Közélet

Magyar sérültje is van a barcelonai gázolásnak (FRISSÜL)

Magyar sérültje is van a barcelonai gázolásnak (FRISSÜL)

2017. augusztus 18., péntek
Magyar sérültje is van a barcelonai gázolásnak (FRISSÜL)
barcelona_terror_afp

Van egy magyar sérültje a csütörtöki barcelonai támadásnak, egy nő könnyebben megsérült, de már el is hagyhatta a kórházat - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján.

Közölte, szerencsére a halálos áldozatok között nincs magyar. A sérült nő kartörést szenvedett, a barcelonai főkonzulátus munkatársai személyesen is felvették vele a kapcsolatot, de konzuli segítséget nem kért - közölte. Az államtitkár kiemelte: a főkonzulátus folyamatos ügyeletet biztosít, a külképviselet a +34 629745593-as számon érhető el. Megjegyezte: jelenleg mintegy háromezer magyar tartózkodik Katalóniában. Emlékeztetett: Magyarország a leghatározottabban elítéli a támadást, amely már a sokadik ilyen eset az elmúlt másfél évben Európában. Ezúttal egy olyan országot ért támadás, amely az elmúlt időben viszonylagos nyugalomban és békében élt, és ez azt jelenti, hogy a terror bárhol és bármikor lesújthat - mutatott rá. Hozzátette: Magyarországot azonban eddig sikerült megőrizni "ettől a rémálomszerű őrülettől", amely Nyugat-Európát sújtja, és a kormány határozott szándéka, hogy ez így maradjon a továbbiakban is.

Magyar Levente

hangsúlyozta: állandó megfeszített munka folyik a biztonság megőrzéséért. Egyértelmű az összefüggés az illegális migráció és az európai terrorveszély között, a támadások és aközött, hogy Európába ellenőrizetlenül áramolhattak be ismeretlen hátterű emberek - magyarázta. Úgy látja, csak kevesen reagálnak minderre cselekvéssel, de a magyar kormány ezen kevesek közé tartozik. "Cselekvést szeretnénk látni", és Magyarország kész folytatni azt a politikáját, amely a hasonló események elkerülésének egyfajta garanciája lehet - jelentette ki. Az államtitkár azt mondta, tenni akarunk, hogy ilyen többé ne forduljon elő Európában, és Magyarországot soha ne érjék el a hasonló események. Ezért Magyarország kész további erőforrásokat mozgósítani ezen események megelőzésére, mert ezek nem szükségszerűek, el lehet hárítani a terrorveszélyt Európából. Magyar Levente megjegyezte: az éjszaka során Cambrils-ban is terrortámadás történt, itt hét sérült volt, magyar érintettségről eddig nem kaptak hivatalos tájékoztatást, és mivel nem érdeklődött senki a történtek miatt a KKM-nél, erős a remény, hogy valóban nincs magyar érintett ebben az esetben. Az államtitkár kérdésre kitért a Bulgáriában tengerbe fulladt magyar nő esetére is. Mint mondta, hivatalos értesítést kaptak, hogy csütörtökön éjszakai fürdőzés közben tengerbe fulladt egy magyar nő Bulgáriában, és a diplomaták megtették a szükséges intézkedéseket.

Tizennégyre nőtt a barcelonai és cambrilsi halálos áldozatok száma

Tizennégyre nőtt a barcelonai és cambrilsi gázolásos merényletek halálos áldozatainak száma, miután a Cambrilsban elgázolt egyik nő belehalt sérüléseibe a kórházban - írta Twitter-profilján a katalán sürgősségi szolgálat.

Antoni Comín

katalán egészségügyi tanácsos péntek kora délután elmondta, hogy a barcelonai merénylet sebesültjeinek száma 130, köztük 16 súlyos állapotban van. A katalán polgári védelmi főigazgatóság pénteki tájékoztatása szerint 34 országból vannak áldozatok a két merényletben. Az egyik sérült magyar. A Jornal de Notícias című portugál napilap szerint a halálos áldozatok között van egy portugál állampolgár, az RTP portugál televízió szerint további két portugál állampolgár eltűnt a merényletet követően Barcelonában. Azt nem tudni, hogy az eltűntek egyik-e a halálos áldozat.

