//

Komolyzenei fesztivállal tisztelegnek Szent Gellért előtt

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egyházmegye alapítója, Szent Gellért vértanú püspök előtt immár tizedik éve tisztelegnek nemzetközi komolyzenei fesztivállal Szegeden. A jubileumi programsorozatban ezúttal is szerepet kap a jótékonyság, a Korábban Érkeztem Alapítványt támogathatjuk a Zene Világnapjára meghirdetett koncerten való részvétellel.

Ahogy beszámoltunk róla, idén jubilál a Szent Gellért Fesztivál, tizedik alkalommal csendülnek fel komolyzenei ritkaságok, s mivel a rendezvény alapítói missziójuknak tekintik a fiatal hazai tehetségek támogatását, ezért az ifjú művészek szólóban is bemutatkozhatnak, de fellépnek a Szent Gellért Akadémia zenekarának tagjaként is.

„Az egyházmegyének azért fontos ez a rendezvénye, mert alkalmat nyújt arra, hogy méltó módon megemlékezzünk első püspökünkről, aki közismerten Szent Gellért volt, s az ő ünnepnapjához kapcsolódóan alakult ki a hagyománya a nevét viselő komolyzenei fesztiválnak, ami a róla való megemlékezésen túl egyfajta közszolgálatot is felvállal, a zene és a kultúra szolgálatát. Nemcsak a hívő embereket invitáljuk, hiszen bárki számára meghatározó kulturális élményt nyújt a színes programsor” – mondta el portálunknak Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök. Kitért arra is, hogy ezúttal kulturális zenei zarándoklatra indul a fesztivál, Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen adnak hangversenyt. „A ma élő emberek számára is van üzenete Szent Gellértnek, például, hogy érdemes valódi értékeket felvállalni és akár áldozatot is hozni értük. Ismert, hogy Szent Gellért életét áldozta annak a szolgálatnak a teljesítése érdekében, amit felvállalt, s ami igen széleskörű volt” – fogalmazott a megyéspüspök.

Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a felújított dóm mellett a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg-terme, a Dóm Látogatóközpont is kiváló színhelye a fesztivál programjainak, a zárónapon pedig örömmel ad otthont a jótékonysági estnek a Szegedi Nemzeti Színház. Az „Ezerarcú muzsika a zene világnapján” című jótékonysági koncert bevételével a Korábban Érkeztem Alapítványt támogatják a Szent Gellért Fesztivál szervezői, és a fellépők sora is jól mutatja, hogy valóban megmutatják a művészek, hogy mennyire is sok arca van a zenének. Az esten közreműködik Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Sebestyén Márta Kossuth-díjas népdalénekes, Janza Kata, Homonnay Zsolt, Gyüdi Eszter, Szélpál Szilveszter és természetesen a Szegedi Szimfonikus Zenekar Gyüdi Sándor vezényletével.

Rádi Kata, a Korábban Érkeztem Alapítvány kuratóriumi tagja köszönetet mondott, hogy immár harmadik éve támogatják kitűzött céljaikat a fesztivál szervezői. Arról tájékoztatott, hogy a szegedi gyermekklinika mellett a kecskeméti és a gyulai kórház számára szeretnének a befolyó összegből az intenzív ellátást segítő speciális sürgősségi kocsikat vásárolni. „Ez a jótékonysági est nemcsak a koraszülött babákról, a kis hősökről szól, hanem a szülőkről is, akik mondhatjuk, a legnagyobb gyógyszer ezeknek a babáknak” – fogalmazott.

A fesztivál beharangozóján elhangzott az is, hogy két évvel ezelőtt csendülhetett fel először a vértanú püspök tiszteletére írt Szent Gellért Oratórium, amelynek Tóth Péter a szerzője. Eddig négyszer hallhatták a művet, s most már CD-n is meghallgatható. Az oratóriummal kapcsolatban Gyüdi Sándor elmondta, hogy a Szegedi Szimfonikus Zenekar rendszeresen rendel meg műveket kortárs szerzőktől, s a cél az, hogy többször előadható darabokról legyen szó, ne pedig csak egy szűk körnek szóló műről. A Szent Gellért Oratórium kapcsán fontos volt, hogy a híveket is meg tudják szólítani, s mint elmondta, ezt a feladatát is maradéktalanul teljesíti a darab. Kitért arra is, hogy egy fesztiválnak érdemes valami maradandó értéket teremtenie, s jelen esetben az oratóriummal ez megvalósult.

A jubileumi fesztivál szeptember 24-én, Szent Gellért ünnepén ünnepi szentmisével veszi kezdetét 18 órakor a dómban. A részletes program ITT található.

no images were found

Előző sztori

Két feljelentést tett a Nébih a szennyezett tojások ügyében

Következő sztori

Nyilatkozatháború a Mars téri piacról