Közélet

Magyar szakemberek is részt vesznek egy új terrorellenes kezdeményezésben

Magyar szakemberek is részt vesznek egy új terrorellenes kezdeményezésben

2017. augusztus 4., péntek
Magyar szakemberek is részt vesznek egy új terrorellenes kezdeményezésben

Magyar szakembereknek, kutatók is részt vesznek egy új, terrorakciók megelőzésére létrejött kezdeményezésben, többi között a szakmai háttér kialakítása, szoftverfejlesztés, a rendszer tesztelése lesz a feladatuk - mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán pénteken.

Horváth Józsefet

arról kérdezték, hogy terrorakciók megelőzésére nyolc európai uniós ország tizenhat szervezetének együttműködésével jött létre a RED-Alert (Real-time Early Detection and alert system - valós idejű megelőző- és jelzőrendszer) elnevezésű európai projekt. A kezdeményezés a mesterséges intelligencia és a hálózatkutatás módszereit használja fel. A projekt résztvevői azzal segítik a bűnüldözést, hogy megpróbálják feltárni azokat a kapcsolati hálókat, internetes hálózatokat, amelyeket használva valaki fokozatosan radikalizálódva eljut addig, hogy részt vegyen egy terrorakció előkészítésében - ismertette. Megjegyezte: nagyon fontos ez a kutatás, ki kell használni a számítógépek adta lehetőségeket, de ez önmagában nem elég, a felderítésnél az emberi munkára is szükség van. Horváth József hangsúlyozta, a terrorszervezetek közül az Iszlám Államnál újdonságként tapasztalták, hogy a toborzásban, az ideológiai meggyőzésben fontos szerepet szán az internetnek, ennek feltérképezésében lehet szerepe az új kezdeményezésnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.