Közélet

Belga miniszter: nem akarunk a calais-ihoz hasonló "dzsungelt" Brüsszelben

Belga miniszter: nem akarunk a calais-ihoz hasonló "dzsungelt" Brüsszelben

2017. szeptember 6., szerda
Belga miniszter: nem akarunk a calais-ihoz hasonló "dzsungelt" Brüsszelben

Belgium nem akar a franciaországi Calais-ban kialakult "dzsungelnek" is nevezett migránstábort Brüsszelben, ezért meg kell erősíteni az ellenőrzést a fővárosban - jelentette ki Jan Jambon belga belügyminiszter szerdán.

A miniszter a VRT belga televízióban tett nyilatkozatában kijelentette, meg kell akadályozni a migránsok számának folyamatos és vég nélküli növekedését. Ennek megelőzése érdekében a rendőrség rendszeresen, naponta többször végez ellenőrzéseket a főváros különböző pontjain. Mint elmondta, a hatóságok figyelmét nem kerüli el a főváros északi pályaudvara közelében fekvő Maximilien park sem, ahol nagyszámban sátortáboroznak, főként Dél-Szudánból és Eritreából származó olyan migránsok, akik nem nyújtanak be menedékkérelmet Belgiumban azt várva, hogy Nagy-Britanniába távozhassanak. A park ellenőrzését a rendőrség megerősíti - tette hozzá. A La Libre Belgique belga napilap arról számolt be szerdán, hogy a brüsszeli északi pályaudvar környékén, mintegy száz rendőr bevonásával lefolytatott ellenőrzés során 23 illegálisan Belgiumban tartózkodó migránst állítottak elő a hatóságok. A rendőrség információi szerint ügyükben vizsgálatot indítanak, amelynek eredményeképpen indokolt esetben elzárást is kiszabhatnak az elfogottakra. Mint közölték, Kris Peeters belga munkaügyi miniszter szerdán arról döntött, hogy felügyelőket küld a brüsszeli Maximilien parkba annak kivizsgálására, hogy értesülések szerint egyes "tisztességtelen munkaadók" nagyon alacsony fizetségért dolgoztatnak illegális migránsokat. A napilap korábban beszámolt arról is, hogy a parkban több százan sátorozó, gyakran érvényes okmányok nélküli illegális bevándorlókkal mások mellett a menedékkérők befogadásával foglalkozó belga szövetségi ügynökség (Fedasil) munkatársainak is meggyűlt a baja, ugyanis nem egy esetben érte őket szóbeli, közel tettlegességig fajuló erőszak. A hatóságok és a migránsok, valamint azok jogait védő emberi jogi és a humanitárius szervezetek közötti feszültséget növelik az olyan akciók is, mint a rendőrség augusztus végi átfogó ellenőrzése, amelynek keretében összeszedték és megsemmisítették a parkban táborozó azon migránsok hálózsákjait és fekvőhelyeit, akik elmenekültek a helyszínre érkező rendőrök elől. Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár korábban kijelentette, a szövetségi kormány kiáll álláspontja mellett és nem biztosít elhelyezést azoknak a migránsoknak, akik nem nyújtanak be menedékjog iránti kérelmet Belgiumban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.