Orbán: az előttünk álló időszak legfontosabb feladata Európa biztonságának helyreállítása

Orbán Viktor miniszterelnök kondoleáló táviratot küldött Mariano Rajoy spanyol kormányfőnek a barcelonai merénylet kapcsán - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken az MTI-t. A kormányfő azt írta, mély megdöbbenéssel értesült a csütörtökön, Barcelonában elkövetett terrortámadásról. A magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és gyors felépülést kívánt a sérülteknek. Orbán Viktor leszögezte: "ez a szörnyű támadás megerősíti azon meggyőződésünket, hogy az előttünk álló időszak legfontosabb feladata Európa és az európai emberek biztonságának helyreállítása". "Biztosíthatom, hogy kormányom továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni fogja közös küzdelmünket az Európát sújtó terrorista támadásokkal szemben" - zárta a spanyol kollégájához intézett táviratát a magyar miniszterelnök.

Szydlo: Európának együtt kell szembenéznie a terrorveszéllyel

Európának együtt kell szembenéznie a fenyegetésekkel, és határozott nemet kell mondania a kontinensre a gonosz ideológiáját rákényszeríteni akaró terroristáknak - írta

Beata Szydlo

lengyel kormányfő a Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek küldött részvéttáviratban. A csütörtökön Barcelonában és Cambrilsben elkövetett merényleteket a leghatározottabban elítélve a lengyel miniszterelnök így fogalmazott: "Bár a könnyek és a szenvedés ideje jött el, nem engedhetjük meg, hogy a félelem megbénítsa cselekvésünket". "Európának együtt kell szembenéznie a fenyegetésekkel, határozott nemet mondva a terroristáknak, akik erőszakkal és kegyetlenséggel a gonosz ideológiáját próbálják ránk kényszeríteni" - áll a táviratban, mely Lengyelország szolidaritásáról és a terrorizmus elleni harcban való részvételéről biztosítja a spanyol kormányfőt. Nyilatkozatot adott ki pénteken a külügyi tárca is, amely szerint Lengyelország készen áll arra, hogy részt vállaljon olyan nemzetközi lépésekben, melyek megvédik "az élet, a méltóság és a jövő civilizációját". A tárca közölte: egyelőre nem tud róla, hogy a merényleteknek lengyel áldozatai is lennének.

Michal Dworczyk

nemzetvédelmi miniszterhelyettes a lengyel televízióban pénteken megerősítette: Varsó nem egyezik bele a kötelező menekültkvótákba. Szerinte változtatni kell az európai biztonságpolitikán, a megelőzésre, a külső határok védelmére, valamint az Európába már megérkezett menekültek biztonsági ellenőrzésére kell fektetni a hangsúlyt. E vonatkozásban kifogásolta "a rosszul felfogott, az Európai Uniót jelenleg nyomasztó politikai korrektséget". "Nem szabad elfogadni a társadalommal nem integrálódó enklávékat. Nem egyezünk bele a biztonság, személyazonosság szempontjából ellenőrizhetetlen személyek átirányításába" - hangsúlyozta Dworczyk. A menekültelosztási kvótát csütörtök este ismételten elutasította

Mariusz Blaszczak

lengyel belügyminiszter is.

Grzegorz Schetyna

, a vezető lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke viszont csütörtök esti reagálásában úgy vélte, hogy a terrorizmus ellen nem a határok lezárásával, hanem az európai és globális biztonsági szolgálatok együttműködésével kell harcolni. "Be kell szivárogni az európai radikális muzulmán közösségekbe" - javasolta. Egyúttal szorgalmazta, hogy Lengyelország fogadjon be keresztény menekülteket, főleg nőket és gyermekeket.

Korábban írtunk

A katalán rendőrség agyonlőtt négy feltételezett terroristát egy éjszakai akcióban. Egy embert megsebesítettek és elfogtak - jelentette be hajnalban egy rendőrségi szóvivő. Néhány órával később a sérült ember is meghalt -

