Közélet

Segíti a kormány a kisgyermekesek foglalkoztatását

Segíti a kormány a kisgyermekesek foglalkoztatását

2017. augusztus 1., kedd
Segíti a kormány a kisgyermekesek foglalkoztatását

Juttatásokkal, adókedvezményekkel és uniós támogatásból finanszírozott programokkal is segíti a kormány a kisgyermeket nevelők munkába állását, a rugalmas foglalkoztatást, a munka és a magánélet összehangolását - írta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára Szél Bernadett kérdésére reagálva.

Az LMP társelnöke július 17-én fordult Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez azzal a kérdéssel, hogy a kormány miképpen tervezi megkönnyíteni a gyermeküket egyedül nevelők munkába állását. Az államtitkár az Országgyűlés honlapján kedden közzétett válaszában ismertette: a GYED Extra a gyermekgondozási szabadságon lévők foglalkoztatását segíti a pénzbeli ellátások elvesztése nélkül, a Munkahelyvédelmi Akció keretében pedig több mint 34 ezer - gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban vagy gyermeknevelési támogatásban részesülő - munkavállaló részesül foglalkoztatói adókedvezményben havonta. A kisgyermekesek foglalkoztatását segítő, uniós támogatású munkaerőpiaci programokra közel 500 rugalmas foglalkoztatási szempontú cég pályázott. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy átalakult a gyermekek napközbeni ellátásának rendszere is, új intézménytípusok - többek között munkahelyi bölcsődék - létesültek, a bölcsődei férőhelyek száma pedig 14 ezres növekedéssel 60 ezerre emelkedik 2018-ig. Az egyedülálló munkanélküli szülők munkaerőpiaci integrációját képzések, személyre szabott szolgáltatások, támogatott foglalkoztatások, valamint mobilitási és lakhatási támogatások is segítik: az "Út a munkaerő piacra" programba júniusig 3 ezer kisgyermekes szülőt ért el, az Ifjúsági Garancia Program pedig az első fél évben közel 57 ezer 25 év alatti fiatal - köztük sok szülő - foglalkoztatását támogatja - áll a közleményben. Az NGM államtitkára arra számít, hogy a vállalkozóvá válást segítő mentorálásoknak és tőketámogatásoknak köszönhetően 2020-ig összesen több mint 9 ezer új vállalkozás jöhet létre. Lepsényi István felidézte, hogy a Munka Törvénykönyve a 3 éven aluli gyermeket, illetve három vagy több gyermek esetén az 5 éven aluli gyermeket nevelő szülő részmunkaidős foglalkoztatását biztosítja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.