24 millió forint hagyományőrzésre, közösségfejlesztésre

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elkövetkező három évben ötezer ember segítségével mintegy százhúsz eseményt fog megszervezni a Csodás Hagyatékunk Hagyományőr és Kulturális Egyesület a PDF Állat- és Környezetvédelmi Alapítvánnyal. A projekt keretében pásztorkutyás fejlesztőprogramokat is eljuttatnak iskolákba.

A magyar hagyományokat szeretné megismertetni a fiatal generációval a Csodás Hagyatékunk Hagyományőr és Kulturális Egyesület, továbbá a közösségépítést is zászlajukra tűzték – tájékoztatott Pándi László, a szervezet társadalmi kapcsolatokért felelős alelnöke. Az általuk elképzelt programok között szerepelnek személyiségfejlesztő tréningek és vízitúrák is, mint például a Szeged-Magyarkanizsa, vagy éppen a Szeged-Arad táv vízen való megtétele. Szeretnék elérni, hogy a generációk között is kialakuljon egy szoros kapocs, ezért Ópusztaszeren és egyéb helyszíneken zenei összejöveteleket szerveznek majd – hangzott el a 24 millió forint uniós támogatást elnyert projekt ismertetőjén. Ágoston Réka, az egyesület nevelésért felelős alelnöke az ifjúsági táborok fontosságára hívta fel a figyelmet, ahol a gyerekprogramok mellett a magyar hagyományokat új, modern köntösbe öltöztetve adhatják át a résztvevőknek.

Hajnal Gyöngyi, az egyesület örökös elnöke azt emelte ki, hogy az általános- és középiskolákban nagy segítségét veszik a kutyákkal való foglalkozásoknak, hiszen azok csökkentik a gyerekekben a stresszérzetet, és ez az osztályzatok javulásában is mérhető eredmény. A felmérések azt mutatják, hogy a négylábúaknak köszönhetően nőtt a gyerekek kreativitása is, ezért a projektbe olyan fejlesztőprogramot is beemelnek, amelynek a főszereplői a kutyák lesznek. A tervek szerint jövő év májusában Közép-Európai Pásztorkutyás Konferenciát is szerveznek, amelyre többek között világhírű török, magyar és amerikai szakemberek jelezték részvételüket. Az eseménynek Szeged és Szatymaz közösen ad majd otthont. Elsősorban a V4 országokból várnak 800-1000 résztvevőt, de például Erdélyből is érkeztek pozitív visszajelzések. A PDF Állat- és Környezetvédelmi Alapítvány elnöke, Kiss Anett – aki két kuvaszt hozott magával – elmondta, pásztorkutyás fejlesztőprogramokat is szeretnék eljuttatni az iskolákba.

Legközelebb szeptember 30-án, 10 órától Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékparkban várják a Csodás Hagyatékunk Hagyományőr és Kulturális Egyesület tagjai az érdeklődőket a „Tuti jó harapás” nevű rendezvényükre, amelyre még palacsintával is készülnek.

no images were found

Előző sztori

Labdarúgás: hazatért Szűcs Róbert

Következő sztori

Erdőirtás Újrókuson – további fák esnek majd áldozatul (FRISSÍTVE)