Közélet

2018 őszén kezdődik a Holt-Tisza rehabilitációja

2018 őszén kezdődik a Holt-Tisza rehabilitációja

2017. szeptember 30., szombat
2018 őszén kezdődik a Holt-Tisza rehabilitációja
holt_tisza002kf

Nem látszik még, de szinte megkezdődött a beruházás azért, hogy a ma már „Dög-Tiszának” nevezett terület visszanyerje régi fényét. A „nulladik lépés” vége felé tartanak, de a lakosság számára látható munkavégzés kezdetéig még engedélyeket kell beszerezni, közbeszerzéseket szükséges lebonyolítani. Lakossági fórumon jártunk, ahol még az is kiderült, hogy „ki” szeret szénhidrogéneket enni.

Már türelmetlenül várják a rehabilitációt

2020 tavaszára kész lesz. Ígérték. Öt évtizede várnak a gyálaréti Holt-Tisza mellett élők az egykor szebb napokat látott holtág rehabilitációjára, mégis az utolsó kettő és fél évet a legnehezebb kivárniuk, hiszen már csupán karnyújtásnyira van a probléma megoldása.

Ismét

a Klebelsberg-telepi Összefogás házában tartottak lakossági fórumot a holtág rehabilitációjáról. A korábbi rendezvényekhez hasonlóan nemcsak szép számmal gyűltek össze a helyiek, hanem rengeteg kérdéssel is készültek. A fórumon részt vett és válaszolt a lakosság kérdéseire

B. Nagy László

(Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő,

Nógrádi Tibor

(Fidesz-L.É.T.) önkormányzati képviselő,

Némethy Tímea

, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) műszaki referense,

Megyery Tamás

, az ATIVIZIG osztályvezető helyettese,

Laurinyecz Pál

, a VIZITERV Environ Kft. tervezője és

Müller Zoltán

, a Bio Aqua Pro. Kft. ügyvezető igazgatója.

„Közös célunk a környezetvédelmi problémák megoldása. Mindenki nagyon várja a beruházást, évtizedes lakossági panaszok szűnhetnek meg” – vélekedett Némethy Tímea. 2,9 milliárd forint áll rendelkezésre az egész projekthez, most a „nulladik lépésnél”, a tervezési fázisnál tartanak, a környezetvédelmi dokumentáció készítése zajlik. Müller Zoltán hozzátette, hogy jövő héten átadják a beruházónak az ezzel kapcsolatos munkájuk eredményét, s utána az illetékes szervhez is hamarosan eljut. Ezt követően hetven napon belül elbírálják az anyagot. Kisebb vitát kavart, hogy a teknőspopuláció felméréséhez mennyi munka szükséges: a megbízott szakember szerint még kétszáz oldalt kell megírni a korábbi SZTE-s eredményekhez, az egyik lakos viszont úgy látta, hogy elégségesek az egyetemi kutatások, s ezeket csak kicsit kell frissíteni.

2018 októberében kezdődik a kivitelezés

Az ATIVIZIG műszaki referense felhívta a figyelmet, ha papíron a tervezés lezajlott, csak azután következhetnek a közbeszerzések, majd fővállalkozó kiválasztása. Magának a kivitelezésnek a kezdetét is elárulta: 2018 októbere. A dátum kimondására szinte azonnal megelevenedett a terem másik fele is: mindenki abban reménykedett, hogy tavasszal kezdik a munkákat, s másodpercek alatt már rémhírként terjedt, hogy csúszik a beruházás. Pedig erről szó sincs, Nógrádi Tibor és a többi asztalnál ülő is emlékeztetett rá, a korábban említett 2020. március 31-es határidőt tartják, s hónapok ezelőtt is az említett időpontban tervezték a munkák indítását.

Türelmet kért a helyiektől B. Nagy László. Az 1960-as évek óta beszélnek a rehabilitációról, ezt a kis időt már ki kell várni, mert ha elhamarkodnák a kezdést, akkor elbukhatják az uniós pénzt. Folyamatosan tartja a kapcsolatot a belüggyel és a vízüggyel is, ugyanúgy folyik a munka, mint előtte, csak most már részletesebb ismeretekkel rendelkezünk. 2018. augusztus 15-re minden dokumentumnak késznek kell lennie, ekkor kell benyújtani az irányító hatóságnak, azaz az unió egyik szervezetének a pályázati dokumentációt, ugyanis a beruházás 85 százalékát az Európai Unió finanszírozza. Szeptember 15-ig szükséges megkötni a kivitelezésre vonatkozó vállalkozási szerződést, ezt követően pedig kezdődhet is a munka. „Reményeim szerint nem öt évig, hanem ötven-száz évig szolgálják gyerekeinket, unokáinkat a mostani fejlesztések. Bízom benne, hogy újból olyan lesz a vízminőség, hogy strandolni lehessen majd benne” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Másodpercenként kétezer liter Tisza víz

