Kultúra

Templomot épít a Szeged-csanádi Egyházmegye

Templomot épít a Szeged-csanádi Egyházmegye

2017. augusztus 31., csütörtök
Templomot épít a Szeged-csanádi Egyházmegye

Még az idén elkezdődhet egy templom építése a Békés megyei Tarhoson a Szeged-csanádi Egyházmegye beruházásában - válaszolta csütörtökön az MTI megkeresésére a szervezet kommunikációs osztálya.

Mint írják, az önkormányzat kereste meg a templom építésének ötletével

Kiss-Rigó László

püspököt, aki támogatásáról biztosította a tarhosi polgármestert, hiszen a településen sem imaház, sem kápolna, sem templom nincs. "A püspök részéről továbbá azért is mutatkozott fogadókészség az új templom építésével kapcsolatban, mert - a tapasztalatok szerint - minden közösségnek, amelynek temploma épül, nő az összetartó ereje, és új távlatok, új remények fogalmazódnak meg egy teljesebb jövő reményében" - közölték. A templom a Békési úton épülhet meg, a falu történeti központjában, másodlagos centrumában. Az épület alapterülete a tervek szerint 155 négyzetméter lesz, 40-50 hívő befogadására lesz alkalmas, és lesz egy 15 méter magas tornya is, amely Tarhos legmagasabb építménye lesz. "Így, bízunk benne, hogy szimbólumként is funkcionál majd" - írják. A templomtér 70 négyzetméteres lesz, terveznek bele gyóntatószobát, szentélyt, sekrestyét és egy közösségi teret. Az egyházmegye jogerős építési engedéllyel rendelkezik, így hamarosan indulhat a kivitelező úgynevezett versenyeztetéses kiválasztása. A tervek szerint a templom építése még az idén elkezdődhet, befejezése 2018 nyarára várható. A templom pontos beruházási költségével kapcsolatban - a közbeszerzési eljárás lezárulta előtt - az egyházmegye nem kívánt tájékoztatást adni. Annyi tudható, hogy egy 2017. július 12-ei, módosított támogatói okirat alapján az egyházmegyének 4,1 milliárd forintnyi fejlesztési támogatást biztosított a kormány, amelyből több projekt valósítható meg. Az egyházmegye nem végzett számításokat, hogy a 845 lelket számláló településen hány katolikus hívő él, de - mint írják - örömmel várják a testvéregyházak jelentkezését is, amennyiben szertartásaikat az új templomban szeretnék tartani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.