Közélet

Spöttle a terrorveszélyről: Nem tudjuk, hol az ellenség!

Spöttle a terrorveszélyről: Nem tudjuk, hol az ellenség!

2017. augusztus 28., hétfő
Spöttle a terrorveszélyről: Nem tudjuk, hol az ellenség!
barcelona_terror_afp

A spanyolországi és a finnországi terrortámadások apropóján adott interjút a SZEGEDma hírportálnak Georg Spöttle. A szakértő azt reméli, hogy az utóbbi időszak tragédiáinak hatására határozottabban lépnek fel az illegális migráció ellen a mediterrán országok és az unió.

Interjúnk a spanyolországi terrortámadások után, de a brüsszeli és a londoni merényletek előtt készült.

A 2004-es madridi események után újból a terrortámadások miatt figyel a világ Spanyolországba, augusztus 17-18-án Barcelonában és a várostól 100 km-re eső Cambrilsben végrehajtott kettős merényletben - a legfrissebb

vasárnap

esti adatok szerint - összesen 16 embert gyilkoltak meg az Iszlám Állam marokkói származású terroristái, több mint százan sérültek meg. Az elkövetők évek óta Spanyolországban éltek, rajtuk kívül több százezer, a terrort nem támogató észak-afrikai lakik az Ibériai-félszigeten. „Az asszimmetrikus háború nehézsége, hogy hiába van ellenség, nem tudjuk, hogy kik ők és hol vannak” – fogalmazott

Georg Spöttle

biztonságpolitikai szakértő a SZEGEDms hírportálnak. Valószínűleg Európa több pontján is működnek alvó terrorista sejtek, akik ha megkapják a parancsot, vagy befejezik a robbantások előkészületeit, aktivizálódnak. Emlékeztetett rá, hogy Spanyolországban eredetileg még nagyobb pusztítást terveztek az iszlamisták. Augusztus 16-án Alcanar városában egy ház robbant fel. Először gázrobbanásra gyanakodtak, de később kiderült 120 darab propán- és butángázpalack, valamint házi készítésű robbanószerek segítségével kívántak terrortámadást elkövetni.

„Az események után keményebben fognak fellépni az évek óta megfigyelt radikálisok ellen a spanyol hatóságok” – vélekedett a szakértő. Spöttle a legfontosabbnak azt tartja, hogy ezeket elemeket gyűjtsék be, s toloncolják ki az unió területéről. Ezzel párhuzamosan az Európa felé irányuló illegális migrációt is meg kell fékezni, ellenőrizni szükséges az érkezőket, miközben „ma bemondásra vesznek fel adatokat, s elkönyvelik menekültnek, menedékkérőnek az érkezőket”. „Ez rövid, de elsősorban hosszabb távon beárnyékolja Európa biztonságát” – vélekedett. Nem zárja ki, hogy az olasz és a líbiai hatóságok erőteljesebb fellépése és a bekövetkező tél nyomán csábítóbbnak tűnhet Spanyolország felé venni az irányt az illegális bevándorlóknak – az erős határvédelem ellenére. Georg Spöttle szerint nem fogják átengedni a mintegy 700 ezer főnyi, főleg fekete-afrikai migránst Líbiából Marokkóba, vagy Algériába. Nem zárja ki, hogy újabb tengeri útvonalakat próbálnak kialakítani, például az afrikai partok mentén nyugati irányban haladnának, s később fordulnának észak felé. Ha azonban ez csődöt mond, akkor újból előtérbe kerülhet a szárazföldi, balkáni útvonal. Úgy látja, ennek előjele, hogy fokozódik a nyomás a magyar határnál is.

kirsi_kanerva_turku_keseles

Miközben Szegeden ennek ellenére is nyugalom honol, testvérvárosát, a finnországi Turkut az odalátogatók szintén a béke szigeteként jellemezték. Északi rokonnépünknél gyakorlatilag a II. világháború óta nem történt terrorcselekmény. Egészen augusztus 18-ig, amikor - a 2015-ös migrációs hullámmal - Marokkóból érkező, korábban kiutasított merénylő

két embert ölt meg

, s további ötöt sebesített meg késével. Az elkövető tagadja, hogy terrorista lenne, de a hatóságok terrorcselekményként sorolták be bűntettét. „Itt egyértelműen a hatóságok gyengeségéről beszélhetünk, hiszen egy elutasított menedékkérő az elkövető. Németországban hasonló problémákkal küzdenek, ott több százezer érintett tartózkodik. Nem toloncolják ki őket, vagy humanitárius okokból, vagy mert az anyaország nem küld visszafogadó nyilatkozatot. Ezek az emberek pedig a munkanélküliség, az unalom miatt a radikális eszmék hatása alá kerülhetnek. Sajnos a terroristák számára hatalmas potenciált rejtenek ők” – fogalmazott a szakértő.

Abderrahman Mechkah

, a turkui merénylő szándékosan nemi alapon gyilkolt, nőkkel akart végezni. Spöttle ennek ellenére nem számít arra, hogy a baloldali, liberális feminista mozgalmak tagjai elismernék a migráció veszélyeit, még ezek hatására sem. „Soha nem fogják elismerni, hogy az iszlám nem kezeli egyenrangúan a nőket. Szaúd-Arábiában még jogosítványuk sem lehet a hölgyeknek, nem lehetnek újságírók, csak a férjük engedélyével hagyhatják el a házukat vagy fiútestvéreik kíséretében. Ezt azonban az elvakult liberálisok képtelenek belátni” – vélekedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.