Bulvár

A kelet-antarktiszi jégtakaró akkor is stabil marad, ha a nyugati jégmezők elolvadnak

A kelet-antarktiszi jégtakaró akkor is stabil marad, ha a nyugati jégmezők elolvadnak

2017. augusztus 18., péntek
A kelet-antarktiszi jégtakaró akkor is stabil marad, ha a nyugati jégmezők elolvadnak

Amerikai kutatók új tanulmánya megerősítette, hogy a kelet-antarktiszi jégtakaró központi magja akkor is stabil marad, ha a nyugat-antarktiszi jégtakaró elolvad.

Az Indianai Egyetem és az Indianapolisi Pardue Egyetem (IUPUI) kutatónak felfedezései azért jelentősek, mert egyes előrejelzések szerint a globális felmelegedés miatt a nyugat-antarktiszi jégtakaró gyorsan olvadhat. Ha a nyugatinál tízszer nagyobb kelet-antarktiszi jégtakaró teljesen elolvadna, a tengerek szintje világszerte 6,6 méterrel emelkedne - mondta

Kathy Licht

, az IUPUI földtudományi tanszékének docense, aki a Transzantraktiszi-hegységben méréseket végző kutatócsoportot vezette. A kelet-antarktiszi jégtakarót régóta viszonylag stabilnak tartják, mivel a jégmező nagy része a tengerszint fölött lévő kőzettalapzaton terül el, és emiatt kevésbé sérülékeny az időjárás viszontagságai miatt. Közelmúltbeli tanulmányok azonban jelentős kiterjedésű vizet mutattak ki alatta, és az olvadás nagyobb lehetőségét jelezték a partjait mosó tengervíz miatt. A nyugat-antarktiszi jégmező ezzel szemben tenger alapú, talapzatának nagy része a tengerszint alatt van, ezért jobban kitett a tengerszint és az óceánok hőmérsékletében bekövetkező változásoknak. A kelet-antarktiszi jégmező stabilitását megerősítő bizonyítékot a kutatócsoport a Déli-sarktól 640 kilométerre 2100 méter magasságban találta meg a sarki fennsík szélén, amelynek jégtakarajó szinte az egész Kelet-Antarktiszt beteríti. Hogy megértsük a jégtakaró változásait, folyamatos történelmi adatokra van szükség ezekről a változásokról - magyarázta Licht. A kutatócsoport fúrásai során üledék- és kőzetrétegeket talált, amelyek az idők során rakódtak egymásra, és amelyek a jégtakaró mozgásáról árulkodnak, tükrözik a klímaváltozás hatását. Kihívás volt megtalálni ezeket a "feljegyzéseket", mivel a mozgó gleccserek megsemmisíthetik azokat - tette hozzá. Adataink alátámasztják azokat a modelleket, amelyek szerint a kelet-antarktiszi jégtarakó még akkor sem fog nagyon változni, ha a nyugati elolvad. Ezen modellek szerint még ha a keleti jégtakaró pereme vissza is húzódik, magja stabil marad - hangoztatta Licht. A kutatók tanulmányukat a Geology nevű tudományos folyóiratban ismertették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.