Közélet

Több mint 800 millió jut az alföldi tanyákra - gazdálkodók is pályázhatnak

Több mint 800 millió jut az alföldi tanyákra - gazdálkodók is pályázhatnak

2017. augusztus 7., hétfő
Több mint 800 millió jut az alföldi tanyákra - gazdálkodók is pályázhatnak
tanya_videk_puszta01

A napelemes közvilágítást fejlesztenék Mórahalmon, míg Üllésen a tanyagondnoki szolgálat gépjárművére költenének abból a tanyafejlesztési pályázatból, amely három részből áll, és 807 milliós keretösszeggel írtak ki.

Települési és térségi fejlesztésekre idén 327 millió forint jut a pályázatból, 380 millióval támogatják a tanyagazdaságok indítását és fejlesztését, míg a lakóépületek felújítására és biztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre 100-at fordít a kormányzat. Mindhárom tanyafejlesztési pályázatnál szükség van önerőre is különböző mértékben. „Mindig nyomon kísérjük ezeket a pályázatokat, amióta a polgári kormány jóvoltából kimondottan az alföldi tanyás területek számára létrehozták ezt a lehetőséget. Az külön öröm, hogy nemcsak az önkormányzat, hanem a tanyagazdák közül is sokan is pályáznak erre a forrásra. Ez nagy segítség számukra” – mondta el portálunknak

Csányi László

, Mórahalom alpolgármestere. A homokháti kisváros három különböző területen szeretne forrásokhoz jutni, egyrészt a tanyagondnoki szolgálat gépjárműveinek karbantartásához, ami azért fontos számukra, mert a településhez mintegy háromszáz kilométer tanyai úthálózat tartozik, így bizony a sokat futó járművekre folyamatosan kell költeni. Ehhez kapcsolódóan a szolgálat kollégáinak felszerelést is szeretnének vásárolni. „Gyakorlat részünkről, hogy a tanyai lakosság részére egészségügyi szűrőprogramokat szervezünk, ennek ellátására idén is pályázunk. Fontos hogy kivigyük hozzájuk azokat a szűréseket, amelyeket egyébként itt a járási központban igénybe vehetnének, sok idős ugyanis nem jön be a városba” – részletezte az alpolgármester. Csányi elmondta, a külterületi közvilágítás fejlesztésére tavaly lehetett először forrásokat szerezni ezen pályázati konstrukció keretében, csomópontokhoz, dűlőutakhoz napelemmel működő világítótesteket tudtak kihelyezni, most ennek kiépítését folytatnák. Amennyiben kapnak forrásokat, azokat a buszmegállókat látják el közvilágítással, ahová a tanyáról feljönnek az emberek, így akár a munkába- vagy épp iskolába járást tennék komfortosabbá, magyarán nem kellene az érintetteknek a sötétben botorkálniuk. Az alpolgármester hangsúlyozta, ez a fejlesztés nem csupán kényelmi szempontokat szolgál, hanem a közbiztonságot is javítja. Hozzátette, Mórahalom nagyjából 6000 fős lakosságából 1600 fő él tanyákon, ami jelentős arány, ezért is tartják mindig szem előtt a külterületet érintő fejlesztéseket.

tanya_videk_puszta02

Üllésen is minden évben várják ezt a pályázatot, a 3200 lelkes település lakosságának nagyjából az egyharmada lakik a tanyavilágban.

Nagy Attila Gyula

polgármestertől megtudtuk, az elmúlt esztendőben a tanyagondnokok gépjárművére például téli gumi szettet nyertek, illetve GPS-t. „Már kértem az intézményvezetőt, hogy írja össze, mire lenne a leginkább szükségük a napi munka ellátásához mindhárom tanyagondnoki körzetben. Az autóra mindig tudnánk költeni, hiszen rengeteget megy, de volt év, amikor vérnyomásmérőket tudtunk vásárolni az elnyert összegből a tanyán élő lakosságnak” – részletezte. Üllésen nemcsak a helyhatóság, hanem – akárcsak Mórahalmon – tanyatulajdonosok is jelentkeznek a kiírásra, számukra idén 100 millió forintos az összkeret. Lakóépületet felújításához lehet támogatást nyerni, továbbá a lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre. A kiírásból kiderül, hogy a magánszemélyeknek maximum négymillió forintot ítélhetnek meg, amihez legalább egymillió forint önerőt is fel kell mutatnia a jelentkezőnek. „Azok, akik a tanyasi életformát választják általában idősebbek, többen már ott is születtek. Vannak azonban fiatalok is, akik kiköltöznek, ők életteret szeretnének, ezért is van nagy jelentősége ennek a tanyafejlesztési pályázatnak” – hangsúlyozta Nagy Attila Gyula. A pályázatokat hétfőn reggel 8 órától lehet benyújtani a Herman Ottó Intézethez elektronikus úton, de postán is fel kell adni a dokumentációt a kiírónak. Üllésen és Mórahalmon is arra számítanak, hogy nagy lesz az érdeklődés a konstrukció iránt, vagyis gyorsnak kell lenni a pályázati anyagok feltöltésénél, nem szeretnék kockáztatni, hogy lecsússzanak a lehetőségről. Csányi László azt is elmondta portálunknak, hogy pár százezer forinttól néhány millióig terjed az az összeg, amit az egyes pályázatokon megnyerhetnek, és ez bár nem számít soknak, mégis hatalmas segítség a tanyai lakosságnak és a helyhatóságoknak egyaránt. A kiíró legkésőbb az ősz folyamán meghozza a döntést, míg a nyerteseknek 2019 áprilisáig meg is kell valósítaniuk elképzeléseiket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.