Közélet

Előzetesben az embercsempészek

Előzetesben az embercsempészek

2017. szeptember 20., szerda
Előzetesben az embercsempészek

A Szegedi Járásbíróság három szerb és egy bosnyák állampolgárságú férfi előzetes letartóztatását rendelte el embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt. A bíróság döntése alapján a gyanúsítottak előzetes letartóztatása október 19-ig tart.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azért indítványozta a négy gyanúsított előzetes letartóztatásának az elrendelését, mivel a rendelkezésre álló adatok szerint megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy 2017. szeptember 16. napján azért jöttek Magyarországra, Ásotthalom térségébe, a magyar-szerb határ közelébe, hogy az ismeretlen társaik által négy nappal korábban, a határzáron illegálisan átjuttatott és addig az erdőben megbújó migráns személyeket Ausztriába szállítsák vagyoni haszon végett. Az egyik gyanúsított szeptember 16-án késő este Ásotthalom külterületén az általa vezetett személygépkocsiba felvett 12 fő - a gyanúsítottak ismeretlen társai által korábban illegálisan Magyarországra juttatott - migráns személyt, hogy őket Ausztriába szállítsa. A személygépkocsi előtt felvezetőként haladt a másik három gyanúsított az útvonal mutatása és esetleges ellenőrző szervek figyelése végett. A felvezető kocsiban utazó gyanúsítottak telefonon értesítették a szállítást végző gyanúsítottat az időközben észlelt rendőri jelenlétről. A Szegedi HRK járőrei nem sokkal később ellenőrzés alá vonták a migráns személyeket szállító gépkocsit, amelyből a gyanúsított ekkor kiszállt és menekülni kezdett, de üldözést követően a rendőrjárőr elfogta. A másik személygépkocsival a három gyanúsított nagy sebességgel Szeged irányába továbbhaladt, őket megkülönböztető jelzés használatával, majd tíz perces üldözés után sikerült ellenőrzés alá vonni. A bíróság álláspontja szerint a magyarországi lakóhellyel és tartózkodási hellyel nem rendelkező, a rendőri intézkedés alól magukat kivonni próbáló gyanúsítottak esetében az alapos gyanú tárgyát képező bűncselekmény tárgyi súlyára és magas büntetési tétellel fenyegetettségére tekintettel megalapozottan kell tartani attól, hogy szabadlábra kerülésük esetén a hatóságok elől megszöknének vagy elrejtőznének. Emellett alappal lehet következtetni arra is, az eljárás során ismeretlenül maradt társaikkal és egymással történő összebeszélés folytán a bizonyítási eljárás megnehezítésére, meghiúsítására törekednének, ezért előzetes letartóztatásuk mindenképpen indokolt. A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a végzések nem emelkedtek jogerőre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.