Írjon nekünk

Gazdaság

Több mint 800 millió jut az alföldi tanyákra – gazdálkodók is pályázhatnak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

tanya_videk_puszta01

A napelemes közvilágítást fejlesztenék Mórahalmon, míg Üllésen a tanyagondnoki szolgálat gépjárművére költenének abból a tanyafejlesztési pályázatból, amely három részből áll, és 807 milliós keretösszeggel írtak ki.

Települési és térségi fejlesztésekre idén 327 millió forint jut a pályázatból, 380 millióval támogatják a tanyagazdaságok indítását és fejlesztését, míg a lakóépületek felújítására és biztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre 100-at fordít a kormányzat. Mindhárom tanyafejlesztési pályázatnál szükség van önerőre is különböző mértékben.

„Mindig nyomon kísérjük ezeket a pályázatokat, amióta a polgári kormány jóvoltából kimondottan az alföldi tanyás területek számára létrehozták ezt a lehetőséget. Az külön öröm, hogy nemcsak az önkormányzat, hanem a tanyagazdák közül is sokan is pályáznak erre a forrásra. Ez nagy segítség számukra” – mondta el portálunknak Csányi László, Mórahalom alpolgármestere. A homokháti kisváros három különböző területen szeretne forrásokhoz jutni, egyrészt a tanyagondnoki szolgálat gépjárműveinek karbantartásához, ami azért fontos számukra, mert a településhez mintegy háromszáz kilométer tanyai úthálózat tartozik, így bizony a sokat futó járművekre folyamatosan kell költeni. Ehhez kapcsolódóan a szolgálat kollégáinak felszerelést is szeretnének vásárolni. „Gyakorlat részünkről, hogy a tanyai lakosság részére egészségügyi szűrőprogramokat szervezünk, ennek ellátására idén is pályázunk. Fontos hogy kivigyük hozzájuk azokat a szűréseket, amelyeket egyébként itt a járási központban igénybe vehetnének, sok idős ugyanis nem jön be a városba” – részletezte az alpolgármester.

Csányi elmondta, a külterületi közvilágítás fejlesztésére tavaly lehetett először forrásokat szerezni ezen pályázati konstrukció keretében, csomópontokhoz, dűlőutakhoz napelemmel működő világítótesteket tudtak kihelyezni, most ennek kiépítését folytatnák. Amennyiben kapnak forrásokat, azokat a buszmegállókat látják el közvilágítással, ahová a tanyáról feljönnek az emberek, így akár a munkába- vagy épp iskolába járást tennék komfortosabbá, magyarán nem kellene az érintetteknek a sötétben botorkálniuk. Az alpolgármester hangsúlyozta, ez a fejlesztés nem csupán kényelmi szempontokat szolgál, hanem a közbiztonságot is javítja. Hozzátette, Mórahalom nagyjából 6000 fős lakosságából 1600 fő él tanyákon, ami jelentős arány, ezért is tartják mindig szem előtt a külterületet érintő fejlesztéseket.

tanya_videk_puszta02

Üllésen is minden évben várják ezt a pályázatot, a 3200 lelkes település lakosságának nagyjából az egyharmada lakik a tanyavilágban. Nagy Attila Gyula polgármestertől megtudtuk, az elmúlt esztendőben a tanyagondnokok gépjárművére például téli gumi szettet nyertek, illetve GPS-t. „Már kértem az intézményvezetőt, hogy írja össze, mire lenne a leginkább szükségük a napi munka ellátásához mindhárom tanyagondnoki körzetben. Az autóra mindig tudnánk költeni, hiszen rengeteget megy, de volt év, amikor vérnyomásmérőket tudtunk vásárolni az elnyert összegből a tanyán élő lakosságnak” – részletezte.

Üllésen nemcsak a helyhatóság, hanem – akárcsak Mórahalmon – tanyatulajdonosok is jelentkeznek a kiírásra, számukra idén 100 millió forintos az összkeret. Lakóépületet felújításához lehet támogatást nyerni, továbbá a lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre. A kiírásból kiderül, hogy a magánszemélyeknek maximum négymillió forintot ítélhetnek meg, amihez legalább egymillió forint önerőt is fel kell mutatnia a jelentkezőnek. „Azok, akik a tanyasi életformát választják általában idősebbek, többen már ott is születtek. Vannak azonban fiatalok is, akik kiköltöznek, ők életteret szeretnének, ezért is van nagy jelentősége ennek a tanyafejlesztési pályázatnak” – hangsúlyozta Nagy Attila Gyula.

A pályázatokat hétfőn reggel 8 órától lehet benyújtani a Herman Ottó Intézethez elektronikus úton, de postán is fel kell adni a dokumentációt a kiírónak. Üllésen és Mórahalmon is arra számítanak, hogy nagy lesz az érdeklődés a konstrukció iránt, vagyis gyorsnak kell lenni a pályázati anyagok feltöltésénél, nem szeretnék kockáztatni, hogy lecsússzanak a lehetőségről. Csányi László azt is elmondta portálunknak, hogy pár százezer forinttól néhány millióig terjed az az összeg, amit az egyes pályázatokon megnyerhetnek, és ez bár nem számít soknak, mégis hatalmas segítség a tanyai lakosságnak és a helyhatóságoknak egyaránt. A kiíró legkésőbb az ősz folyamán meghozza a döntést, míg a nyerteseknek 2019 áprilisáig meg is kell valósítaniuk elképzeléseiket.

Egyetem

Ipari kihívásokra adtak választ az SZTE hallgatói

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Demola Demo Day elnevezésű eseményen mutatták be a különböző ipari kihívásokra adott innovatív megoldásaikat a programban részt vevő SZTE-s hallgatók. A 4 csapat 8 héten át dolgozott két ipari esettanulmányon, amelyet a program zárásaként az SZTE központi épület dísztermében mutattak be az ipari partnereknek.

Tovább olvasom

Hírzóna

A Gazdasági Versenyhivatal 1,2 milliárd forintra büntette a Facebookot

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A cég jogsértést követett el, amikor ingyenesként hirdette szolgáltatását nyitóoldalán és súgóközpontjában.

Tovább olvasom

Gazdaság

27 milliárd forintos kötvénykibocsátást hajt végre a Pick Szeged

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A kötvény lejárata 2029. december 6.

Tovább olvasom

Aktuál