Kultúra

Deákos fotósok és korál a Somogyiban

Deákos fotósok és korál a Somogyiban

2017. szeptember 13., szerda
Deákos fotósok és korál a Somogyiban

Ugra-bugra címmel deákos fotósok állítanak ki a Csillag téren, valamint Illés Mária tart előadást a Somogyi-könyvtárban.

Ugra-bugra – deákos fotósok kiállítása a Csillag téren

Szeptember 29-ig – Csillag téri fiókkönyvtár (Szeged, Kereszttöltés u. 29.)

Ugra-bugra 2017 címmel tematikus fotókiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár Csillag téri fiókkönyvtárában (Szeged, Kereszttöltés u. 29.). A tárlat címe már sejteti a különleges, meghökkentő, olykor mulatságos témát: a képek főszereplőit mind “ég és föld között”, azaz ugrás közben kapták lencsevégre. A szeptember 29-ig látható kiállítás fotóin tenger, múzeumlépcső, havas táj, BMX-kerékpár, méhkaptárak és még seregnyi más “díszlet” közegében (pl. konyhában!) lebegő, az ugrás boldogságát sugárzó szereplőket látni, a szemlélő maga is kedvet kap a szökdécseléshez. A Deák Gimnáziumért Alapítvány támogatásával indított fotópályázat “kiíráshoz Philippe Halsman, JUMPOLOGY című sorozata adta az ihletet. Halsman az 50-es években egy megbízás kapcsán fényképezett le számos hírességet – természetesen ugrálás közben. Azt vallotta, hogy a modell ilyenkor magára az ugrásra koncentrál, és lehullik róla a gondosan felépített és megszokott maszk – és a fotográfusnak pont erre az őszinte pillanatra van szüksége – olvashatjuk Magyar Csaba és Andóczi-Balog József, a gimnázium tanárainak ismertetőjében. Az ajánló így folytatódik: “A fotózás egyre népszerűbb szabadidős tevékenység a Deák Ferenc Gimnázium diákjai körében. A média tagozat tanulói rendszeresen kapnak olyan kreatív feladatot, amely során bizonyos szempontoknak megfelelve kell adott számú fényképet elkészíteniük úgy, hogy közben törekedjenek a tanult képalkotási szabályok figyelembevételére. Az itt látható kiállítás is egy ilyen iskolai feladat nyomán állt össze. A diákok rengeteg színvonalas és/vagy mókás képet nyújtottak be. Az ő munkáik kiegészültek a gimnázium más osztályaiban tanuló tehetséges fiatalok képeivel, valamint egy volt deákos diák, Kondor Csaba operatőr munkáival is.”

A korál az európai zenetörténetben – Illés Mária előadása

Szeptember 13. (szerda), 17 óra – 1. emelet, folyóiratolvasó-terem

A korál az európai zenetörténetben, avagy “legyen a zene mindenkié” címmel Illés Mária zenetörténész, az SZTE Zeneművészeti Kar főiskolai docense tart előadást a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. A program szeptember 13-án, szerdán 17 órakor kezdődik. Az előadás előtt, 16.30-tól a földszinti kiállítótérben tárlatvezetéssel tekinthetik meg az érdeklődők a Reformáció 500 című kiállítást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.