Közélet

Kávé: Titkos élvezet vagy bűnös szokás? + FOTÓK

Kávé: Titkos élvezet vagy bűnös szokás? + FOTÓK

2017. szeptember 29., péntek
Kávé: Titkos élvezet vagy bűnös szokás? + FOTÓK
cof

Nincs a világon olyan probléma, amit ne oldana meg egy csésze fekete hangoztatják az ital kedvelői. A történelem során hol élvezeti cikként, hol pedig tiltott italként tartották számon. Magyarországon pár éve egy új hullám indult útjára, amely egy kiforrottabb kávé kultúra irányába sodorhatja az embereket. Szeptember 29-e a kávé világnapja.

A mérték az érték, a kávéfogyasztásban is, mint mindenben vallja

Thurzó Balázs

belgyógyász. A koffeinnek nagyon sok pozitív hatása van az emberi szervezetre, elsősorban fokozza az agyműködést, a figyelmet, a szellemi összpontosítást. Feltételezhető, az időskori demenciát is visszaszoríthatja. Ezen kívül meggyorsítja a bélműködést, a méreganyagok kiürítését a szervezetből. „Ha mérlegre tesszük a pozitív és a negatív tulajdonságait, akkor a mérleg nyelve egyértelműen a pozitív irányba billen. Naponta 1-2 csésze elfogyasztása a normális keretek közt mozog. Ezzel szemben a mértéktelenség a szervezet napi ritmusának a felborulását okozza. Az alvás ébrenlét időszaka eltolódik, amikor pihennie kéne akkor is aktív lesz az egyén. Nyilván egy idő után a kezdeti éberség helyét átveszi a fáradság, a szervezet leépül, az illető pedig dekoncentrálttá válik” – mondta a szakember. A kávéról az évek óta fennálló sztereotípia, miszerint káros az egészségre megdőlni látszik. Az emberek egyre nyitottabbak a különféle pörkölések kipróbálására.

Dékány Gergely

, az Antique Cafe & Tea üzletvezetője szerint Magyarországon az utóbbi 3-4 évben megváltoztak a kávézási szokások. A fővárosból indult az új hullám, ami két éve elérte Szegedet is. Egyre többen keresik a minőséget, és egyre többen lépnek ki a presszó kávé komfortzónájából. Az olasz pörkölés mellett feltűntek a kínálatban a világos gyümölcsösebb ízvilágok is. „Régebben az volt a jellemző, hogy aki elment kávézni, az egy jó beszélgetéssel párosította mindezt. Ma már egyre többen térnek be egyedül is. Sőt, a vendégeink egyre céltudatosabbak és nyitottabbak az újdonságok felé” – tette hozzá Gergely. A magyarok még csak a kezdeti lépéseket teszik meg egy kiforrottabb kávé kultúra felé. Ezzel szemben vannak olyan országok, ahol a fekete italra életérzésként tekintenek, az emberek mindennapjainak a kihagyhatatlan részét képezi. Az olasz kávék messze földön híresek a minőségükről és a változatosságukról. „Egy ártatlan élvezet melynek társadalmi kohéziós ereje van. Az olasz élet szerves része a kávézás, amikor találkoznak egy ismerőssel feltétlenül megisznak vele egy kávét. Nem pusztán arról van szó, hogy valakinek igénye van a felfrissülésre, a feltöltődésre. A társas együttlét szükségszerű velejárója. Mondhatni egy kellemes érzékszervi benyomással együtt beszélgetnek a helyi kávézókban” – fogalmazott

Pál József

, a SZTE Olasz tanszékének a vezetője, aki ha csak egy itáliai kávét ajánlhatna kipróbálásra, akkor azaz illy lenne. „A kávé a maga teljes diadalában az eszpresszóban ízlelhető meg igazán. Az aromák, a teksztúra, a zamatok nekem ezer mesét mondanak. Ha egy új helyre megyek, mindig két kávét szoktam rendelni. Az egyik egy presszó a másik egy tejes vagy egy cappuccino. Az eszpresszóval a kávé készítés teljes művészetét meglehet ízlelni” – mondta

Zoltán Patrícia

, aki maga is képzett barista. Patrícia úgy látja, boldogabbak az emberek, ha naponta 1-2 jó kávét megisznak. Sőt, szerinte a kávénak pozitív hatása van a szív és az agyműködésre is. Természetesen akkor, ha az ember betartja és nem viszi túlzásba.

Gömöri Krisztián

, a Szegedi Nemzeti Színház színésze magát hedonista embernek tartja, a kávé ivás terén mégis a mértékletességben hisz. A napjaiba nem fér bele, hogy beüljön egy kávézóba, de a reggeli kávézás már mindennapos szeánsszá vált a számára. „Nem feltétlenül tartom jó dolognak, ha az ember naponta 5-6 bögrével megiszik, próbálok ilyen szempontból is vigyázni az egészségemre. Soha nem iszom eszpresszót, mindig csak tejes kávét cukor nélkül. Egyet reggel, a másodikat pedig próba vagy előadás előtt” – mondta. Nem mindenki tartja be a napi 1-2 csészényi adagot. Sokan a napközbeni hajtás a sűrű programok között észrevétlenül is megisznak több feketét is. „Sajnos sokszor iszom kávét, ma körülbelül négyszer fogok. Ez attól is függ, hogy mit kell csinálnom a nap folyamán, a napi 2-3 csésze az alap. Otthon még csak kapszulásom van, ha kávézóban járok, akkor mindig világos pörkölést vagy valami egészen újat választok” – nyilatkozott

Tóth Emese

, aki éppen egy tonikos különlegességet próbált ki, amelynek az az érdekessége, hogy huszonnégy órán át a hűtőben áztatják a kávét, majd egy kis lime-mal megbolondítják. A koffeinnel "fűszerezett" ital alapjában véve nincs káros hatással az egészségre. Azonban, aki valamilyen betegségben szenved, illetve gyógyszereket szed, annak minden esetben érdemes előzőleg megbeszélnie az orvosával, hogy fogyaszthatja- e a népszerű frissítőt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.