Empátiával a jószomszédi viszonyért

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

funyiro

Hangos fűnyíró, zajos sarokcsiszoló, üvöltő zene – néhány azon bosszantó tényezők közül, amelyek megzavarhatják a sziesztát. A nézeteltérések elkerülhetőek lehetnének, amennyiben kellően tapintatosak vagyunk egymással szemben.

A nyári hónapokban többen szorgoskodnak a ház körül, szerveznek társaságban kerti sütögetést, tartanak házibulit. A zajjal járó tevékenységeink könnyen bosszúságot okozhatnak a lakókörnyezetünkben élőknek, valamint számunkra is kellemetlenséggel járhat, amennyiben minket zavarnak meg a pihenésünk közben, hiszen ki örülne annak, hogyha a vasárnapi ebéd háttérzajaként a szomszéd fűnyíróját kellene hallgatnia, hajnalok hajnalán a potyogó csempék zajára riadna fel egy környékbeli házfelújítás révén, vagy a szemközt lakó fiatalok szórakozása rendszeresen belenyúlna az éjszakai órákba. A zajjal járó ház körüli tevékenységekre vonatkozó előírások településenként változhatnak. A szegedi városüzemeltetési iroda környezetgazdálkodási osztályától kapott tájékoztatás szerint, rendeletben szabályozták a ház körüli zajjal járó tevékenységek végrehajtásának idejét. A rendelet szabályai érvényesek Szeged város teljes közigazgatási területén belül.

„Magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő zajjal járó tevékenységet hétköznap 7 és 20 óra, hétvégén és ünnepnapokon 8 és 19 óra között lehet végezni, kivéve az azonnali hibaelhárítási munkavégzést. Híradástechnikai-, szórakoztató eszközök és háztartási gépek csak úgy üzemeltethetők, hogy azok mások nyugalmát ne zavarják” – áll a hatályos rendeletben.

A környezetgazdálkodási osztály részéről felhívták a figyelmet a felmerülő nézeteltérések megelőzése érdekében az empátiára és a kellő körültekintésre. Amennyiben módjukban áll, tájékoztassák időben a szomszédokat, a lakóközösséget a zajjal járó munkálatokról, összejövetelekről. Megtudtuk, az önkormányzat felé csekély számban érkeztek eddig bejelentések a háztartásokban keletkező elviselhetetlen, hosszan tartó, vagy rendszerességgel tapasztalható zajjal járó tevékenységek ürügyén. Amennyiben mégis ezt tapasztalják, a rendeletben leírtakra hivatkozhatnak a zajkeltő magatartást tanúsító szomszéd ellen, vagy végső soron értesíthetik az önkormányzatot erről.

Előző sztori

Divat házasodni – esküvői trendek 2017-ben

Következő sztori

Csütörtökön ismét bejárhatjuk a szegedi Rotary-tanösvényt