy csatára kell készülnünk Brüsszellel

2017. szeptember 27., szerda
Lázár: nagy csatára kell készülnünk Brüsszellel

Jelentős kihívások előtt áll a magyar vidék Lázár János szerint, a gazdaságok versenyképessége mellett a falvak népességmegtartó erejét is növelni kell. A földtörvény kapcsán komoly csatára számít a kancelláriaminiszter, Brüsszel ugyanis mindent megtesz annak érdekében, hogy liberalizálja a magyar földpiacot.

Nemcsak az agrárium, hanem a vidék sorsa múlik azon, hogy a rendelkezésre álló európai uniós támogatásokat hogyan használjuk fel – mutatott rá Lázár János.

A Magyar Idők megírta

, hogy a miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtti meghallgatáson az mondta: a cél az, hogy a következő időszakban minél szélesebb körű összefogással versenyképesebbé tudják tenni az agráriumot, és növeljék a vidék népességmegtartó erejét. Egységes koncepció mentén kell kezelni a kérdést, az agrárium mellett az oktatás, a közlekedés, az egészségügy és az önkormányzati világ együttes fejlesztésére van szükség. A gazdálkodóknak nyújtott európai uniós támogatásokkal kapcsolatban elmondta: míg az előző ciklusban a források közel nyolcvan százaléka a versenyképesség javítása helyett csupán a jövedelmeket egészítette ki, a 2020-ig szóló költségvetési időszak célja, hogy megfelelő irányú beruházásokkal javuljon a termelékenység az ágazatban. Így a teljes keret fele beruházási célokat szolgál. Az elmúlt két évben gőzerővel zajlott a Vidékfejlesztési program végrehajtása. Az 1300 milliárd forintos keretből eddig 774 milliárd forint sorsa dőlt el, ekkora összegben kötöttek támogatói szerződést a nyertes pályázókkal. Ebből máig több mint 150 milliárd forintot fizettek ki. Az elbírálás folyamatos, még októberben döntés születik az állattenyésztési és a terménytárolók építését célzó pályázatokról, novemberben pedig a borászatok fejlesztését segítő felhívás eredményei is ismertek lesznek. Az agrár-vidékfejlesztési támogatások kifizetését bonyolító szervezeti átalakítás Lázár János szerint rendben lezajlott, ezt jelzi az is, hogy a Magyar Államkincstár az idén már több százmilliárd forintot juttatott el a gazdálkodókhoz. Októberben pedig ismét elindul a támogatási előlegek kifizetése a tavalyihoz hasonló, emelt összegben. A nyári brüsszeli audit is sikeresen zárult, így nincs akadálya annak, hogy az új intézményrendszer októberben megkapja a végleges uniós akkreditációt. A miniszter jelezte azt is, hogy földforgalmi kérdésekben kemény csatára számít az Európai Bizottsággal. A magyar földtörvény jelenleg az Európai Unió bírósága előtt van, legkésőbb a jövő évben döntés születik arról, hogy a szabályozás megfelel-e az uniós jognak. – A kilátások nem sok jóval biztatnak, az EU mindent megtesz a magyar földpiac liberalizálásáért, hogy korlátozás nélkül bárki vásárolhasson termőföldet hazánkban – jegyezte meg. A miniszter szerint a magyar földtörvényt csak széles körű, pártokon átívelő összefogással lehet megvédeni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.