Írjon nekünk

Kultúra

Jubilál a Szegedi Kortárs Balett + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Különleges bemutatókkal és gálaműsorral ünnepel a társulat, amely az elmúlt három évtizedben Szeged kulturális nagyköveteként 28 országban öregbítette a napfény városának hírnevét.

A Szegedi Kortárs Balett idén ünnepli harmincéves évfordulóját, ezért a bemutatóik nem a szokványos keretek között zajlanak. A közönség szeptember 30-án két különálló táncjátékot láthat Juronics Tamás koreografálásában. Christoph Willibald Gluck Don Juan és Antonio Vivaldi A négy évszak című műve, az emberi sors fordulatait szemléltetik a férfi, majd a nő szemszögéből. „A Don Juan, mint téma nagyon érdekes egy férfi alkotó számára, hiszen egy archetipikus alakja a férfi karakternek. Nagyon sok filozófiai kérdést felvet a jellem gondolkodása és léte” – kezdte Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője a nyilvános próbával egybekötött évadnyitót. Kiemelte: alapvetően megtartják a mű vígjáték jellegét, mégis egy karakteres produkciót tekinthet meg majd a nagyérdemű. A barokk jelmezekkel színesített előadás különlegességét a térben elhelyezett ajtók adják, melyek egyben szimbolikus jelképek is.

A négy évszak pedig Nagy Kriszta Tereskova Feminizma című írásának iránymutatásával párhuzamba állítja az évszakok képletes múlását az emberi életút fejlődésével. Az avantgárd művész szereti borzolni a kedélyeket műveivel. A magyarországi feminista mozgalom élharcosaként a női sorsot helyezte írásának központjába. A produkció különlegessége, a Borovics Tamás színész által megformált halál figurája lesz. Juronics Tamás elmondta: kifejezetten érdekesnek tartja, hogy egy olyan szereplő is feltűnik a színpadon, aki nem táncművészként lesz jelen. ”Létezése a nyers mozdulatok által sokkal súlyosabb lesz”–tette hozzá.

Pataki András, a balett igazgatója hangsúlyozta, a szegedi kulturális lét részeként funkcionálnak, ezért kötelességüknek érezték az elmúlt harminc évben, hogy a világ számos országában öregbítsék Szeged városának hírnevét. „Fennállásunk óta 124 bemutató született, összesen 39 magyar és külföldi koreográfus dolgozott velünk, 140 táncművész lépett fel a táncjátékainkban és több mint 50 elismerő díjat tudhatunk magunkénak” – helyezte a hangsúlyt a számokra. Ez idő alatt számos színházzal tartották a kapcsolatot többek közt, a Nemzeti Táncszínházzal és a Thália Színházzal, állandó partnerük a Müpa, ahol számos alkalommal felléptek már. A Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán előadott nagy sikerű Carmina Buranát pedig a hónap végén az M5 csatorna is műsorára tűzi. Imre Zoltán, a társulat alapítója születésének évfordulóján, november 8-án, a Müpában gálaműsor keretén belül idézik fel az elmúlt három évtized történéseit, megemlékezve ezzel is a néhai táncművészről. November közepén a határon túl turnéznak majd, ezt követően pedig az Álomutazó című musicalben vesznek részt a táncosok. Végül Pataki András elmondta, biztos anyagi háttérrel kezdheti a jubileumi évadot az együttes.

Kommentek

Hírzóna

Kezdődik a SzegedArt fesztivál

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Több mint két hónapon keresztül kínálnak programokat.

Tovább olvasom

Hírzóna

A Carmina burana ünneplésével zárta az évadot a Szegedi Kortárs Balett

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mozgalmas volt a társulat 31. szezonja.

Tovább olvasom

Hírzóna

Plusz egy estén láthatjuk a Don Juant

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A rendkívüli érdeklődésre való tekintettel.

Tovább olvasom

Aktuál