VIP-parkolóbotrány: Botka MSZP-s kifizetőhellyé tette Szegedet?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szabo_balint_mako

Költségvetési csalás, hivatali vesztegetés, valamint hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt tett feljelentést a Makói Rendőrkapitányságon Szabó Bálint. A jogász állítja, több mint másfél millió értékben kapott kombinált szegedi parkolóbérleteket egy korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő, akinek semmi köze nem volt az érintett időszakban a megyeszékhelyhez, s ezzel megvalósulhatott a tiltott pártfinanszírozás is.

„Szeged és Makó vonatkozásában felmerül a gyanú, hogy a Magyar Szocialista Párt tiltott pártfinanszírozást végzett, és több mint valószínűsíthető, hogy Szeged az MSZP kifizetőhelyévé vált. Kijelenthető, hogy Botka László, az MSZP megyei elnökként Szegedről fizette makói helyettesét, Gazdag Jánost, aki párt megyei szervezetének elnökhelyettese volt” – jelentette ki Szabó Bálint jogász a Makói Rendőrkapitányság előtt tartott sajtótájékoztatóján, miután feljelentést tett költségvetési csalás, hivatali vesztegetés, valamint hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt. Azt mondta, a büntetőeljárás deríthet fényt arra, hogy Gazdagon kívül Makón vagy egyéb Csongrád megyei településen kaptak-e mások parkolóbérleteket, pénzt vagy más juttatásokat.

Gazdag János akkor kapott szegedi éves kombinált parkolóbérletet 2008 és 2010 között, amikor már nem volt országgyűlési képviselő. Szabó Bálint úgy kalkulál, hogy a férfi összességében több mint másfél millió értékben kapott parkolóbérletet. „Nem tudunk másra gondolni, minthogy Botka László az MSZP megyei elnökeként helyettesét ilyen módon fizette ki” – jegyezte meg. Kérdésre válaszolva elmondta, nemcsak az említett három évben kapott bérletet a férfi, további két évre vonatkozóan ő maga ismerte el ezt, illetve a jogász tudomása szerint deszki, szentesi, csongrádi, hódmezővásárhelyi és további makói szocialistáknak is jutott az ingyenbérletekből.

szabo_balint_mako2

A jogász erre alapozva kérdést is intézett Szeged szocialista polgármesteréhez, az MSZP miniszterelnök-jelöltjéhez: tudni szeretné, hogy Gazdag Jánoson kívül ki kapott Makón vagy más Csongrád megyei településeken hasonló juttatást. Megjegyezte, mindez azért is érdekli a szegedieket, mert a megyeszékhelyen fizetik az emberek a legtöbbet a parkolásért, úgy, hogy a város ingyen osztogatott bérleteket titkárnőnek, haveroknak és egyéb kiváltságosoknak. Szabó emlékeztetett, Botkát a Gyulai Járásbíróságra tanúként idézték be a VIP-parkolóperben, ahol azt mondta, nem tudja, hogy a felesége neve miként is került fel a VIP-listára. Szabó szerint életszerűtlen, hogy nem tűnik fel neki, hogy a felesége nevén lévő luxusterepjáró szélvédőjén parkolóbérlet díszeleg. Ezen kívül az is nehezen hihető, hogy a polgármester az általa összehívott vezetői értekezleteken történt ügyekről ne tudott volna, holott minden évben ott született döntés arról, hogy ki kaphat ingyenbérletet.

„Megengedhetetlen, hogy Szegedet akár a polgármestere, akár bárki más kifizetőhelyként használja. Elég volt abból, hogy Botka László ebben és más ügyekben az MSZP különböző tisztségviselőit finanszírozza” – közölte Szabó Bálint. Hozzátette, Botkának el kell döntenie, hogy az MSZP érdekében eljárva, és a saját országos karrierjét építve miniszterelnök-jelöltként, vagy polgármesterként tevékenykedik.

no images were found

Előző sztori

Még lehet pályázni a Kézműves Remekre

Következő sztori

Paprikából van a kerítés Tiszaszigeten?