Írjon nekünk

Közélet

Több mint kétszázan tűztek zöld szalagot – az algyői iskola új vezetője ellen tüntettek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

algyoi_tuntetes_mj_39

Nem adta le az éves előírt matematika tananyagot, nem vigyázott az osztálykiránduláson a rábízott gyerekekre, vezetői pályázata idézetekkel teletűzdelt, célok nélküli sablonszöveg – többek között ezeket fogalmazták meg az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola élére kinevezett Gondáné Pál Ildikóval szemben az intézmény előtt tartott tüntetésen. A résztvevők hangsúlyozták, nem politikai kérdésről van szó, hanem arról, hogy alkalmatlannak tartják szakmailag a poszt betöltésére.

„Andi nénit akarjuk!”, „Az iskolának van igazgatója, nem az igazgatónak iskolája!”, „Hol van itt a szakmaiság? Kérdezi a hangos kisebbség” – többek között ilyen feliratú molinók és táblák voltak olvashatóak az Algyői Fehér Ignác Iskola előtti zöld területen, ahol a gyerekekkel együtt több mint kétszáz tiltakozó gyűlt össze, hogy kifejezzék nemtetszésüket, miután az Emberi Erőforrások Minisztériuma Gondáné Pál Ildikót nevezte ki az intézmény élére az iskolát egy évig igazgató Horváthné Kunstár Andrea helyett. A tüntetésen egyébként pedagógusok is jelen voltak, ám azt kérték, ne készítsünk róluk fotót, félnek ugyanis attól, hogy hátrány éri őket, ha felvállalják véleményüket.

A tüntetést a szülői munkaközösséget vezető Greksáné Kurucz Irma szervezte, aki azt hangsúlyozta, hogy a szakmaiságot és a gyermekek érdekeit tartják szem előtt, mindenféle pártérdektől mentesen. „A jelenlegi nyertes szakmai hozzáértését kérdőjelezzük meg. Gondáné Pál Ildikó 1988-tól tizenhárom év alatt 5 általános iskolában fordult meg, majd 2001-ben hátat fordított a pedagógusi szakmának. Úgy tűnik, csak akkor kezdte el újra érdekelni a gyakorlati tanítás, amikor 2015-ben kiírták a vezetői pályázatot az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolánál. Akkor kezdte el a pozíció betöltéséhez előírt vezetői képzést. Háromszor írtak ki pályázatot, amely egy alkalommal sem volt sikeres, valami azt súgja nekünk, hogy ezt az évet meg kellett várni, amikor a mostani nyertes már minden törvényi feltételnek megfelelt” – közölte Greksáné. Az SZMK vezetője hozzátette, az ő véleményük szerint az iskolát olyan embernek kellene vezetnie, aki szakmai teljesítményével, etikus viselkedésével, életével példát tud mutatni a pedagógusok, a szülők és a gyerekek számára egyaránt. Hozzátette, Gondáné pályázata senkit nem győzött meg, hogy szakmailag megfelelő lenne az iskola vezetésére, annak csupán az utolsó mondattal értenek egyet: „Azt szeretném, ha a gyerekek olyan iskolába járnának, ahova szívesen mennek be, amelyik rugalmasan alkalmazkodik a fenntartó, a működtető és a szülő elvárásaihoz, ahol következetes és hatékony az oktató-nevelő munka, s ahol közösek a célok”.

