Hírzóna

Játékosan sajátíthatták el a bűnmegelőzés alapjait + FOTÓK

Játékosan sajátíthatták el a bűnmegelőzés alapjait + FOTÓK

2017. augusztus 29., kedd
Játékosan sajátíthatták el a bűnmegelőzés alapjait + FOTÓK

Módszerek ismertetésével, gyakorlatokkal, képzésekkel és közösségi rendezvények által megvalósított „Generációk Biztonsága” című projekttel a bűnmegelőzés fontosságára irányították a szakemberek a figyelmet.

A projekt zárórendezvényén a pályázó Bűnmegelőzési és Oktatási Szolgáltató Központ Egyesület vezetője,

Kispéter Andrea

elmondta, a sikeres bűnmegelőzési tevékenységet csak társadalmi együttműködéssel lehet megfelelően végezni. Ebben partnerük volt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft. és az ÁGOTA Alapítvány is. A Belügyminisztérium által kiírt pályázatra készült projektjük keretében többek között olyan programokat szerveztek, amelyek a család minden tagja számára informatívak voltak, elérve ezzel azt is, hogy erősítsék a lakosság és a hatóság közötti bizalmat, a fiatalok jogkövető életmódra nevelését, hangsúlyt fektessenek a prevencióra, emellett kitértek a szabadidő hasznos eltöltésére is.

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit

, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója ismertette, az elvégzett munka értékét abban látja, hogy olyan programokat hívtak életre közösen, amelyben a diákok cselekvők, a szülők pedig partnerek voltak. Minden résztvevő szinergiában, egymást erősítve dolgozott, országos szinten is jó példát mutatva. „Cél volt feltárni és nyíltan kommunikálni azokat a veszélyeket, amelyek körülvesznek bennünket és a gyermekeket” – emelte ki.

Rádi Norbert

r. ezredes, főkapitány-helyettes is az együttműködés eredményét hangoztatta, amely által több generációnak adhattak át a mindennapokban is hasznos preventív jellegű információkat.

Veprik Róbert

, a Szegedi Vadaspark igazgatója elmondta, a rendőrséggel hosszú évek óta dolgoznak együtt, többek között a természetkárosítással kapcsolatos bűncselekmények felderítésében is. Véleménye szerint a tudatlanságból eredően bárkiből válhat bűnelkövető, éppen ezért fontosnak tartja az információátadást, felvilágosítást, részvételt az ezt megalapozó projektekben. A Gedói Általános Iskola 3.a osztályos diákjai fél éven keresztül olyan témákkal is találkozhattak, mint a közlekedésbiztonság, káros szenvedélyek, veszélyes szerek.

Mózesné Toronykőy Márta

, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője a Kék Tér pilot-program tapasztalatait ismertette. A tizenegy témát feldolgozó foglakozások keretében pedagógus végzettséggel is rendelkező rendőrtisztek adták át a legfontosabb tudnivalókat. A program alapját a „Zita, Miki és a két kutya kalandjai" című foglalkoztató munkafüzet adta. Kitért rá, a szakemberek tartottak sportrendezvényt is a bűnmegelőzés jegyében az ÁGOTA Alapítvány gyermekeinek bevonásával, valamint családi napot az általános iskolások és hozzátartozóik körében.

Gyurikné Vass Angéla

, a Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője ismertette, a tanulók saját élményeikre alapozva ismerkedhettek bűn- és balesetmegelőzési tudnivalókkal. A Kék Tér programon belül a tanítók kaphatnak kézikönyvet és olyan segédanyagokat, amelyek rendőrszakmai ismereteket nyújtva könnyítik a munkájukat az egyes tanórákba beépítve.

Sipos Márta

, a résztvevő harmadikosok osztályfőnöke azért ajánlotta a kollégáknak a programot, mert a prevenciót és az ismeretátadást soha nem lehet elég korán kezdeni. Szerinte a gyermekek a rájuk irányuló veszélyekre nincsenek igazán felkészülve, közülük sokan túl korán önállósodnak. Ezért is fontos az, hogy különböző eszközök bemutatása által – mint például a részeg-szemüveg – közvetlen tapasztalatot szerezve bővíthették ismereteiket. Nagy sikert aratott a gyermekek körében a „Lépésről lépésre a biztonságért” társasjáték, amely a közösségépítésben is az osztály előnyére vált. A tanító elmondta, a programban nem a félelemkeltés volt a cél, hanem a tudatos óvatosságra nevelés. A jövőben már a pedagógusok adhatják át a legfontosabb információkat a diákoknak, a programról szülők részéről is pozitív visszajelzések érkeztek.

Illés István

r. alezredes, a Szertelen-kék Alapítvány elnöke kitért a generációk találkozására a zene nyelvén keresztül, Cseh Tamás egyik szerzeményével prezentálta törekvéseinek legfőbb üzenetét.

Tóthné Bartók Erzsébet

fejlesztőpedagógus a „Legyen a művészet a szenvedélyed” programelem kapcsán elmondta, a jobb agyféltekés rajz-tanfolyam immáron tizenkilenc végrehajtási intézményben működik sikerrel. A módszerrel a fogvatartottak képességterületeit indirekt módon fejlesztették. A boldogságérzés újabb feladatok elvégzésére sarkallja őket, amelyben a további fejlődés lehetősége is benne van, ez az ún. Flow-élmény. Megjegyezte, 2016-tól a program Jobb agyféltekés vizuális képességfejlesztés néven, valamint az erre ráépülő Színes jobb agyféltekés vizuális képességfejlesztés akkreditált képzésként is elérhető pedagógusok és hivatásos rendészeti tisztek számára is, amelyek teljesítése kreditpontokat ér. A cél, minél több iskolához eljuttatni a képzést, valamint a továbbiakban egy módszertani kiadvány elkészítése, amely a gyakorlati életben segíti a pedagógusokat. A „Generációk Biztonsága” projekt értékelésének zárásaként

Gratzer-Sövényházi Edit

rendőr alezredes, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács titkárságvezetője kiemelte, a főpályázó és a projekt valamennyi résztvevője egyedülálló összefogásról tett tanúbizonyságot. Az ismeretanyag átadásánál a családok elérése a legnehezebb feladat, az oktató-nevelői tevékenységet a gyermekeknél kezdik, de a kollégák eljuttatják az ismeretanyagot az idősebbekhez is, megalapozva egy biztonságosabb világ megteremtését. A szakemberek egyetértettek abban, hogy a jó gyakorlatot érdemes tovább folytatni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.