Támogassa a Magyarcsernyei helytörténet megszületését!

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyarcsernyei Szilágyi Mária és Horváth Ferenc egy értékes helytörténeti jelentőségű könyvet írt, melynek kiadásához támogatást kérnek.

A magyarcsernyei származású Szilágyi Mária (aki 2016-ban egy nagy sikerű, emlékezetes, A Csekonics-család hagyatéka című kiállítást nyitott meg, mutatott be a Millenniumi kávéházban) egy kéréssel fordult a VMDK Szegedi tagozatához, támogatóikhoz annak érdekében, hogy a szerzőtársával együtt készített könyv kiadásához, elsősorban annak nyomdai költségeihez nyújtsanak támogatást. A támogatók névsorát feltüntetnék a kiadványban.

A könyv kiadásán túl egy kiállítást is készítenek, melyet első alkalommal Zsombolyán mutatnak be, de a későbbiekben több helyen – így Szegeden is – látható lesz.

A VMDK Szegedi tagozatának elnöksége felkéri a tagságot és a támogatókat – mivel maga a könyv témája, és az ismertetés módja is összhangban van az egyesület közhasznú tevékenységével, vállalásaival – amennyiben lehetőségük van, úgy a VMDK Szegedi Tagozata CIB Banknál vezetett 11102302-18450424-36000001 számú bankszámlájára befizetendő pénzadománnyal segítsék a szerzőket céljuk elérésében.

A hozzájárulást, pénzadományt 2017. július 31-ig várják.
A közlemény mezőbe írják be: MAGYARCSERNYE

Egy magyarcsernyei orvos és egy zsombolyai ápolónő a Nagy Háborúban – Fábián Ernő és Bayer Irén élettörténete

A Nagy Háború számos érdekes életpályát, életsorsot formált meg és át, s mindenképpen ezek közé tartozik a magyarcsernyei Fábián házaspár története is. A háború kitörésével Fábián Ernőt katonaorvosként mozgósította az Osztrák–Magyar Monarchia hadserege, szíve választottja, jövendőbeli felesége, a zsombolyai Bayer Irén pedig ápolónőként katonakórházakban dolgozott.

Az első világháborúban megtapasztalt élményeit, megfigyeléseit, gondjait és örömeit Fábián Ernő két hadinaplójában örökítette meg az utókornak, s ezen írásokhoz szervesen illeszkedik az a gazdag fényképgyűjtemény, amelyet orvosunk a hadszíntereken, és a hadikórházakban készített. Ezt az anyagot egészítik ki a Fábián család által megőrzött levelek és képeslapok is. Ezekből kerekedik ki Fábián Ernő és Bayer Irén háborús élettörténete, amelynek hangsúlyosan humánus jellege volt: mindketten az életmentést és a katonák ápolását, gyógyítását szolgálták. Fábián Ernőt 1917-ben katonaorvosi működésének elismeréseképpen a Vöröskereszt külön oklevéllel jutalmazta.

A család által megőrzött levéltári anyag bánáti viszonylatban egyedülálló, hiszen a napló tényeit, szövegeit szervesen kiegészítik a levelek és képeslapok, amelyeket Fábián Ernő családjának és Bayer Irénnek küldött, valamint az általa készített amatőr becses fényképfelvételek. Ezek nyomán elevenednek fel előttünk az első világháború hétköznapjai, fontos vagy kevésbé fontos eseményei.

Fábián Ernő a nagy háború után megbecsült orvosként folytatta pályafutását Magyarcsernyén, és olyan köztiszteletben álló személy volt, akit nemcsak szülőhelyén, hanem felesége révén Zsombolyán, valamint az egész Csekonics uradalomban egyaránt megbecsültek és tiszteltek.

Előző sztori

Hétvégi programajánló: Vasutasnap, Malomfesztivál Warm Up, Rádió 88 Strandparti

Következő sztori

Tuzson: Brüsszel jó irányban halad, hogy szétverje az Európai Uniót