Államalapító királyunkat ünnepli Csongrád megye

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

aug20_varosi_unnepseg008kf

Kenyérszenteléssel, másutt tűzijátékkal fűszerezett falunappal ünneplik augusztus 20-át. Csongrád megyei programok közül szemezgettünk.

Szegeden a központi városi ünnepséget augusztus 20-án 11 órakor tartják a Széchenyi téren, az új kenyeret Kiss-Rigó László megyéspüspök áldja meg. Vasárnap rendezik meg a IV. Dorozsmai Családi Napot, amelynek keretében 10 órakor emlékeznek államalapító szent királyunkra. A Huszár Mátyás rakparton pedig a RakpartFeszt – Kézműves Sörünnep keretében 14 órakor kezdődik az ünnepi műsor, 21 órakor pedig tűzijátékot tartanak. További részletek ITT találhatóak.

Szegednél maradva, a Sárgán a halászléfőző tudományukat mérhetik össze a XII. Tisza-parti Szent István Népünnepély résztvevői nemzeti ünnepünkön. A szervezők minden évben törekednek a megújulásra, ezúttal államalapító királyunk előtt egy kiállítással is tisztelegnek Szanka József petőfitelepi magángyűjtő jóvoltából, aki az augusztus 20-ához köthető relikviái mellett bemutatja a tápéi és a szegedi horgászat múltját is. A Szent István napi áldást délben Száva Szabolcs, Tápé és Petőfitelep plébánosa osztja, majd a rendezvény ünnepi szónokának, Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselőnek a gondolatait hallgathatják meg a vendégek. Részletesebben ITT írtunk a rendezvényről.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ad otthont a Csongrád megyei Szent István napnak. A szervezők az ország születésnapja alkalmából egész napos látványos programmal készülnek. Hagyományőrző és modern technikát felvonultató katonai bemutatók, megyei civil értékek tárháza, nomád park, élő skanzen és az Európában fellelhető magyar emlékeket bemutató kiállítás egyaránt várja az itt ünneplőket. A magyar államiság bölcsőjének számító emlékhelyen a vasárnap 13 órakor kezdődő ünnepség szónoka Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés törvényhozásért felelős alelnöke lesz. Részletesebben ITT tájékozódhat a programokról.

Hódmezővásárhelyen a Szent István Király-templom megáldásának 80. évfordulóját ünnepli a vásárhelyi plébániaközösség. Augusztus 19-én, szombaton 15 órától a Szent Korona másolatát a Székelykaputól a Szent István király-templomig kísérik a magyar királyi koronaőrök és a Pálffy Huszár Egyesület tagjai. 17 órától Búcsúi Szentmisét celebrál Böjte Csaba, a szentmise ideje alatt gyónásra is van lehetőség. Ezután Eucharisztikus körmenet lesz a téren a Szent Korona másával. 18 órától városi ünnepséget tartanak a Szent István téren, az Új Kenyeret Böjte Csaba és Bán Csaba, az Ótemplomi református gyülekezet lelkésze áldja meg. Augusztus 20-án, vasárnap Búcsúi Szentmisét celebrál Nagy Róbert, szeged-szőregi plébános 09.30-tól, majd közösségi napot tartanak a plébániakertben. A részletek ITT olvashatóak.

Mórahalmon Szent István Kenyere Búcsút tartanak szombaton, amelyre a Szeged-Csanádi Egyházmegye és az önkormányzat a Homokhátság egyházközségeinek minden tagját invitálja. Az est 18.30 órakor Kovács Nóri, a Népművészet Ifjú Mestere díjjal kitüntetett énekesnő és a Motiva zenekar ősi, népzenei gyökereinket felidéző koncertjével kezdődik a templomkertben. A 19.30 órakor kezdődő szentmise keretében Kiss-Rigó László megyéspüspök az államalapító szent király tiszteletére megszenteli az új kenyereket, hogy a közösségtudat, az összetartozás, az együttes munka és a közjóért vállalt felelősség kifejezői legyenek a térségben élő emberek számára. A misén közreműködnek a kisteleki kórus tagjai. A szentmisét követően fáklyás körmenet indul a belvároson keresztül az Aranyszöm Rendezvényház udvarába, ahol minden zarándokot vacsorával látunk vendégül.

Ásotthalom augusztus 19-én ünnepel. 15 órakor Kézművesség határon innen és túl címmel kiállítás nyílik a művelődési házban, 16 órakor B. Nagy László, a térség országgyűlési képviselője, majd Toroczkai László polgármester mond köszöntőt. A kenyéráldás után kitüntető címeket adnak át és köszöntik a jubiláns házasokat, 17.45-től a Grimask Színház Kalandra fel! című bábjátékát tekinthetik meg az érdeklődők. 19 órakor Kasza Tibi lép színpadra, Bruti stand up humorista is szórakoztatja az egybegyűlteket, az Eklekzik zenekar után pedig Koós János és Dékány Sarolta koncert lesz.

Ruzsán augusztus 20-án 10 órakor az Alkotmány téri Szent István szobornál tartanak emlékműsort, amit koszorúzás követ. 11 órakor szentmise és kenyérszentelés lesz a templomban, a misét Negyela Zoltán plébániai kormányzó celebrálja.

Pusztamérgesen augusztus 20-án 10 órakor megemlékezést tartanak a kopjafánál, műsort adnak a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola tanulói és az Őszikék Nyugdíjas Klub tagjai. Papp Sándor polgármester köszöntője után koszorúzást tartanak, majd 11-kor ünnepi mise kezdődik, amelynek celebránsa Janes Zoltán zákányszéki plébános lesz.

Algyő vasárnap a Fő téren ünnepel, 16.30-kor köszöntőt mond Molnár Áron polgármester, majd kenyérszentelés lesz. A VIII. „Miénk a tér” rendezvényen fellépnek: Kis Vackor-, Nagy Vackor Tánccsoport és a Tarabuka Kórus (Kelebija); Csólyospálosi Tamburás Együttes; Hunyai Nyugdíjas Klub; Koprivanacz Lilla (Dusnok); Tápéi Ifjú Citerások; Szeged Linedance Klub; Ritmus Tánc- és Fitnesz Stúdió; Szépkorúak Tánccsoportja (Hódmezővásárhely), valamint algyői csoportok. Utcabál is lesz Fábián Péterrel, majd 21 órakor tűzijátékkal zárul a program.

Szatymazon vasárnap 16.30-kor a Pavane történelmi zászlóforgatók bevonulásával és műsorával kezdődik a program, 17 órakor ünnepi köszöntő hangzik el, majd Kálmán Gábor történész emlékező gondolatait hallgathatják meg az egybegyűltek. 18 órakor 6 pékség termékeiből kenyérkiállítás nyílik, valamint lesz kenyérsütés, kenyérszentelés és kenyérvásár.

Előző sztori

Interetno fesztivállal vár Szabadka

Következő sztori

A Horthy utcából a Horthy-egyetemre a Horthy-dombormű mellett elsétálva