Játékosan sajátíthatták el a bűnmegelőzés alapjait + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Módszerek ismertetésével, gyakorlatokkal, képzésekkel és közösségi rendezvények által megvalósított „Generációk Biztonsága” című projekttel a bűnmegelőzés fontosságára irányították a szakemberek a figyelmet.

A projekt zárórendezvényén a pályázó Bűnmegelőzési és Oktatási Szolgáltató Központ Egyesület vezetője, Kispéter Andrea elmondta, a sikeres bűnmegelőzési tevékenységet csak társadalmi együttműködéssel lehet megfelelően végezni. Ebben partnerük volt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft. és az ÁGOTA Alapítvány is. A Belügyminisztérium által kiírt pályázatra készült projektjük keretében többek között olyan programokat szerveztek, amelyek a család minden tagja számára informatívak voltak, elérve ezzel azt is, hogy erősítsék a lakosság és a hatóság közötti bizalmat, a fiatalok jogkövető életmódra nevelését, hangsúlyt fektessenek a prevencióra, emellett kitértek a szabadidő hasznos eltöltésére is.

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója ismertette, az elvégzett munka értékét abban látja, hogy olyan programokat hívtak életre közösen, amelyben a diákok cselekvők, a szülők pedig partnerek voltak. Minden résztvevő szinergiában, egymást erősítve dolgozott, országos szinten is jó példát mutatva.
„Cél volt feltárni és nyíltan kommunikálni azokat a veszélyeket, amelyek körülvesznek bennünket és a gyermekeket” – emelte ki. Rádi Norbert r. ezredes, főkapitány-helyettes is az együttműködés eredményét hangoztatta, amely által több generációnak adhattak át a mindennapokban is hasznos preventív jellegű információkat. Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója elmondta, a rendőrséggel hosszú évek óta dolgoznak együtt, többek között a természetkárosítással kapcsolatos bűncselekmények felderítésében is. Véleménye szerint a tudatlanságból eredően bárkiből válhat bűnelkövető, éppen ezért fontosnak tartja az információátadást, felvilágosítást, részvételt az ezt megalapozó projektekben.

A Gedói Általános Iskola 3.a osztályos diákjai fél éven keresztül olyan témákkal is találkozhattak, mint a közlekedésbiztonság, káros szenvedélyek, veszélyes szerek. Mózesné Toronykőy Márta, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője a Kék Tér pilot-program tapasztalatait ismertette. A tizenegy témát feldolgozó foglakozások keretében pedagógus végzettséggel is rendelkező rendőrtisztek adták át a legfontosabb tudnivalókat. A program alapját a „Zita, Miki és a két kutya kalandjai” című foglalkoztató munkafüzet adta. Kitért rá, a szakemberek tartottak sportrendezvényt is a bűnmegelőzés jegyében az ÁGOTA Alapítvány gyermekeinek bevonásával, valamint családi napot az általános iskolások és hozzátartozóik körében. Gyurikné Vass Angéla, a Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője ismertette, a tanulók saját élményeikre alapozva ismerkedhettek bűn- és balesetmegelőzési tudnivalókkal. A Kék Tér programon belül a tanítók kaphatnak kézikönyvet és olyan segédanyagokat, amelyek rendőrszakmai ismereteket nyújtva könnyítik a munkájukat az egyes tanórákba beépítve. Sipos Márta, a résztvevő harmadikosok osztályfőnöke azért ajánlotta a kollégáknak a programot, mert a prevenciót és az ismeretátadást soha nem lehet elég korán kezdeni. Szerinte a gyermekek a rájuk irányuló veszélyekre nincsenek igazán felkészülve, közülük sokan túl korán önállósodnak. Ezért is fontos az, hogy különböző eszközök bemutatása által – mint például a részeg-szemüveg – közvetlen tapasztalatot szerezve bővíthették ismereteiket. Nagy sikert aratott a gyermekek körében a „Lépésről lépésre a biztonságért” társasjáték, amely a közösségépítésben is az osztály előnyére vált. A tanító elmondta, a programban nem a félelemkeltés volt a cél, hanem a tudatos óvatosságra nevelés. A jövőben már a pedagógusok adhatják át a legfontosabb információkat a diákoknak, a programról szülők részéről is pozitív visszajelzések érkeztek.

Illés István r. alezredes, a Szertelen-kék Alapítvány elnöke kitért a generációk találkozására a zene nyelvén keresztül, Cseh Tamás egyik szerzeményével prezentálta törekvéseinek legfőbb üzenetét. Tóthné Bartók Erzsébet fejlesztőpedagógus a „Legyen a művészet a szenvedélyed” programelem kapcsán elmondta, a jobb agyféltekés rajz-tanfolyam immáron tizenkilenc végrehajtási intézményben működik sikerrel. A módszerrel a fogvatartottak képességterületeit indirekt módon fejlesztették. A boldogságérzés újabb feladatok elvégzésére sarkallja őket, amelyben a további fejlődés lehetősége is benne van, ez az ún. Flow-élmény. Megjegyezte, 2016-tól a program Jobb agyféltekés vizuális képességfejlesztés néven, valamint az erre ráépülő Színes jobb agyféltekés vizuális képességfejlesztés akkreditált képzésként is elérhető pedagógusok és hivatásos rendészeti tisztek számára is, amelyek teljesítése kreditpontokat ér. A cél, minél több iskolához eljuttatni a képzést, valamint a továbbiakban egy módszertani kiadvány elkészítése, amely a gyakorlati életben segíti a pedagógusokat. A „Generációk Biztonsága” projekt értékelésének zárásaként Gratzer-Sövényházi Edit rendőr alezredes, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács titkárságvezetője kiemelte, a főpályázó és a projekt valamennyi résztvevője egyedülálló összefogásról tett tanúbizonyságot. Az ismeretanyag átadásánál a családok elérése a legnehezebb feladat, az oktató-nevelői tevékenységet a gyermekeknél kezdik, de a kollégák eljuttatják az ismeretanyagot az idősebbekhez is, megalapozva egy biztonságosabb világ megteremtését. A szakemberek egyetértettek abban, hogy a jó gyakorlatot érdemes tovább folytatni.

no images were found

Előző sztori

Kajak-kenu: megduplázta világbajnoki címeit Medveczky Erika

Default thumbnail
Következő sztori

Visszatéríti a MÁV-Start a keddi sztrájk miatt meghiúsuló utazások árát

Legutóbbi hasonló cikkek