Közélet

Empátiával a jószomszédi viszonyért

Empátiával a jószomszédi viszonyért

2017. augusztus 16., szerda
Empátiával a jószomszédi viszonyért
funyiro

Hangos fűnyíró, zajos sarokcsiszoló, üvöltő zene – néhány azon bosszantó tényezők közül, amelyek megzavarhatják a sziesztát. A nézeteltérések elkerülhetőek lehetnének, amennyiben kellően tapintatosak vagyunk egymással szemben.

A nyári hónapokban többen szorgoskodnak a ház körül, szerveznek társaságban kerti sütögetést, tartanak házibulit. A zajjal járó tevékenységeink könnyen bosszúságot okozhatnak a lakókörnyezetünkben élőknek, valamint számunkra is kellemetlenséggel járhat, amennyiben minket zavarnak meg a pihenésünk közben, hiszen ki örülne annak, hogyha a vasárnapi ebéd háttérzajaként a szomszéd fűnyíróját kellene hallgatnia, hajnalok hajnalán a potyogó csempék zajára riadna fel egy környékbeli házfelújítás révén, vagy a szemközt lakó fiatalok szórakozása rendszeresen belenyúlna az éjszakai órákba. A zajjal járó ház körüli tevékenységekre vonatkozó előírások településenként változhatnak. A szegedi városüzemeltetési iroda környezetgazdálkodási osztályától kapott tájékoztatás szerint, rendeletben szabályozták a ház körüli zajjal járó tevékenységek végrehajtásának idejét. A rendelet szabályai érvényesek Szeged város teljes közigazgatási területén belül.

„Magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő zajjal járó tevékenységet hétköznap 7 és 20 óra, hétvégén és ünnepnapokon 8 és 19 óra között lehet végezni, kivéve az azonnali hibaelhárítási munkavégzést. Híradástechnikai-, szórakoztató eszközök és háztartási gépek csak úgy üzemeltethetők, hogy azok mások nyugalmát ne zavarják” – áll a hatályos rendeletben.

A környezetgazdálkodási osztály részéről felhívták a figyelmet a felmerülő nézeteltérések megelőzése érdekében az empátiára és a kellő körültekintésre. Amennyiben módjukban áll, tájékoztassák időben a szomszédokat, a lakóközösséget a zajjal járó munkálatokról, összejövetelekről. Megtudtuk, az önkormányzat felé csekély számban érkeztek eddig bejelentések a háztartásokban keletkező elviselhetetlen, hosszan tartó, vagy rendszerességgel tapasztalható zajjal járó tevékenységek ürügyén. Amennyiben mégis ezt tapasztalják, a rendeletben leírtakra hivatkozhatnak a zajkeltő magatartást tanúsító szomszéd ellen, vagy végső soron értesíthetik az önkormányzatot erről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.