Kultúra

Jubilál a Szegedi Kortárs Balett + FOTÓK

Jubilál a Szegedi Kortárs Balett + FOTÓK

2017. szeptember 22., péntek
Jubilál a Szegedi Kortárs Balett + FOTÓK

Különleges bemutatókkal és gálaműsorral ünnepel a társulat, amely az elmúlt három évtizedben Szeged kulturális nagyköveteként 28 országban öregbítette a napfény városának hírnevét.

A Szegedi Kortárs Balett idén ünnepli harmincéves évfordulóját, ezért a bemutatóik nem a szokványos keretek között zajlanak. A közönség szeptember 30-án két különálló táncjátékot láthat

Juronics Tamás

koreografálásában.

Christoph Willibald Gluck

Don Juan és

Antonio Vivaldi

A négy évszak című műve, az emberi sors fordulatait szemléltetik a férfi, majd a nő szemszögéből. „A Don Juan, mint téma nagyon érdekes egy férfi alkotó számára, hiszen egy archetipikus alakja a férfi karakternek. Nagyon sok filozófiai kérdést felvet a jellem gondolkodása és léte” – kezdte Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője a nyilvános próbával egybekötött évadnyitót. Kiemelte: alapvetően megtartják a mű vígjáték jellegét, mégis egy karakteres produkciót tekinthet meg majd a nagyérdemű. A barokk jelmezekkel színesített előadás különlegességét a térben elhelyezett ajtók adják, melyek egyben szimbolikus jelképek is. A négy évszak pedig

Nagy Kriszta Tereskova

Feminizma című írásának iránymutatásával párhuzamba állítja az évszakok képletes múlását az emberi életút fejlődésével. Az avantgárd művész szereti borzolni a kedélyeket műveivel. A magyarországi feminista mozgalom élharcosaként a női sorsot helyezte írásának központjába. A produkció különlegessége, a

Borovics Tamás

színész által megformált halál figurája lesz. Juronics Tamás elmondta: kifejezetten érdekesnek tartja, hogy egy olyan szereplő is feltűnik a színpadon, aki nem táncművészként lesz jelen. ”Létezése a nyers mozdulatok által sokkal súlyosabb lesz”–tette hozzá.

Pataki András

, a balett igazgatója hangsúlyozta, a szegedi kulturális lét részeként funkcionálnak, ezért kötelességüknek érezték az elmúlt harminc évben, hogy a világ számos országában öregbítsék Szeged városának hírnevét. „Fennállásunk óta 124 bemutató született, összesen 39 magyar és külföldi koreográfus dolgozott velünk, 140 táncművész lépett fel a táncjátékainkban és több mint 50 elismerő díjat tudhatunk magunkénak” – helyezte a hangsúlyt a számokra. Ez idő alatt számos színházzal tartották a kapcsolatot többek közt, a Nemzeti Táncszínházzal és a Thália Színházzal, állandó partnerük a Müpa, ahol számos alkalommal felléptek már. A Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán előadott nagy sikerű Carmina Buranát pedig a hónap végén az M5 csatorna is műsorára tűzi.

Imre Zoltán

, a társulat alapítója születésének évfordulóján, november 8-án, a Müpában gálaműsor keretén belül idézik fel az elmúlt három évtized történéseit, megemlékezve ezzel is a néhai táncművészről. November közepén a határon túl turnéznak majd, ezt követően pedig az Álomutazó című musicalben vesznek részt a táncosok. Végül Pataki András elmondta, biztos anyagi háttérrel kezdheti a jubileumi évadot az együttes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.