Lázár: nagy csatára kell készülnünk Brüsszellel

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jelentős kihívások előtt áll a magyar vidék Lázár János szerint, a gazdaságok versenyképessége mellett a falvak népességmegtartó erejét is növelni kell. A földtörvény kapcsán komoly csatára számít a kancelláriaminiszter, Brüsszel ugyanis mindent megtesz annak érdekében, hogy liberalizálja a magyar földpiacot.

Nemcsak az agrárium, hanem a vidék sorsa múlik azon, hogy a rendelkezésre álló európai uniós támogatásokat hogyan használjuk fel – mutatott rá Lázár János. A Magyar Idők megírta, hogy a miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtti meghallgatáson az mondta: a cél az, hogy a következő időszakban minél szélesebb körű összefogással versenyképesebbé tudják tenni az agráriumot, és növeljék a vidék népességmegtartó erejét. Egységes koncepció mentén kell kezelni a kérdést, az agrárium mellett az oktatás, a közlekedés, az egészségügy és az önkormányzati világ együttes fejlesztésére van szükség.

A gazdálkodóknak nyújtott európai uniós támogatásokkal kapcsolatban elmondta: míg az előző ciklusban a források közel nyolcvan százaléka a versenyképesség javítása helyett csupán a jövedelmeket egészítette ki, a 2020-ig szóló költségvetési időszak célja, hogy megfelelő irányú beruházásokkal javuljon a termelékenység az ágazatban. Így a teljes keret fele beruházási célokat szolgál. Az elmúlt két évben gőzerővel zajlott a Vidékfejlesztési program végrehajtása. Az 1300 milliárd forintos keretből eddig 774 milliárd forint sorsa dőlt el, ekkora összegben kötöttek támogatói szerződést a nyertes pályázókkal. Ebből máig több mint 150 milliárd forintot fizettek ki.

Az elbírálás folyamatos, még októberben döntés születik az állattenyésztési és a terménytárolók építését célzó pályázatokról, novemberben pedig a borászatok fejlesztését segítő felhívás eredményei is ismertek lesznek. Az agrár-vidékfejlesztési támogatások kifizetését bonyolító szervezeti átalakítás Lázár János szerint rendben lezajlott, ezt jelzi az is, hogy a Magyar Államkincstár az idén már több százmilliárd forintot juttatott el a gazdálkodókhoz. Októberben pedig ismét elindul a támogatási előlegek kifizetése a tavalyihoz hasonló, emelt összegben. A nyári brüsszeli audit is sikeresen zárult, így nincs akadálya annak, hogy az új intézményrendszer októberben megkapja a végleges uniós akkreditációt.

A miniszter jelezte azt is, hogy földforgalmi kérdésekben kemény csatára számít az Európai Bizottsággal. A magyar földtörvény jelenleg az Európai Unió bírósága előtt van, legkésőbb a jövő évben döntés születik arról, hogy a szabályozás megfelel-e az uniós jognak. – A kilátások nem sok jóval biztatnak, az EU mindent megtesz a magyar földpiac liberalizálásáért, hogy korlátozás nélkül bárki vásárolhasson termőföldet hazánkban – jegyezte meg. A miniszter szerint a magyar földtörvényt csak széles körű, pártokon átívelő összefogással lehet megvédeni.

Előző sztori

Elfogtak kilenc illegális bevándorlót Csongrád megyében

Következő sztori

Lattmann Tamás lett volna az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (FRISSÍTVE)