/

Kinőtte gyermekbetegségeit a The Beast Within

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

the_beast_within_temperance_coverKözépiskolásként ragadtak hangszert a szegedi death metal brigád tagjai, bő egy évvel első nagylemeze megjelenése után új dallal jelentkezik a banda, tavasszal pedig kislemez várható.

2011 júniusában, saját bevallásuk szerint egy véletlen nyomán alakult meg a death metal vonalat képviselő, jelenleg Magyar Marcell (vokál), Szűcs Bendegúz (gitár), Bécsi Botond (gitár) és Zelei Krisztián (dob) felállásban működő The Beast Within. „Botonddal már ismertük egymást, Bendegúzzal pedig egy középiskolába jártunk, Krisztiánt pedig Bendegúznak ajánlotta egy ismerős, így kerültünk össze, beszéltük, hogy jó lenne alapítani egy együttest, de akkor még semmilyen komoly elképzelésünk nem volt” – mesélt a kezdetekről a banda énekese.

„Összeültünk úgy, hogy én nem ismertem senkit, de hamar kiderült, hogy ugyanazokat a zenekarokat szeretjük és Botonddal beszéltünk, hogy mindketten gitározunk és egy közös ismerős tanácsolta, hogy csináljunk egy bandát, Marci pedig jelentkezett, hogy ő énekelni akar” – fogalmazott Bendegúz. „Először kinevettük, de végül jól bevált” – tette hozzá nevetve.

Tudatosnak tűnő véletlen

A csapat tagjai ekkor nagyrészt 16 évesek voltak, szinte gyerekfejjel kezdtek el próbálni, a banda a fennállásának első másfél évében feldolgozásokat játszott. „Akkor még kicsit máshogy zajlottak a próbák, a szétszórtság volt a jellemző elment vele az egész nap” – mondta el Marcell. Kiemelte, hogy most már sokkal hatékonyabb a zenekar működése, már jól bejáratott módja alakult ki a próbáknak bemelegítéssel, a számlista lejátszásával, a kritikus részek gyakorlásával vagy dalírással.

„Nem igazán tudtuk még akkor, hogy milyen számokat is szeretnénk írni, játszottunk Parkway Drive, Carnifex és Suicide Silence dalokat, de a saját világunk megtalálása még távoli célnak tűnt ekkoriban” – részletezte Bendegúz

Az indulást követő időszak az összeszokásról, az útkeresésről szólt, azzal telt, hogy minden tag próbálta megtalálni az erősségét, kialakult a megosztás a gitárok terén, Botond inkább a riffelés híve, míg Bendegúz a szólózásban van otthon.

„Visszagondolva olyan, mintha tudatosan hoztuk volna meg azt a döntést, hogy az első másfél évben csak összeszoktunk és zenélgettünk, de nem erről van szó, akkor ez véletlenül alakult így, ez tűnt jónak, úgyhogy így csináltuk, de utólag visszagondolva így volt a legjobb – szögezte le Marcell.

https://www.youtube.com/watch?v=cE1it1w-zW8

A feldolgozások sokszori gyakorlása parlagon tartotta a banda kreatív erőit, így mikor saját dalok szerzésébe fogtak, gyorsan haladt a számírás, fél év alatt hét saját dal született a nagylemez előtt. Bendegúz elmondása szerint ekkor még ezek is csak próbálkozások voltak, készültek jó és kevésbé jó tételek, de arra a célra tökéletesen megfeleltek, hogy a The Beast Within egy koncertprogrammal színpadra tudjon állni.

A banda első hangzóanyaga egy három számos demó volt, melyet 2012 januárjában rögzítettek.„Ez a kislemez elég kezdetlegesre sikerült, érződtek rajta a gyermekbetegségek, nem a zene terén, hanem a felvételek terén, nem csak mi voltunk tapasztalatlanok, hanem a felvételt készítő illető is, így nem győzött meg minket a végeredmény, megfizettük a tanulópénzt” – árulta el Marcell. Hozzáfűzte: promóciós anyagként megállta a helyét a felvétel, megmutatta, hogy nagy vonalakban mi várható az együttestől.

Az első EP-t követően szegedi koncertekkel telt a banda következő éve, Az első fellépést a zenekar próbaterme, a Szentély tulaja szervezte az egykori Rongy Kocsmában, 2012 márciusában. „A koncert jól sikerült, nem mondanám hibátlannak, ami akkor frusztrált minket, de utólag visszagondolva kiváló debütáló koncertnek bizonyult” – mesélte Marcell.