Egy szülő elmesélt egy pesti kirándulást, amikor is a negyedikes osztály egy részét gyakorlatilag elhagyta Gondáné, s egy szülő kereste meg a gyerekeket. Egy édesapa füzettel és feladatlappal érkezett a tüntetésre, s megmutatta, hogy mindössze egy oldalnyi, színes képpel illusztrált anyag került a gyermekének a füzetébe, ami a tananyagnak töredéke volt csupán, holott az ötödikes anyag az egy évvel korábban megtanultakra alapozott volna. Hozzátette, nemcsak a füzetbe nem került bele az anyag, hanem a gyereke fejébe sem. Egy anyák napi ünnepséget elevenített fel egy szót kérő nagymama, amikor is unokái elpityeredtek versmondás közben, ám Gondáné nem vigasztalta meg őket, hanem annyit mondott, hogy amikor bezzeg az udvaron vannak, akkor nem sírnak. A nagyszülő szerint egy felelős pedagógus nem így viselkedik, ezért is tartotta felháborítónak, hogy az EMMI szakmailag sem talált kifogást az innen-onnan összeollózott pályázatban. „Úgy érzem, elvették az iskolámat tőlem, amit eddig a magaménak éreztem” – ezt már egy volt tanár fogalmazta meg, majd elmondta, hálás és elkeseredett is egyben, előbbi érzés az összefogás láttán van benne, ám úgy látja, hiába volt minden szó és vélemény, mert a szaktárca új vezetőt nevezett ki. Greksáné Kurucz Irma zárta a felszólalásokat, mint elmondta, el szeretnék érni, hogy vonják vissza Gondáné Pál Ildikó kinevezését, amit a szakszervezet is kérvényezni fog az EMMI-nél.

algyoi_tuntetes_mj-16

Aláírásokat is gyűjtöttek a most kinevezett igazgató ellen

Három pályáztatási kör után lett igazgatója a Fehér Ignác Általános Iskolának, legutóbb már csak ketten mérették meg magukat. Ahogy beszámoltunk róla, a képviselő-testület az egy évre megbízott Horváthné Kunstár Andreát támogatta, de az intézmény részéről is értékelték a pályázatokat, s ott is őt tartották alkalmasnak. A nevelőtestület 36 tagja vett részt a szavazáson, közülük 33-an Horváthné szakmai programját támogatták, 3-an szavaztak ellene. Gondáné mindössze 2 támogató szavazatot kapott szakmai programjára, és 34 ellenzőt. Az alkalmazottak is véleményt alkottak, az alsós munkaközösség is, de véleményt alkotott az Iskolaszék, az Intézményi Tanács is a Diákönkormányzat és a szülői munkaközösség (SZMK), s mindegyik grémium Horváthné mellett tette le a voksát.

Aláírásgyűjtésbe is kezdtek az algyőiek, a s végül 639 szignót gyűjtöttek, hogy ne Gondáné legyen az iskola igazgatója, ezzel akarták a döntéshozó, az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI) tudtára hozni, hogy a megbízott intézményvezetőt szeretnék továbbra is az iskola élén látni. A szaktárca azonban másként döntött, Gondáné Pál Ildikót nevezték ki.

Gondáné: Nyugalmat akarok, és dolgozni szeretnék!

Nyugalmat akar Gondáné Pál Ildikó, aki portálunknak elmondta, nagy feladat vár rá, erre szeretne koncentrálni. „Elég volt a negatívumokból, én dolgozni szeretnék, tenni a dolgomat. Tudatosan belevitték a politikát ebbe a kérdésbe, de a választásnak nem az iskolában kell eldőlnie. Egy kisebbség mozgatta a szálakat, lehet itt 639 aláírást mutogatni, csak meg kell nézni, hogy közülük konkrétan mennyien kötődnek az intézményhez” – fogalmazott. A Szegedi Tankerület vezetőjével egyeztetve az átadás-átvételt augusztus elején szeretnék megejteni, és elmondta azt is, hogy amint ez lezárul, minden egyes pedagógussal le fog ülni, átbeszélik az esetleges problémákat is, hogy zökkenőmentesen indulhasson az új tanév.

Közélet

Több, mint 2.000 szegedi Nemesi Pál családi piknikjén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nemesi azt mondta, az időseknek gyógyszer-házhozszállítással és vészhívó szolgáltatással, a családosoknak pedig a lakótelepek közterületeire és lépcsőházaiba felszerelt biztonsági kamerákkal fognak segíteni.

Tovább olvasom

Közélet

Mit lehet tenni a szegedi zombidrogos-invázió ellen?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Nem a rendőrök ezért a felelősek! Másnak kellene ezen a helyzeten segíteni. A szociális, szakmai ellátórendszer fejlesztése, kiemelt önkormányzati támogatása jelenthetné az egyik megoldást, de ez billeg Szegeden.

Tovább olvasom

Közélet

Nyolc új trolibusz áll forgalomba idén Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Aktuál