írja az Origo

. A tájékoztatás szerint a lelőtt emberek gázolásos merényletet követtek el a Barcelonától 120 kilométerre délre fekvő Cambrils tengerparti üdülőhely központjában, és hét embert megsebesítettek, kettőt közülük súlyosan. A rendőrség a nyomukba eredt, rajtuk ütött, és lelőtte őket. Négyen azonnal meghaltak, az ötödiket súlyos állapotban vitték kórházba, de nem sokkal később ő is meghalt. A helyi média szerint a cambrilsi gázolók nekihajtottak egy rendőrautónak is, amellett, hogy járókelőket gázoltak el. A rendőrség azt is közölte, hogy a gyanúsítottak robbanómellényt hordtak a testükön. Azt még vizsgálják, hogy milyen összefüggés van a csütörtöki barcelonai és az éjszakai cambrilsi merénylet között. Joaquín Forn katalán belügyminiszter azt mondta: a hét embert megsebesítő gázolásos merényletet ugyanúgy követték el, mint a barcelonait. Azt nem árulta el, hogy a hatóságok milyen más kapcsolatot látnak a két eset között. Megerősítette, hogy a barcelonai merényletben gázoló kisteherautó sofőrje még mindig szökésben van. A város lakóit felszólították a hatóságok az interneten, hogy maradjanak otthon, ne menjenek ki az utcára, ne kockáztassák az életüket. Cambrils polgármestere, Camí Mendoza megdöbbenéssel beszélt a várost ért terrortámadásról, és megköszönte a biztonsági erők, különösen a katalán rendőrség gyors és hatékony közbelépését. Egy év alatt ez a hetedik olyan terrortámadás Európában, ahol járműveket használtak fegyverként a merénylők. A katalán rendőrség tájékoztatása szerint még szerdán, a Cambrilstól délre fekvő Alcanar városában (Barcelonától 200 km-nyire délre) robbanás történt egy házban. Egy ember meghalt, hatan megsérültek. Az épületben nagy mennyiségben találtak gázpalackokat, valószínűleg az egyik helyiségben a gáz felhalmozódása okozta a robbanást. A rendőrség eredetileg külön kezelte az ügyet, de a barcelonai merénylet után úgy vélik, kapcsolat lehetett a cambrilsi támadók és az alcanari házban történt robbanás között. Azt feltételezik, hogy az épületben robbanóeszközöket készítettek. Az El Pais úgy tudja, hogy a CIA két hónapja adott át információkat a katalán hatóságoknak egy várható merényletről, amelyben a terroristák lehetséges célpontjaként megemlítették a Las Ramblast is. Barcelona híres sétálóutcáján követték el a dzsihadisták az első csütörtöki támadást.

Több mint húsz országból vannak külföldi áldozatok

A legfrissebb hivatalos tájékoztatás szerint 13-an haltak meg, és 88-an sebesültek meg Barcelonában a csütörtöki gázolásos merényletben, több mint húsz országból. Magyar áldozatról nem tudni. A katalán régió belügyminisztériuma közölte, hogy a spanyolokon kívül franciák, németek, hollandok, argentinok, venezuelaiak, belgiumiak, peruiak, írek, kubaiak, görögök, macedónok, britek, osztrákok, pakisztániak, tajvaniak, kanadaiak, ecuadoriak, amerikaiak, kuvaitiak, törökök és kínaiak is vannak az áldozatok között. Azt nem pontosították, hogy ki halt meg és ki az, aki csak megsebesült közülük. Tizenötnek súlyos az állapota, 23-nak kevésbé súlyos, 50-nek kisebb sérülései vannak. Gyerekek is vannak köztük. Az áldozatok azonosításához a belügyminisztérium tájékoztatja a feltehetőleg érintett országok barcelonai konzulátusát. A holttestekből DNS-mintát vesznek a törvényszéki orvostani intézetben. A külföldiek holttestét csak jogilag megalapozott azonosítás után fogják repatriálni, bírói ítélet birtokában. A sérültek pszichiáteri segítséget kapnak, a külföldieknek tolmácsot biztosítanak. A spanyol kormány péntektől háromnapos nemzeti gyászt hirdetett meg az áldozatok emlékére.

Emberek közé hajtott egy furgon Barcelonában

Egy fehér furgon hajtott a tömegbe késő délután a La Ramblán, Barcelona szívében. 13-an meghaltak, és mintegy harmincan megsérültek a város legzsúfoltabb sétálóutcájában. A sofőr elmenekült, és egy közeli étteremben ejtett túszokat -

írja az Origo

. Többen épp a lámpánál akartak átmenni, amikor elgázolta őket a fehér furgon. Szemtanúk szerint a kocsi a sétálóutca egyik végénél hajtott fel a zsúfolt útra, majd nagy sebességgel megindult. Az emberek jajveszékelve menekültek, több gyalogost elgázolt a kocsi. Végül egy újságárus bódéjának csapódott neki. Az

Espana Diario

szerint eddig 13 halottja van a támadásnak, köztük egy kislány. A MTI szerint mintegy 30-an megsérültek, a

