Közélet

Helyettes államtitkár: ma már nem szégyen Magyarországon kisebbséghez tartozni

Helyettes államtitkár: ma már nem szégyen Magyarországon kisebbséghez tartozni

2017. augusztus 27., vasárnap
Helyettes államtitkár: ma már nem szégyen Magyarországon kisebbséghez tartozni

Ma már nem szégyen Magyarországon kisebbséghez tartozni, hiszen az állam minden törekvésükben támogatja a kisebbségeket - hangoztatta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár vasárnap Gárdonyban, a Magyarországi nemzetiségek fiataljainak találkozója nyitórendezvényén.

Fülöp Attila

kiemelte, hogy 2018-ban a nemzetiségek támogatása tovább emelkedik, 10,3 milliárd forint lesz, ami háromszorosa annak, amit 2010-ben ilyen célokra fordítottak. A helyettes államtitkár a háromnapos találkozót különlegesnek nevezte, mert ugyan a nyár folyamán több mint tízezer gyerek részvételével 470 nemzetiségi tábort támogattak, de Gárdonyban nem egy-egy nemzetiség különálló tábora zajlik, hanem valamennyi Magyarországon őshonos kisebbség jelen van. Idén 13 nemzetiségből csaknem száz fiatal érkezik, és megismerhetik egymás kultúráját, identitását - tette hozzá. Fülöp Attila fontosnak nevezte a tábort azért is, mert az önazonosságát vesztő Európában a programok erősítik a fiatalok identitását. Úgy fogalmazott, nincs más lehetőség, mint hogy a magyarság jó és kiegyensúlyozott kapcsolatot tartson fenn azokkal, akikkel együtt él. Az utóbbi időszakban ez a kapcsolat sokat javult, a magyar kormány ebben példát szeretne mutatni azoknak az országoknak, ahol a magyarok élnek kisebbségben.

Kiszely András

, a tábort a Magyarországi Német Fiatalok Közösségével közösen szervező Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezetének elnöke arról beszélt, hogy a nemzetiségi identitás a legfontosabb kincs a nemzetiségi fiatalok kezében, ehhez a saját hagyományok ápolása elengedhetetlen. Mindezt a tábor immár második alkalommal segíti - fűzte hozzá. A tábornak helyet adó Velencei-tavi Vízi Sportiskolában kerekasztal-beszélgetéseket rendeznek különböző, a nemzetiségi fiatalokat érintő témákban, de a résztvevőknek lehetőségük lesz megismerni egymás kultúráját, gasztronómiáját is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.