Elutasították Algyőn a zöldek népszavazási kezdeményezését

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Három kérdésben lenne kíváncsi az algyőiek véleményére a Nemzeti Zöld Koalíció, furcsa mód a paksiaktól is ugyanazokat a dolgokat kérdeznék, igaz két további kérdéssel megspékelve. Az is minimum érdekes egybeesés, hogy Pakson is szeptember 10-én lesznek időközi választások.

Február végén már tartottak egy okafogyott népszavazást Algyőn, a Szegedhez közeli nagyközség lakosai viszont akár a szeptemberi időközi választás után jövő tavasszal akár ismét az urnák elé járulhatnak. Első körben a Helyi Választási Iroda vezetője, Angyal Zsolt megbízott jegyző formai okokra hivatkozva elutasította a Nemzeti Zöld Koalíció kezdeményezését.

Augusztus huszonkettedikén az alábbi kérdéseket nyújtotta be Algyőn Helyi Választási Irodához a Nemzeti Zöld Koalíció:

„Akarja-e Ön helyi rendelet írja elő, hogy egészségügyileg indokolt esetben – Algyőn – az MRI, a CT, az EKG, a szív ultrahang térítésmentesen egy héten belül helyben álljon minden algyői állandó vagy ideiglenes lakással bejelentett állampolgár rendelkezésére?”

„Akarja-e Ön helyi rendelet írja elő, hogy Algyőn minden óvodának és általános iskolának legyen minimum fél hektáros bemutató biokertje?”

„Akarja-e Ön, hogy a terrorveszély kiküszöbölése érdekében helyi rendelet tiltsa a migránsok tartózkodását, letelepedését Algyőn – beleértve a letelepedési kötvényeseket is?”

Elutasították a kezdeményezést

Angyal Zsolt megbízott jegyzőtől megtudtuk, a jogszabályoknak megfelelően a népszavazási kezdeményezés kézhez vételétől számított egy napon belül a település honlapjára feltették a kérdéseseket. Innen számítva harminc napja van a Helyi Választási Bizottságnak (HVB) arra, hogy döntsön. „A Nemzeti Zöld Koalíció kezdeményezését, mint a Helyi Választási Iroda (HVI) vezetője elutasítottam, ugyanis formai hibákat vétettek” – tájékoztatott. A kérelemhez például nem megfelelően csatolták a szükséges meghatalmazást, így az nem felelt meg a polgári perrendtartásról szóló törvény feltételeinek. Például az előírt két tanú helyett csak egy szerepelt a dokumentumon, továbbá nem csatolta a kérelmező, azaz a Nemzeti Zöld Koalíció a létesítő okiratát a kérdés benyújtásával egy időben.

Angyal Zsolt hozzátette, ha a hiányosságokat pótolják, akkor természetesen újra beterjeszthetik a kérdéseket. Amennyiben újra próbálkozik a párt, és immár a formai követelményeknek megfelelően nyújtja be kezdeményezését, akkor is leghamarabb jövő év májusában lehetne a fenti kérdésekről népszavazást tartani. „A kérdésekről tartalmi szempontból a HVB dönthet, amennyiben újra próbálkozik a Nemzeti Zöld Koalíció a benyújtástól számított harminc napon belül” – fűzte hozzá a megbízott jegyző.

A paksiaktól is ugyanazt kérdeznék a zöldek

Érdekes adalék, hogy Pakson ugyancsak ezeket a kérdéseket tette fel a párt népszavazási kezdeményezés formájában, igaz a Tolna megyei városban további két dologban is kikérnék a helybéliek véleményét. Ezen felül akárcsak Algyőn, Pakson is időközi választásokat tartanak szeptember 10-én, annyi különbséggel, hogy ott csak polgármestert választanak, képviselő-testületi tagokat nem. Ugyancsak a hasonlóságok számát növeli, hogy a Nemzeti Zöld Koalíció egy-egy jelöltje mindkét településen indul a polgármesteri székét, mint ahogy az is egyezik, hogy az adott polgármesterjelöltek életvitelszerűen nem azon a településen élnek, mint amelyiket irányítanák.

Paks város honlapjáról kiderül, hogy a helyi népszavazás kezdeményezésére irányuló kérdés hitelesítését mind az öt esetben megtagadta a Helyi Választási Bizottság.

Előző sztori

Szydlo: Lengyelország védeni fogja az EU alapértékeit

Következő sztori

Díszpolgárok, díszdoktorok az egyetemeken – kell nekünk Putyin és Merkel?