Közélet

Francia katonák közé hajtott egy autós Párizsban

Francia katonák közé hajtott egy autós Párizsban

2017. augusztus 9., szerda
Francia katonák közé hajtott egy autós Párizsban
parizs_terror_epa

Járművel hajtott francia katonák közé egy ismeretlen Párizs Levallois-Perret nevű elővárosában szerda reggel, hat katona megsérült, közülük hárman súlyosan. A támadó még szökésben van, és az ügyben a párizsi ügyészég terrorellenes részlege indított vizsgálatot.

A sötét színű jármű – szemtanúk elmondása alapján valószínűleg egy BMW – elhajtott a helyszínről. A hatóságok elemzik a térfigyelő kamerák felvételeit, és nagy erőkkel keresik az elkövetőt. Az autó vezetője minden jel szerint szándékosan hajtott a Sentinelle terrorellenes hadművelet keretében járőröző katonák közé, de a támadó indítékát egyelőre nem ismerik – mondta egy rendőrségi forrás. Az a fejlemény, hogy az ügyészség terrorellenes részlege vette át a nyomozást, azt jelzi, hogy a hatóságok kitervelt terrortámadásként kezelik az esetet. A francia főváros északnyugati peremén fekvő Levallois-Perret polgármestere a BFMTV-nek elmondta: a jármű egy szűk zsákutcából hajtott ki és hirtelen, nagy sebességgel rohant bele a laktanyájukat éppen elhagyó katonák csoportjába. “Minden kétséget kizáróan szándékos támadásról van szó” – mondta Patrick Balkany. Florence Parly védelmi miniszter azt közölte, hogy a katonák közül hárman sérültek meg súlyosabban, de állapotuk nem életveszélyes. Franciaországban 2015 novembere óta rendkívüli állapot van érvényben, miután az utóbbi két évben több mint 230 embert öltek meg iszlamista indíttatású támadásokban. A legutóbbi merényletek, illetve merényletkísérletek kifejezetten a francia biztonsági erőket vették célba Párizs jól ismert, jelképes helyszínein: a Champs-Élysées sugárúton, a Louvre közelében, illetve a Notre Dame katedrálisnál. A 2015-ös párizsi terrortámadások után indított Sentinelle nevű művelet keretében országszerte több ezer katonát vezényeltek az utcákra járőrözni.

Meglőttek és őrizetbe vettek egy férfit Észak-Franciaországban

Meglőttek és őrizetbe vettek a rendőrök egy férfit az autópályán Franciaország északi részén, de egyelőre nem világos, hogy ez összefügg-e a katonák ellen reggel Párizs közelében elkövetett gázolásos támadással – jelentette szerda délután a BFM TV francia hírtelevízió. Párizsban ugyanakkor “egybehangzó”, de nem hivatalos források azt közölték, hogy megtalálták azt a gépkocsit, amellyel feltehetőleg a reggeli gázolást elkövették, és egy személyt elő is állítottak. Az autót a fővárosból északra, Calais felé vezető autópályán állították meg. A vezetőjére több lövést leadtak a rendőrök, és megsebesítették, mert el akart szökni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.