The Local

szerint ebből három gyerek. A

Lavanguardia

szerint a sofőr cikk-cakk-ban haladt, hogy minél több embert elüthessen. Legalább egy tucat mentő érkezett a helyszínre, ahol szemtanúk szerint mindenhol járókelők hevernek a földön. A helyszínt lezárták és kiürítették. Bezártak minden üzletet és lezárták a szállodákat is. A metró és a vasútállomás is bezár. A furgon sofőrje elmenekült. Rendőrségi források szerint nagyon komoly "incidens" történt. A barcelonai rendőrség terrortámadásként kezeli az esetet, mivel a sofőr elmenekült a helyszínről - írja a

Metro.co.uk

. A lap információi szerint két fegyveres berontott a La Boquería piachoz közeli török étterembe, és túszul ejtették a vendégeket. Az MTI szerint az egyik fegyveres maga a tömegbe gázoló sofőr. A The Local szerint a török étterem neve Luna De Istanbul, amit már körülvettek a rendőrök. Az Espana Diario szerint a terroristák még továbbra is az étteremben vannak, de a túszokat elengedték. Először a gyerekeket, majd a nőket, aztán a férfiakat. Egyes források lövöldözésről is adtak hírt, de a rendőrség ezt cáfolta. Ugyanakkor keresnek egy másik furgont, amelyet állítólag a támadás elkövetői béreltek, feltehetően azzal akartak elmenekülni. Azt a furgont, amivel a támadást elkövették, egy muszlim férfi bérelte. A Espana Diario azt írta, információik szerint a sofőr egy 170 centis marokkói származású férfi lehet, fehér pólóban volt.

Muszlim férfi volt az elkövető

A CBS News szerint a rendőrség már azonosította a gázolót, egy 20 éves férfit. Az El Periódico szerint a férfit

Driss Oukabir

-nek hívják, ő bérelte a furgont.

Mariano Rajoy

spanyol kormányfő Twitter-üzenetében együttérzéséről biztosította a halálos áldozatok hozzátartozóit és a sérülteket, valamint hozzátette, hogy folyamatos kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal. "A legfontosabb: a sebesültek ellátása a Las Ramblas-on és a biztonsági erők munkájának megkönnyítése."

Szakértő: a módszer az Iszlám Állam kéznyomát viseli

Nagyon valószínűnek nevezte Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában, hogy a délutáni barcelonai gázolásos merénylet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet cselekménye. A volt titkosszolgálati vezetőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy kisteherautó hajtott gyalogosok közé Barcelona központjában, a Las Ramblas sugárúton. Az áldozatok számáról kora estig ellentmondásos információk jelentek meg, a rendőrség terrorista támadásnak minősítette az esetet.

Horváth József

szerint a módszer az Iszlám Állam kéznyomát viseli magán. Az eddigiekhez képest az a különbség, hogy most az elkövetők nem késekkel, hanem lőfegyverekkel is rendelkeznek, és újdonság a túszszedő akció is. Kitért arra, hogy Spanyolországban eddig nem történt ilyen merénylet, az Iszlám Állam tehát ezzel az akciójával felrajzolta a "térképére" ezt az országot is. Azzal kapcsolatban, hogy miért éppen Barcelonában követhették el a merényletet, úgy vélekedett: egyszerűen éppen ott voltak most olyanok, akiket fel tudott használni a terrorszervezet. Hozzáfűzte: legalább az előkészítési szakaszban szükség volt olyanokra, akik ismerik a helyi viszonyokat is, tehát huzamosabb ideje ott lehettek.

KKM: egyelőre nem érkezett jelentés magyar érintettségről

A barcelonai főkonzulátushoz csütörtök estig nem érkezett jelentés magyar érintettségről a Barcelonában történt terrortámadással kapcsolatban, egy magyar jelentkezett tájékoztatásért - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel. A KKM közleménye szerint a főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal, és minden szükséges konzuli segítséget megad a Barcelonában tartózkodó állampolgároknak és az érdeklődő hozzátartozóknak.

A KKM elítéli a merényletet

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) mély megdöbbenéssel értesült a barcelonai terrortámadásról és a leghatározottabban elítéli a gyáva merényletet. A külügyi tárca a csütörtök délután Barcelonában elkövetett gázolásos merénylet után az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Magyarország barcelonai főkonzulátusa folyamatosan kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal és minden szükséges konzuli segítséget megad a Barcelonában tartózkodó állampolgároknak és az érdeklődő hozzátartozóknak. A KKM részvétét fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kíván.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.