Közélet

Egyre nő a Brexit-tárgyalások menetével elégedetlen britek aránya

Egyre nő a Brexit-tárgyalások menetével elégedetlen britek aránya

2017. augusztus 7., hétfő
Egyre nő a Brexit-tárgyalások menetével elégedetlen britek aránya

Egyre nő az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnéséről szóló tárgyalások menetével elégedetlen brit szavazók aránya. Az ORB International hétfőn ismertetett közvélemény-kutatása szerint 61 százalékuk elégedetlen Theresa May konzervatív kormányának tárgyalási stratégiájával.

Júliusban 56, júniusban 46 százalék volt ez az arány. A piackutató cég szerint úgy tűnik, a konzervatívok gyenge szereplése a júniusi előrehozott választásokon és kormányképes alsóházi többségük elvesztése egyre nagyobb aggodalmat kelt a brit szavazók körében a kilépési tárgyalásokkal kapcsolatban. A válaszadók mindössze 35 százaléka véli úgy, hogy Theresa May miniszterelnök képes lesz Nagy-Britannia számára kedvező megállapodást elérni az Európai Unióval. A megkérdezettek 44 százaléka vall ezzel ellentétes nézeteket, 21 százalék nem tudta megítélni. Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Királyságnak jobb lesz-e a Brexit után, 40 százalék válaszolt igennel, 37 százalék nemmel. A brit kormánynak kevesebb mint két éve maradt megállapodásra jutni az Európai Unióval a kilépés feltételeiről és az együttműködés jövőbeni formáinak kialakításáról. A szigetország tagsága a jelenlegi menetrend szerint 2019 márciusában szűnik meg. A tárgyalási stratégiát egyre nagyobb bizonytalanság övezi a szigetországban. A kormányfőt korábban a "kemény Brexit" híveként tartották számon, aki azt szorgalmazta, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unióból való kilépéssel távozzon az EU egységes belső piacáról és a vámunióból is. Az előrehozott választások után azonban egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy Theresa May maradéktalanul érvényesíteni tudja a "hard Brexit" stratégiáját, amellyel egyébiránt a kormánytagok közül sem ért egyet mindenki. Ráadásul a konzervatívokat kormányképes többséghez segítő legnagyobb észak-írországi protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) sem híve a "kemény Brexitnek", mert el akarja kerülni, hogy Észak-Írország és Írország között visszaállítsák az évtizedekkel ezelőtt megszüntetett határellenőrzést. Az ORB kétezer ember megkérdezésével, augusztus 2-án és 3-án végezte a felmérést, amelynek hibahatára 2,2 százalék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.