Íjászat: Tajvan után, Mexikó előtt

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Remekül szerepelt Banda Árpád, az UTC íjásza a tajvani Universiadén. A szegedi sportoló egy negyedik hellyel és rengeteg élménnyel gazdagodott az egyetemisták olimpiáján, októberben pedig már Mexikóba utazik a világbajnokságra.

Az elmúlt ötven év legjobb szereplésével zárta a magyar egyetemi csapat a 29. Nyári Universiadét Tajpejben. A magyar versenyzők a legtöbb pontot gyűjtötték az 1965-ös budapesti Universiade óta, amihez a szegedi Banda Árpád egy negyedik hellyel járult hozzá. “Hatalmas élmény volt, korábban csak európai versenyeken indultam, ez volt az eddigi legtávolabbi hely ahol lőttem, ráadásul az is nagyon lenyűgözött, hogy amolyan mini olimpiai faluban laktunk a verseny ideje alatt. Ez volt az első multisport rendezvény is, ahova elutazhattam, lenyűgöző volt a szervezés, nagyon jól éreztem magam” – számolt be élményeiről a SZEGEDma.hu-nak Banda Árpád. „A mezőny elég erős volt, bár a kategóriámban a 73 induló viszonylag alacsony létszámúnak számít, viszont elindult a jelenlegi világranglista vezetője, aki egyben az olimpiai bajnok is, ami azt gondolom, hogy elég jól jelzi milyen színvonalú versenyen értem el a negyedik helyezést. Éppen tőle kaptam ki a harmadik helyért vívott csatában, de összességében nagyon elégedett vagyok, mert a verseny legnagyobb pozitívuma az volt, hogy nagyon jó pontszámokat sikerült lőnöm. Nagyon boldogan utazhattam haza.”

Ha már hazatérés, Banda Árpád azóta itthon is versenyzett, méghozzá a tápiói országos bajnokságon lőtt újra, ahol huszadik Ob-címét szerezte meg. „Ezután vár még rám egy Közép-európai Kupa verseny Budapesten, aztán pedig utazunk Mexikóba, ahol a világbajnokságon fogok lőni október közepén. Azt gondolom, hogy egy erős és népes mezőny jöhet össze, bár vélhetően annyian nem fognak elindulni, mint az előző, olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Akkor több mint kétszázan indultak az én kategóriámban. Szeretnék jól teljesíteni Mexikóban is, ha a legjobb harminckettő, esetleg a legjobb tizenhat közé sikerülne jutnom, azzal elégedett lennék” – mesélt várakozásairól az Óbudai Egyetem villamosmérnöki karán tanuló íjász, akit arról is megkérdeztünk, mennyire nehéz összeegyeztetni az egyetemi tanulmányokat és a versenyekre való felkészülést.

“Őszintén szólva iszonyatosan nehéz. Az előző félévben megpróbáltam elindulni egy-egy Európa Kupa versenyen, de a sűrű órarend miatt sokkal kevesebb idő jutott a felkészülésre és átlagban 30-40 ponttal lőttem kevesebbet, mint például az Universiadén. Most azért szerencsém volt a felkészüléssel, mert az egyetemi olimpiát megelőző két hónapban sikerült reggel és este is lőnöm, de eléggé megterhelő az egyetem mellett olyan felkészülést elvégezni, amilyet szeretnék.” Az íjászok világbajnokságát október 15. és 22. között rendezik Mexikóban, így Tajvan után ismét messzire utazhat a szegedi íjász. Az előző hosszú út nagy sikert hozott az UTC versenyzőjének, így mi is bízhatunk abban, hogy ez a kabala ezúttal is segítheti a fiatal versenyzőt.

Fotó: MK Archery

Előző sztori

Két évig bírta a rakpart lépcsősorának „új ruhája”

Következő sztori

Szabadtéri játékok helyett a borok terévé alakult át a Dóm tér + FOTÓK