Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egyház

Ahol mindenki kaphat és adhat – Megnyílt a Tágas Tér Fesztivál

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Egy találkozási lehetőség, ahol ledőlnek a korlátok, kinyílik a tér és láthatóvá válik egy élhető, szerethető Szeged – ezt kínálja a péntek délután megnyílt Tágas Tér Fesztivál. Négy helyszínen több mint 80 önálló programra, többek között koncertekre, előadásokra, beszélgetésekre invitálnak mindenkit.

„Tágas teret kínál a mi Istenünk, méghozzá újra itt Szegeden. Érdemes megnézni, mit is kínál ez a néhány nap: megnyíló tér, őszinte találkozások, ledőlő korlátok, megszűnő szakadékok, feltáruló lehetőségek, sokszínű, célokkal teli élet – csak néhány hívószava a fesztiválnak, amelyben az a legnagyszerűbb, hogy ugyanezt akarja az Isten is, hiszen valóban tágas térre próbál vezetni minket” – fogalmazott Gáncs Péter evangélikus püspök. Hozzátette, nem könnyű elvezetni az embereket erre a tágas térre, hiszen sokszor jobban szeretjük a fedezéket, a szűk tereket, és sokszor elbújunk előle. Kifejezte reményét, hogy a fesztivál idején mégis el mernek indulni az emberek egymás felé. Emlékeztetett, hogy 500 éve indult a reformáció, amely szintén egy kilépés volt, ki a templomból az utcára egy sokkal szabadabb szemléletet követve.

Kiss-Rigó László megyéspüspök arról beszélt, hogy a magukat nem hívőnek tartó emberek tévesen azt hiszik, hogy a hívő ember számára az élet be van szűkítve, korlátozott, kevesebb lehetőséggel rendelkeznek, mint bárki más. „Az emberben van egy olyan tévhit, hogy magába zárkózva, Isten elől elrejtőzve tud szabadon azt tenni, amit akar, pedig valójában csak magát tudja tönkretenni. A keresztény, hívő ember számára az élet nem beszűkített, hanem egy tágas, végtelenre nyitott lehetőség, s ha valaki a hitéből merített igazságok, ismeretek segítségével él, akkor nyitott lehet a végtelenre” – fogalmazott. Azt kívánta, hogy mindazok, akik a hétvégén kapcsolódnak a Tágas Tér Fesztivál bármely rendezvényéhez, tapasztalják meg, hogy milyen óriási élmény szabadon, tágas élettérben létezni, amire csak a Krisztushívő emberek képesek.

„Mindannyiunkban vannak értékek, mindannyiunknak vannak alapvető olyan fontos tulajdonságai, amit nem azért kapott vagy tanult meg, mert saját magát kell vele boldogítania, hanem ezek olyan képességek és ajándékok, amelyekkel megajándékozhatjuk a másikat. Erre az alapgondolatra épült a 2015-ös, első Tágas Tér Fesztivál” – fogalmazott Czagány Gábor egyetemi lelkész. Emlékeztetett, hogy a Szegedi Ökumenikus Lelkészkör tagjaiban született meg a fesztivál gondolata, amelybe bevonták mindazokat, akik jó szívvel, szeretetből szeretnének cselekedni.

A rendezvény a hétvége folyamán négy helyszínen is várja az érdeklődőket, amelyről részletesebben ITT írtunk. További kedvcsinálót és a részletes programokat pedig ITT találja.

Tovább olvasom

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál