/

Hetedik alkalommal lesz Ajvár Fesztivál Deszken

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A VII. Ajvár Fesztiválon a balkáni kultúra játssza a főszerepet szeptember 9-én, szombaton, ahol 400 fellépő, 4 kontinensről szórakoztatja a kilátogatókat. Az esemény vendégei lesznek Szerbia kulturális minisztere, Szerbia magyarországi nagykövete, valamint Bosznia és Hercegovina magyarországi nagykövete is. A fesztivál házigazdája és fővédnöke, Rusz Alex Harry, Magyarország brüsszeli nagykövete lesz.

Az Ajvár Fesztivál ötlete a deszki szerb közösség összefogásának eredménye. A „BÁNÁT” Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület, az elmúlt 65 évben végigjárta a világot, ahol is a Balkán hangulatát, a mediterráni térség sajátosságát képviselte. Adott volt a feladat, hogy legszűkebb közösségükben honosítsák meg a dél-szláv régió egyedi ízvilágát. Az AJVÁR FESZTIVÁL ezen kulturális és gasztronómiai sokszínűség otthonát adja, immár 7 éve. A művészeti és kulináris seregszemle Európában egyedülálló módon a kézműves ajvár előállítását helyezi középpontjába.

Az évenkénti 2 tonna paprikából készült ajvár mellé társul a balkáni kultúra sajátja. Az egész napos truba zene, a bolgár, szerb, görög táncházak, a szerb kulináris különlegességek felvonulása mellett, a fesztivál vendégei lesznek a SZTE Táncantropológiai Mesterképzés hallgatói, akik a világ számos országából érkeznek, hogy bemutassák táncművészeti kultúrájukat. A balkáni terasszal, meditációs sarokkal kiegészülő fesztiválhelyszín kényelmét az egész napos, több turnusban forgó balkáni élőzene töri meg. A Szerb kulturális változatosság, a népművészet, a kézzel készített viseletek, valamint a Bánát tambura zenekar, mint házigazda évről évre fogadja nem pusztán a régió vagy a térség népművészeti, kézműves gasztronómiai alkotóit, hanem az országhatáron túli borászok és „gasztroínyencek” bemutatkozását.

A fesztiválra 4 kontinensről, közel 400 fellépő érkezik. A rendezvény támogatója és egyben off programja a FOLK FESZT, mely a Banatski Sabor Szerb zenei mustra mintájára a Szerb néptánckultúrát örökíti át, s ezzel nyitja meg a Szerb kultúra hónapját. Az Ajvár Fesztivál idei díszvendégei Bosznia, valamint Szerbia magyarországi nagykövetei lesznek, fővédnöke pedig Magyarország brüsszeli nagykövete.

A deszki szerbség, valamint a régió szerbajkú lakosságán túlmenően a kulturális és társadalmi különbségek mentén a fesztivál kaput nyit, minden a Kárpát-medencében élő nemzet számára, hogy gyökereinek és nemzeti kulturális identitásuknak megfelelően képviseljék saját, egyéni kultúrinnovációikat. Az Ajvár Fesztivál kísérőprogramjai között szerepel hőlégballon túra, óriás szalmavár labirintus, Kusturica-sarok, paprika nyúzó -és ajvár készítő verseny, hazai és vendég kézműves mesterségek és gasztronómiai különlegességek bemutatója, instant mediterrán képzőművészeti alkotás készítése, utcaszínházi előadás, vízipipa és török kávé. A fesztivál sztárvendége, az Ansambl Ruze lesz.

Előző sztori

Vádat emeltek a villamos ajtaját baltával betörő férfival szemben

Következő sztori

Vízügyesek szemlézik az ár- és belvízvédelmi műveket