Befektetés-ösztönzés megyei koordinációval

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megindította befektetési honlapját a Csongrád Megyei Önkormányzat, melynek célja, hogy Csongrád megyét láthatóvá tegye a befektetői térképen. A jelenlegi tartalom bővítése és pontosítása a tevékenység előrehaladásával párhuzamosan folyamatosan történik majd, melyhez a megye feltétlenül számít a települési polgármesterek segítő együttműködésére.

A Csongrád Megyei Önkormányzat célul tűzte ki, hogy összefogja, koordinálja és közös felületre hozza Csongrád megye településeinek befektetés-ösztönzési tevékenységét. Jelenleg ennek a feladatnak nincs megyei szintje.

A hazánkba érkező külföldi befektetői igényeket a Magyar Befektetési Ügynökség (HIPA) kezeli, a konkrét, kiajánlható területek megkeresése rajtuk keresztül történik, ők lépnek kapcsolatba a lehetséges céltelepülésekkel. A megyei önkormányzat fontosnak tartja ezért, hogy minél előbb jó szakmai kapcsolatot építsen ki a HIPA kollégáival, láthatóvá téve ezzel Csongrád megyét a befektetési térképen. A kapcsolatfelvétel és az első találkozások már megtörténtek, melyek már most hatékony együttműködést ígérnek.

Több megyei polgármester már korábban is jelentős energiát fektetett abba, hogy településére belföldi, vagy külföldi fejlesztéseket csábítson, de a legtöbb önkormányzat ehhez sem megfelelő felkészültséggel, sem megfelelő anyagi fedezettel nem rendelkezik. Ebben szeretne segítséget nyújtani a Csongrád Megyei Önkormányzat. Tevékenysége során összegyűjti a megyei települések konkrét, befektetési célra kiajánlható területeit, egyéni adottságait, erősségeit, s ezeket egy közös adatbázisban kezelve szakmai segítséget nyújt a településeknek a lehetséges befektetők informálásában, kiszolgálásában.

A fenti cél érdekében készítette el a Csongrád Megyei Önkormányzat a megye befektetés-ösztönzési honlapját, melyet a napokban tett elérhetővé a nyilvánosság számára is. A honlap tartalma folyamatosan kerül majd feltöltésre a települési adatok alapján, melyek egy része mindenki számára elérhető lesz egy lekérdezhető térképi megjelenítés formájában is.
A honlap a következő címen tekinthető meg:

http://investincsongradcounty.hu

A megyei önkormányzat munkatársai nem csupán a HIPÁ-val, hanem Szeged Megyei Jogú Város szakmai kollégáival is jó kapcsolatot ápolnak, ami a remények szerint nem versenyhelyzetet, hanem egymást erősítő, kiegészítő hatást vált majd ki a tőkevonzás szempontjából.

A Csongrád Megyei Önkormányzat befektetés-ösztönzési tevékenységét a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által finanszírozott Megyei Paktum projekt keretein belül kezdi meg, azonban hosszú távra tervez berendezkedni a feladatra, mely minőségi munkahelyek teremtésével segíthet a jól képzett megyei munkaerő megtartásában, vonzásában.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Projekt neve: Csongrád Megyei Gazdaság- és Foglalkoztatás-fejlesztési Együttműködési Program (PAKTUM) Projekt azonosító: TOP-5-1-1-15-CS1-2016-00001

(x)

Előző sztori

Lázár: a városfejlesztés nem öncélú dolog

Következő sztori

Mars téri piac ügy: miért vállal mindent magára az egykori igazgató?