A következő mérföldkövet 2013 nyara jelentette a zenekar számára, ugyanis a gyulai No Silence stúdióban Simon István keze alatt felvettek egy új számot “As Scavengers March” címmel, amely egy újrakevert verzióban a nagylemezre is felkerült.

„Ez hatalmas lendületet adott, végre csináltunk egy profi felvételt. Egyikünk sem volt még profi stúdióban, ekkor tapasztaltunk először ilyet, külön haszonként éltük meg, hogy csak egy számot vettünk fel, de tapasztalat nélkül ez is nagy falatnak bizonyult” – tudtuk meg az énekestől.

2014. és 2016. közt alkotói szünetre vonult vissza a banda, kettő kivételével ekkor születtek meg a tavaly májusban megjelent „Temperance” címre keresztelt nagylemez dalai, szám szerint hét darab. Az együttes elárulta, hogy ekkor lassan haladtak a dalokkal, próbálták minél tudatosabban felépíteni a számokkal, a folyamatos csiszolások miatt két és fél évig tartott a lemez szerkesztése, a The Gleaner című dal például egy évig készült.

Legyen valami új

„Nem mondanám egységesnek a nagylemezt, de valószínűleg a tavasszal érkező EP-nk sem lesz az, kialakulóban van a saját stílusunk, de azt szeretnénk, hogy az EP valamiben más legyen, valami újat hozzon” – mondta el Bendegúz. Hangsúlyozta, hogy gyorsan tudnának írni négy olyan dalt, ami az albumon volt, de nem ez a cél. A tavasszal érkező új anyagról ezen felül egyelőre annyit árult el a banda, hogy az arany középút megtalálásáról szól majd, illetve egy kis harmóniát is terveznek belecsempészni, mivel elég extrém maga a zene.

„Lesznek hasonló témák az új EP-n, mint eddig, de próbálunk újdonságot belecsempészni a dalokba, illetve még inkább strukturálttá tenni a számokat, szeretnénk a saját hangunkat megtalálni, az egyediséget helyezzük a középpontba” – részletezte Botond. Bendegúz hozzáfűzte: kevésbé lesznek bonyolultak a dalok, de ez nem feltétlenül fog rajtuk érződni, mert bár nem lesz annyira technikás az anyag, mégis komplex lesz, máshogy találja majd meg technikás vonalat.

Az első ízelítőt ősszel kapjuk majd meg, ráadásul egy animált videót is tervez hozzá az együttes. Videoklip-készítésben egyelőre nem gondolkodnak, mert egy költséges videó árát inkább stúdiózásra fordítják. „Nekünk az többet ér, ezen a színtéren a koncert és a zene számít, erős hangzóanyag és koncertműsor nélkül nem ér sokat egy klip sem” – vallja Marcell.

A The Beast Within a közeljövőben koncertek terén pihenőt tart egy jövő heti fellépés kivételével, mivel jelenleg basszusgitáros nélkül működik a banda. Terveik szerint amint sikerül pótolni a taghiányt, újra koncertezésbe fognak, szeretnének minél több helyre ellátogatni.

„Tavaly szeptemberben kezdtük el koncertezni az albummal, és rá kellett jönnünk, hogy nem olyan egyszerű dolog ez, mint elsőre látszik: rengeteget számít az ismeretség, közelről sem elég az, ha jó zenét játszol” – foglalta össze a tapasztalatokat Bendegúz. A tanulságokat levonva a zenekar tovább megy a megkezdett úton, az a legfontosabb számunkra, hogy minél több emberhez el tudják juttatni a zenéjüket és ismeretlen emberek véleményét is megismerjék a munkásságukat.

„A koncertszervezés terén is ki kellett járnunk a tanuló éveket, mert nagyon fiatalon kezdtünk neki. Bőven kaptunk segítséget, itt Szegeden Kiss Tamástól, illetve más koncerteknél a Sleepless zenekartól” – emelte ki az énekes.

A fellépésekben beálló pihenő előtt az utolsó alkalom, amikor élőben lehet hallgatni a The Beast Within muzsikáját, a Grand Café Várkertben adódik augusztus 14-én, hétfőn a brit Napoleon , a Sequence, a Wishes és a Kimondhatatlan társaságában Részletek a koncertről ITT.

Előző sztori

Úszás: a francia tenger kihozta a legjobbat Novoszáth Melindából

Következő sztori

Koszovói migránsokat tartóztattak fel Röszkénél