Szeptemberben indul a magyar felnőttek képesség és kompetencia mérése

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeptember 1-jén indul az OECD nemzetközi felnőtt képesség- és kompetenciamérési programjának magyarországi felmérése Magyarországon – jelentette be Hornung Ágnes.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság felzárkózása a termelékenység folyamatos növelésével, a magyar vállalkozások és a munkaerő versenyképességének javításával képzelhető el, ezért kiemelten fontos az Európai Unió (EU) által is támogatott PIAAC kompetencia-felmérés.

Pölöskei Gáborné, az NGM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára előadásában ismertette: a projektet az NGM, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) konzorciumi együttműködésében az OECD előírásainak megfelelően valósítják meg 1,1 milliárd forintból, az adatok feldolgozását is beleértve, 2020 végéig.

A PIAAC a felnőttek készségeiről eddig készített legátfogóbb nemzetközi összehasonlító vizsgálat, amely pontos képet ad arról, hogy a 16-65 év közötti felnőttek mennyire használják képességeiket munkájuk során.

Hornung Ágnes hangsúlyozta, hogy az, aki időt és energiát áldoz a kérdőívek kitöltésére, végső soron a magyar versenyképesség javításához és ezzel egyben a magasabb életszínvonal megteremtéséhez járulhat hozzá.

Pölöskei Gáborné beszélt arról is, hogy a felmérés tényeken alapuló szakpolitikák és reformok kidolgozását is segíti, valamint adatokat és elemzéseket biztosít az oktatási alrendszerek – a köznevelés, a szakképzés, a felnőttképzés – szakmai fejlesztéséhez.

Janák Katalin, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője elmondta, hogy a felmérést az elmúlt években 33 országban végezték el, Magyarországon körülbelül 8 hónapon át tart majd az adatgyűjtés. A KSH kérdezőbiztosai személyesen keresik fel a tudományos módszertan segítségével reprezentatív módon 250 településről kiválasztott 6 ezer embert.

A felmérés egy számítógépen kitöltött háttérkérdőívből, valamint számítógépen vagy papíron egyaránt megoldható feladatokból áll. A válaszadás önkéntes és név nélküli, minden kitöltő 5 ezer forintos ajándékutalványban részesül – tette hozzá.

Előző sztori

Novák: 1,1 milliárd forintos pályázat mini bölcsődék létesítésére

Következő sztori

Ahmed H. pere – A legfőbb ügyész a Kúriához fordult jogorvoslatért