Budai Gyula: Szegedig is elér az MSZP korrupciós gépezete

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Hagyó-per csak egy láncszeme a szocialisták korrupciós gépezetének, amelynek szegedi szálai is vannak Czeglédy-ügy révén – közölte Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő a Szegedi Ítélőtábla előtt tartott sajtótájékoztatóján. Megítélése szerint Magyarországot százmilliárdos kár érte, s ezek a botrányos ügyek mind Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején kezdődtek.

A Hagyó-per másodfokú tárgyalása kapcsán tartott a Szegedi Ítélőtábla előtt sajtótájékoztatót Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki emlékeztetett, hogy a Kecskeméti Törvényszék Hagyó Miklós I. rendű vádlottat, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét hivatali visszaélés, valamint hűtlen kezelés bűntette miatt, mint felbujtót két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Ezt fellebbezte meg az ügyész súlyosbításért, míg a vádlottak enyhítésért, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. A vád szerint a Hagyó által működtetett bűnszervezet mintegy 1 milliárd forinttal károsította meg a BKV Zrt.-t 2008 augusztusáig.

„Az eljárás több mint hét éve folyik, ennyi időnek elegendőnek kellett volna lenni arra, hogy jogerős bírósági ítélet szülessen. Ez az ügy csak egy láncszem abban a szocialista korrupciós gépezetben, amelyet itt az elmúlt időszakban megismertünk. Ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen visszaemlékezhetünk, hogy Simon Gábor korábbi MSZP-alelnök titkos ausztriai bankszámlája miatt indult büntetőeljárás, vagy itt van a 4-es metró beruházás kapcsán az Alstom-ügy, amelyben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) azt állapította meg, hogy az MSZP-SZDSZ-es kormányok a metrópénzek egyharmadát ellopták. A legújabb botrány pedig a Czeglédy-ügy, amelynek szegedi szála is van Botka László révén” – sorolta Budai László.

Kiemelte, Czeglédy Csaba a szegedi polgármester ügyvédje volt, s a mai napig ellátja a szocialisták jogi képviseletét, ezen felül Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek az ügyvédjeként is tevékenykedett, illetve családi cégének, az Altusnak a befektetési ügyeit is vitte.

„Egyértelműen megállapítható ezen ügyek alapján, hogy a több százmilliárd forint kárt okozott a szocialista korrupciós gépezet a magyar államnak, az adófizetőknek. Ezek az ügyek egytől egyig Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt indultak, így érthetetlen, hogy az MSZP és a DK miért hallgat, s miért falaznak Gyurcsánynak, akinek tudnia kellett ezekről az ügyekről” – összegzett a fideszes honatya.

A Hagyó-ügy kapcsán Budai Gyula kérdésünkre elmondta, meglátása szerint a bíróság rendelkezik azokkal a bizonyítékokkal, amelyek alapján megfelelő döntést hozhat. A helyzet érdekességének azt tartja a politikus, hogy az első fokon eljáró bíróság az egyik leglényegesebb minősítő körülményt nem állapította meg, nevezetesen, hogy bűnszervezetben követte el a cselekményeket Hagyó Miklós és 14 vádlott társa vonatkozásában, ez esetben ugyanis jelentősen változna a kiszabható büntetés mértéke. Budai szerint a Kecskeméti Törvényszék enyhe ítéletet hozott, hiszen a vádlottak 1 milliárd forint kárt okoztak a BKV-nak, s ilyen súlyú cselekményekért súlyosabb büntetést kellett volna kiszabni.

no images were found

Előző sztori

Két chipsnél meghaladta az akrilamid a figyelmeztető szintet

Következő sztori

Hagyó-per: súlyosítást, illetve hatályon kívül helyezést kért az ügyész