Némethy elárulta, a Hattyasi-szivattyútelep reverzibilis lesz, azaz a Tiszából tölteni is lehet bele vizet. „Új szivattyútelep, azaz új vízkivételi mű épül. 2000 liter/másodperc sebességgel fog jönni víz a Tiszából, így nem fog állni a víz. Ez hasznos az élővilágnak és nekünk is, lehet majd pecázni benne, rekreációs célra használni, vagy éppen a rátelepült öntözési rendszereknek jó lehet” – magyarázta Laurinyecz Pál. A munkálatokból sokat nem fog látni a lakosság, mert a Tisza mellett dolgoznak majd.

A meglévő vízkormányzó műtárgyakat, átjárókat modernizálják, s épül egy új vízkormányzó műtárgy a gyálai átjáróban. A lakosság által most és korábban kritizált termálvízbefolyás megszűnik a kertészetből, zárt csővezetéken keresztül a termálvíz a szegedi szennyvíztisztító telepre megy, s addig tisztítják, amíg bele nem engedhetik a Tiszába. Ez utóbbi ugyan a projekt része, de a kialakítás költségeit az érintett vállalkozás állja. Rengeteg szennyező volt korábban is, mint a konzervgyár, a Pick-gyár, ezek az üzemek hozzájárultak a jelenlegi állapotok kialakulásához.

Jó étvágyat, mikroorganizmusok!

„Sok iszap halmozódott fel az évtizedek alatt, az állóvíz természetes úton szépen lassan töltődik fel” – mondta Laurinyecz. Valóban igaz, hogy komolyan feliszaposodott a Feketevíz néven ismert felső böge, egyes esetekben három-öt métert kell leásni az előírt medermélységhez, máshol csak fél-másfél métert. Rámutatott, nem baj, hogy ősszel kezdik a munkákat, télen több szempontból is előnyös kotorni, a vízhatást lehet mérsékelni, kevésbé büdös. A szakemberek hozzátették, hogy több részletben végzik el a feladatokat.

„A szennyeződéssel csinálni kell valamit. A technológia a következő: mikroorganizmusokkal beoltunk egy-egy iszapkupacot, amelyek a benne található szénhidrogéneket megeszik. Erre előnyösebb a nyár, ilyenkor mikroorganizmusok is aktívabbak” – így Laurinyecz Pál. Arról is tájékoztatott Müller Zoltán, hogy a beruházást megdrágító nehézfém-szennyeződés elenyésző, inkább az említett szénhidrogénesből van több. A kezelési területeket kijelölik, havonta egyszer átmozgatják az anyagot, hogy a mikroorganizmusok oxigénhez jussanak. Lakossági kérdésre válaszolva megjegyezte, bűzhatás miatt ezeknél az átforgatásoknál nem kell aggódni, ez inkább még az átszállításnál jelenhet meg. Ezután helyezhetik el a megtisztított iszapot a szeméttelep melletti gödörben. Ezzel egyben csökken a kialakult tájseb is. Kifejtették azt is, hogy a Feketevíz most alacsonyabb szinten van, mint a jóval tisztább Fehérpart, nehogy a szennyezés átkerüljön. Azonban a sikeres projekt célja, hogy a holtág eredeti vízfolyását helyreállítsák északról délre.

Nem érdemes most építkezni

Kiderült, egyelőre nem terveznek tájképi, városképi elemeket a partvonalra, mert a támogatási forrás ezt nem is engedi, csak vízgazdálkodási infrastruktúrára költhető az unió pénze. Aggódtak a helyiek a várható teherautó-forgalom, a por, a zaj miatt is, ezekkel kapcsolatban azonban még nem tudtak a szakemberek felvilágosítást adni. Szintén kérdésre kifejtették, nem javasolják az építkezést, mert egyrészt előfordulhat egy-egy telek részleges kisajátítása, másrészt illegális feltöltések előfordulnak, ők azonban az eredeti állapotot kívánják helyreállítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.