/

Deákos fotósok és korál a Somogyiban

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ugra-bugra címmel deákos fotósok állítanak ki a Csillag téren, valamint Illés Mária tart előadást a Somogyi-könyvtárban.

Ugra-bugra – deákos fotósok kiállítása a Csillag téren

Szeptember 29-ig – Csillag téri fiókkönyvtár (Szeged, Kereszttöltés u. 29.)

Ugra-bugra 2017 címmel tematikus fotókiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár Csillag téri fiókkönyvtárában (Szeged, Kereszttöltés u. 29.). A tárlat címe már sejteti a különleges, meghökkentő, olykor mulatságos témát: a képek főszereplőit mind “ég és föld között”, azaz ugrás közben kapták lencsevégre.

A szeptember 29-ig látható kiállítás fotóin tenger, múzeumlépcső, havas táj, BMX-kerékpár, méhkaptárak és még seregnyi más “díszlet” közegében (pl. konyhában!) lebegő, az ugrás boldogságát sugárzó szereplőket látni, a szemlélő maga is kedvet kap a szökdécseléshez.

A Deák Gimnáziumért Alapítvány támogatásával indított fotópályázat “kiíráshoz Philippe Halsman, JUMPOLOGY című sorozata adta az ihletet. Halsman az 50-es években egy megbízás kapcsán fényképezett le számos hírességet – természetesen ugrálás közben. Azt vallotta, hogy a modell ilyenkor magára az ugrásra koncentrál, és lehullik róla a gondosan felépített és megszokott maszk – és a fotográfusnak pont erre az őszinte pillanatra van szüksége – olvashatjuk Magyar Csaba és Andóczi-Balog József, a gimnázium tanárainak ismertetőjében.

Az ajánló így folytatódik: “A fotózás egyre népszerűbb szabadidős tevékenység a Deák Ferenc Gimnázium diákjai körében. A média tagozat tanulói rendszeresen kapnak olyan kreatív feladatot, amely során bizonyos szempontoknak megfelelve kell adott számú fényképet elkészíteniük úgy, hogy közben törekedjenek a tanult képalkotási szabályok figyelembevételére. Az itt látható kiállítás is egy ilyen iskolai feladat nyomán állt össze.

A diákok rengeteg színvonalas és/vagy mókás képet nyújtottak be. Az ő munkáik kiegészültek a gimnázium más osztályaiban tanuló tehetséges fiatalok képeivel, valamint egy volt deákos diák, Kondor Csaba operatőr munkáival is.”

A korál az európai zenetörténetben – Illés Mária előadása

Szeptember 13. (szerda), 17 óra – 1. emelet, folyóiratolvasó-terem

A korál az európai zenetörténetben, avagy “legyen a zene mindenkié” címmel Illés Mária zenetörténész, az SZTE Zeneművészeti Kar főiskolai docense tart előadást a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. A program szeptember 13-án, szerdán 17 órakor kezdődik.

Az előadás előtt, 16.30-tól a földszinti kiállítótérben tárlatvezetéssel tekinthetik meg az érdeklődők a Reformáció 500 című kiállítást.

Default thumbnail
Előző sztori

Novák Katalin: Magyarország élen jár az átoltottságban

Következő sztori

Kosárlabda: győzni mennek Szabó Péterék

Legutóbbi hasonló cikkek