/

Közönségsikernek ígérkezik a Ványabácsi

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Első ízben mutatják be a Bodolay Géza által rendezett Ványabácsi című színművet a Szegedi Nemzeti Színház deszkáin. A produkció a Huckleberry Guys élő zenei aláfestésével fűszerezve kerül színre.

A közönségtalálkozó kezdetén Bodolay Géza, a darab rendezője elmondta, ezúttal nem a publikum által „ismert” szomorú hangvételű darabot vitték a színpadra, hiszen a mű tobzódik a komikus vonásokban. „Tulajdonképpen százhúsz éve azon rágódnak az esztéták, hogy mennyire tragikus illetve komikus az alkotás, ez már önmagában véve komikumnak számít”– fogalmazott a rendező. Majd hozzátette: a Jakab Tamás által megformált Szerebrjakov professzor figurája az egyik főhőse a történetnek, aki egy életet eltölt azzal, hogy ír és előad a művészetről, miközben semmit nem ért abból, amit papírra vet. „Mindez önmagában is mulatságos lehet, és akkor még nem esett szó a szerelmi szálakról, amiben az alkotás szintén bővelkedik”–tette hozzá. Az Anton Pavlovics Csehov tollából született remekmű az emberi lustaság, a gyávaság, a felelőtlenség természetét kutatja, nem szabva gátat jellemek kibontakozásának sem.

Gortva Tamás moderátor felhívta a figyelmet arra, hogy a világirodalom egyik legnagyobb írója mesterien formálta meg a naivnak, tudatlannak, esetenként szerencsétlennek tűnő figurákat, miközben azok egyszerűen csak lusták voltak. A felnőtté válást mindenáron elkerülni vágyó jellemek inkább hazugságba menekülnek, mindazonáltal a tragikomikus felhang ezáltal tud kiteljesedni. Pataki Ferenc, a Ványa bácsi megformálója szerint: a humor pontosan a jellemek esetlenségéből adódik. „ Nagyon sok szereplő van, és mind „nyavajog” a Csehovra jellemző módon”– mondta. Kiemelte: nagyon örül, hogy a darabban együtt játszhat a színházhoz csatlakozott négy új művésszel is. „Az utóbbi években nem változott túl sokat a társulat összetétele, a most érkezett frissen diplomázott tagok fontos szerepet töltenek be a társulatunk életében, hiszen általuk mi is megfrissülünk, új energiákat kapunk, mert az új kollégák új impulzusokat adnak”– fejtette ki véleményét a színész.

A produkciót a Huckleberry Guys élő zenei aláfestése, valamint különféle bejátszások gazdagítják majd, amelyet Bodolay Géza meglepetésként szán a közönségnek. „Nem szeretnék bélyeget ragasztani a darabra, mert nem szeretném lelőni a nézői meglepetés erejét. Annyit ígérhetek, nem egy unalmas Csehov darab lesz, hanem ébren tartó erő”–fogalmazott sejtelmesen a rendező. Az ütközésekkel és szenvedélyekkel teli szatírikus előadást a Kisszínházban szeptember 29-én játsszák először a publikum előtt.

Default thumbnail
Előző sztori

Elhunyt Labádi Gergely, a Szegedi Tudományegyetem docense

Default thumbnail
Következő sztori

Szijjártó: Magyarország komoly biztonsági fenyegetésnek tartja az illegális migrációt

Legutóbbi hasonló cikkek