Belga miniszter: nem akarunk a calais-ihoz hasonló “dzsungelt” Brüsszelben

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Belgium nem akar a franciaországi Calais-ban kialakult “dzsungelnek” is nevezett migránstábort Brüsszelben, ezért meg kell erősíteni az ellenőrzést a fővárosban – jelentette ki Jan Jambon belga belügyminiszter szerdán.

A miniszter a VRT belga televízióban tett nyilatkozatában kijelentette, meg kell akadályozni a migránsok számának folyamatos és vég nélküli növekedését. Ennek megelőzése érdekében a rendőrség rendszeresen, naponta többször végez ellenőrzéseket a főváros különböző pontjain.

Mint elmondta, a hatóságok figyelmét nem kerüli el a főváros északi pályaudvara közelében fekvő Maximilien park sem, ahol nagyszámban sátortáboroznak, főként Dél-Szudánból és Eritreából származó olyan migránsok, akik nem nyújtanak be menedékkérelmet Belgiumban azt várva, hogy Nagy-Britanniába távozhassanak. A park ellenőrzését a rendőrség megerősíti – tette hozzá.

A La Libre Belgique belga napilap arról számolt be szerdán, hogy a brüsszeli északi pályaudvar környékén, mintegy száz rendőr bevonásával lefolytatott ellenőrzés során 23 illegálisan Belgiumban tartózkodó migránst állítottak elő a hatóságok. A rendőrség információi szerint ügyükben vizsgálatot indítanak, amelynek eredményeképpen indokolt esetben elzárást is kiszabhatnak az elfogottakra.

Mint közölték, Kris Peeters belga munkaügyi miniszter szerdán arról döntött, hogy felügyelőket küld a brüsszeli Maximilien parkba annak kivizsgálására, hogy értesülések szerint egyes “tisztességtelen munkaadók” nagyon alacsony fizetségért dolgoztatnak illegális migránsokat.

A napilap korábban beszámolt arról is, hogy a parkban több százan sátorozó, gyakran érvényes okmányok nélküli illegális bevándorlókkal mások mellett a menedékkérők befogadásával foglalkozó belga szövetségi ügynökség (Fedasil) munkatársainak is meggyűlt a baja, ugyanis nem egy esetben érte őket szóbeli, közel tettlegességig fajuló erőszak. A hatóságok és a migránsok, valamint azok jogait védő emberi jogi és a humanitárius szervezetek közötti feszültséget növelik az olyan akciók is, mint a rendőrség augusztus végi átfogó ellenőrzése, amelynek keretében összeszedték és megsemmisítették a parkban táborozó azon migránsok hálózsákjait és fekvőhelyeit, akik elmenekültek a helyszínre érkező rendőrök elől.

Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár korábban kijelentette, a szövetségi kormány kiáll álláspontja mellett és nem biztosít elhelyezést azoknak a migránsoknak, akik nem nyújtanak be menedékjog iránti kérelmet Belgiumban.

Előző sztori

Kosárlabda: a legjobb nyolc a Kosársuli célja

Következő sztori

Roma holokauszt: új helyet kap az emléktábla Szegeden

Legutóbbi hasonló cikkek