Endre Béla alkotásaiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A festőművész halálának 90. évfordulója alkalmából nyílik gyűjteményes kiállítás januárban a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Várják azon magánszemélyek, vállalkozások, intézmények jelentkezését, akik tulajdonában Endre Béla műalkotások, dokumentumok találhatóak.

Nagy Imre, a közgyűjtemény igazgatója a tárlatról rendezett szerdai sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Endre Béla életműve fontos része a magyar művészettörténetnek, festészeti hagyatéka azonban méltatlanul kevéssé ismert. A múzeum ezen változtatna a kiállítással. A tárlaton a művész jelenleg ismert mintegy 180 festménye közül bemutatják a Tornyai János Múzeum gyűjteményében szereplő mintegy nyolcvan alkotást, kölcsönöznek képeket a Magyar Nemzeti Galériából, a szegedi Móra Ferenc Múzeumból és más közgyűjteményekből. Várják emellett azokat a magángyűjtőket és intézményeket is, akik birtokolnak Endre Béla-képeket. Ezeket is – amennyiben lehetséges – bemutatják a kiállításon és a festő munkásságát feldolgozó monográfiában. Nátyi Róbert, a kiállítás kurátora elmondta: noha Endre Béla meghatározó tagja volt a 20. század elején kialakuló vásárhelyi művészkörnek, alakja “árnyékban maradt” az alföldi festészet nagy mesterei mellett. Részben visszahúzódó személyisége miatt és azért is, mert életében viszonylag kevés kiállítása volt, a fővárosban pedig nem mutatkozott be.

A Rómában, Párizsban is tanult művész a közönség előtt elsősorban markáns, erős szimbolikus töltetű, az alföldi festők között legmodernebb tájképfestészetéről ismert. Ugyanakkor Tornyai Jánoshoz hasonlóan nem a külsőleges jegyeket megragadó csendéletei és enteriőréi is az első vonalba tartóznak – közölte a művészettörténész. A tárlat látogatói Endre Béla alkotásai mellett megismerhetik majd életművének kapcsolódási pontjait a magyar modernizmussal és a korszak európai festészetével. A művész részt vett a hódmezővásárhelyi majolikagyár létrehozásában, tervezett kerámiákat, ezek és a hozzájuk készült vázlatok is szerepelnek majd a múzeum kiállításán.

Felhívás:

A Tornyai János Múzeum várja azon magánszemélyek, vállalkozások, intézmények jelentkezését, akik tulajdonában Endre Béla (1870) műalkotások, vagy egyéb dokumentumok vannak, illetve tudnak az Endre Béla hagyaték hollétéről. Céljuk, hogy minél teljesebb képet adjanak az alföldi festészet kiemelkedő, de méltatlanul kevéssé emlegetett alakjának munkásságáról, és azt a nagyközönség számára a 2018 januárjában nyíló kiállításon, illetve az Endre Béla kiadványukban bemutassák. Ezen műveket előbbi esetén a tárlat időtartamára, utóbbinál fotózás céljára kérik kölcsön. Jelentkezni személyesen a Tornyai János Múzeum pénztárában (Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András út 16-18.) vagy telefonon +36 62 242 224-es számon, illetve az  endreb-kialltas@tjm.hu  e-mail címen lehet.

Default thumbnail
Előző sztori

Tisztítják az ivóvíz-hálózatot Újszeged és Szőreg területén

Default thumbnail
Következő sztori

Online is igényelhető a diákhitel

Legutóbbi hasonló cikkek